Η γιαγιούλα αποτυπώνει την κατάντια μας

ΑΘΛΗΤΙΚΑ /ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ

Ο Ανδρέας Σταυρινίδης τονίζει πως «δεν είμαστε μέντιουμ, αλλά ξέρουμε την κατάληξη. Ο καθένας μπορεί να την προβλέψει: θα έχουμε νεκρούς»

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ»
της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Δευτέρας 17/7)

 

Τριάντα άτομα με διακριτικά της Ανόρθωσης μπούκαραν στο Δασάκι, λίγο πριν από τη λήξη του φιλικού Εθνικός - ΑΠΟΕΛ. Ήθελαν να δείξουν την ισχύ τους, ότι ο «νόμος» τους είναι αυτός που επικρατεί. Και τα κατάφεραν μια χαρά.

Τριάντα άτομα σε κάθε μεγάλη ομάδα «κυβερνούν» τα γήπεδα, τις ομάδες, το ποδόσφαιρο και αφήνουν εκτεθειμένη την πολιτεία, τους θεσμούς, τις ομάδες, την ομοσπονδία, τον ΚΟΑ. Όλους.

Ας μην διερωτόμαστε γιατί δεν ξέφυγε από το μένος των οπαδών η γνωστή και συμπαθέστατη γριούλα του Εθνικού, η οποία κτύπησε στο πρόσωπο και στο χέρι. Οι χουλιγκάνοι δεν καταλαβαίνουν από ηλικίες, ούτε από φύλο. Γυναίκες, παιδιά, γριές, παππούδες. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να επιτελέσουν το έργο τους, να δείξουν τη δύναμή τους. Και για να είμαστε πιο σωστοί, την ψευτομαγκιά τους.

Ντροπή. Αγανάκτηση. Οργή. Είναι όλα μαζί και άλλα πολλά, βλέποντας τη γριά κτυπημένη. Την μάθαμε να κάθεται εκεί στη γωνία, πάνω στις κερκίδες και να παρακολουθεί τα παιχνίδια της αγαπημένης της ομάδας. Ήσυχα και αμέριμνα.

Πού να φανταζόταν προχθές ότι θα αντικρίσει την άλλη πλευρά του ποδοσφαίρου; Τη σκοτεινή. Μια ζούγκλα, μέσα στην οποία οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει ό,τι του καπνίσει. Μια ζούγκλα όπου κάνουν κουμάντο οι τραμπούκοι, οι οποίοι ποτέ δεν έμαθαν τι σημαίνουν όρια, διότι το κράτος και οι θεσμοί του αδυνατούν να τα επιβάλουν.

Το κράτος δικαίου είναι γραμμένο στα χαρτιά και υπερηφανεύονται γι' αυτό οι αφέντες του τόπου μας. Στον πραγματικό κόσμο, εκεί έξω, κυριαρχεί η ανομία, ένα κράτος-μπανανία.

Αυτοί οι λίγοι εξελίχθηκαν σε «οπαδικούς στρατούς» με τις ευλογίες των διοικήσεων, ενώ οι ιθύνοντες του κράτους, οι διάφορες εξουσίες, με πρώτη τη δικαστική που επιβάλλει ποινές-χάδι, παίρνουν βραβείο στην ανικανότητα.

Δεν θέλουν να ελέγξουν και να τιμωρήσουν αυστηρά πέντε, δέκα άτομα και να στείλουν μήνυμα προειδοποίησης σε όλους ότι οι πράξεις τους θα έχουν κόστος. Γιατί αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με χώρες που τσάκισαν ή περιόρισαν τη βία. Δεν θέλουν και όχι δεν μπορούν.

Το κατεστημένο της αλληλεξάρτησης κράτους, θεσμών, ομοσπονδιών, ομάδων, κομμάτων έχει γερά θεμέλια. Κανείς δεν θέλει να ενοχλήσει κανέναν. Και συνεχίζουμε προς την καταστροφή.

Και τι δεν είδαμε και ακούσαμε μέχρι τώρα; Άνθρωποι κινδύνεψαν να χάσουν το μάτι τους, γυναίκα να της μείνει μόνιμη βλάβη στο χέρι, οπαδός ίσα που σώθηκε από αυτοκίνητο το οποίο κυνηγούσε φιλάθλους, όπλα-φωτοβολίδες παραλίγο να σκοτώσουν ανθρώπους. Την άλλη φορά ξυλοφόρτωσαν γυναίκα επειδή φορούσε διακριτικά της αντίπαλης ομάδας. Ολόκληρος κατάλογος, μέσα από τον οποίο αποτυπώνεται κρυστάλλινα η κατάντια μας.

Δεν είμαστε μέντιουμ, αλλά ξέρουμε την κατάληξη. Ο καθένας μπορεί να την προβλέψει: θα έχουμε νεκρούς. Και τότε, οι υπεύθυνοι-ανεύθυνοι αυτού του κράτους, αυτοί που διοικούν τον τόπο και το ποδόσφαιρό μας, θα βγουν στα κανάλια και με αυστηρό ύφος θα μιλήσουν για σκληρά μέτρα, για την κάρτα φιλάθλου, για την ψήφιση νέου νόμου.

Κοιτάζοντας, όμως, τον εαυτό τους στον καθρέφτη θα καταλάβουν ποιοι ευθύνονται για την τραγωδία που θα έρθει. Η διαπλοκή γύρω από το ποδόσφαιρο είναι η ηθική αυτουργός για όλα όσα συνέβησαν και για όλα όσα θα συμβούν. Αυτή η διαπλοκή δεν μας αφήνει να πάρουμε τον ίσιο δρόμο. Αυτή η διαπλοκή ευθύνεται για το ανύπαρκτο κράτος που έχουμε στο θέμα της βίας…


Επιστροφή
στην αρχή