Η γεωστρατηγική υποχώρηση των ΗΠΑ και οι προκλήσεις για την Κύπρο

ΑΠΟΨΗ /ΔΡΟΜΟΙ
Μετά την επανεκλογή Ομπάμα η στρατηγική υποχώρηση έγινε χαρακτηριστικό γνώρισμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι σιωπηλώς η παγκόσμια υπερδύναμη έχει αναγνωρίσει ότι δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίζει την ηγεμονική πολιτική στο διεθνές σύστημα όπως έπραξε τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.

Μετά την επανεκλογή Ομπάμα η στρατηγική υποχώρηση έγινε χαρακτηριστικό γνώρισμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι σιωπηλώς η παγκόσμια υπερδύναμη έχει αναγνωρίσει ότι δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίζει την ηγεμονική πολιτική στο διεθνές σύστημα όπως έπραξε τις δύο προηγούμενες δεκαετίες και συνεπώς έχει εγκαταλείψει την πολιτική αντίληψη περί ευθύνης της παγκόσμιας τάξης καθώς και την πολιτική βούληση για στρατιωτικές επεμβάσεις τύπου Αφγανιστάν και Ιράκ. Από τούδε και εντεύθεν, ο μοναδικός λόγος στρατιωτικής επέμβασης για τις ΗΠΑ θα είναι η άμεση απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας. Αυτό απέδειξε και η επ? εσχάτων απροθυμία των ΗΠΑ να προχωρήσουν έστω και σε περιορισμένα στρατιωτικά κτυπήματα κατά της Συρίας.

 

Η διαπίστωση αυτή σηματοδοτεί το τέλος της Νέας Τάξης που ακολούθησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την έναρξη ενός νέου του μεταβατικού σταδίου, εντός του οποίου οι ΗΠΑ θα επαναδιατυπώσουν την ιεράρχηση των στρατηγικών τους προτεραιοτήτων, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει από την ανωμαλία της μοναδικής παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας, που ήταν το μονοπολικό σύστημα, στο πιο ισορροπημένο πολυπολικό σύστημα.

 

Τα πρώτα σημάδια αυτής της αλλαγής είναι πλέον εμφανή. Οι φετινές περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ απειλούν πλέον την αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε πολλά μέρη του πλανήτη και πιο ειδικά στο πιο ταραχώδες και στρατιωτικοποιημένο τμήμα του που είναι η Μέση Ανατολή. Η πρόσφατη επίδειξη ηγετικού ρόλου της Γαλλίας στο Μάλι αλλά και στη Συρία είναι απόδειξη αυτής της αλλαγής και προμήνυμα νέων στρατηγικών συμμαχιών που θα προβάλλουν ως ανάγκη από το κενό ισχύος που θα αρχίσει να διαμορφώνεται στα διάφορα περιφερειακά συστήματα ασφαλείας.

Επιπλέον, αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι ο αποκλεισμός διεθνούς επέμβασης στη Συρία και η ισχυρή προοπτική επιβίωσης του καθεστώτος ’σαντ, προ του ενδεχομένου δημιουργίας εσωτερικού χάους και απειλής γεωστρατηγικής ανισορροπίας. Αυτή η εξέλιξη μπορεί μεν να εξυπηρετεί το Ισραήλ που προτιμά την ψυχρή, πλην όμως βολική σχέση με τον ’σαντ, παρά την δεδηλωμένη επιθετικότητα των σαλαφιστών ανταρτών, στρατηγικώς όμως εξυπηρετεί και τη Ρωσία, κάτι που προμηνύει ότι οι ΗΠΑ άρχισαν να αποδέχονται ότι η Μόσχα μπορεί να αποτελέσει μέρος της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην περιοχή.

 

Τέλος, πολύ εμφανές αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι ο αποκλεισμός της στρατιωτικής επέμβασης κατά του Ιράν. Η υιοθέτηση της τακτικής των ήπιων τόνων, που αποκλιμακώνουν τον διπλωματικό πυρετό, είναι ισχυρή ένδειξη αναζήτησης, αν όχι διαμόρφωσης, εναλλακτικής στρατηγικής επίλυσης του προβλήματος που προέκυψε με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η στρατηγική που ανέπτυξε η Ουάσιγκτον έναντι του πυρηνικού προγράμματος της Βορείου Κορέας αποτελεί ένα αξιόπιστο προηγούμενο.  

 

Βεβαίως, όλα αυτά δεν είναι ανεξάρτητα από μακροστρατηγικές αλλαγές που βρίσκονται εν εξελίξει για τις ΗΠΑ, με πιο καθοριστική τη μείωση για τη ζήτηση πετρελαίου την οποία προκαλούν οι νέες τεχνολογικές μέθοδοι. Αυτή η εξέλιξη, σε στρατηγικό επίπεδο, θα περιορίσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής και κατ? επέκταση θα οδηγήσει σε στρατηγικό επαναπροσδιορισμό της σχέσης της Αμερικής με την ούτως ή άλλως προβληματική Μέση Ανατολή. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα χρειάζεται τόση σπατάλη δυνάμεων σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο για να διαφυλάττει τα επαναπροσδιορισμένα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Συνεπώς, η γεωστρατηγική υποχώρηση και οι νέοι στρατηγικοί διακανονισμοί των ΗΠΑ δημιουργούν προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για Ελλάδα και Κύπρο για στρατηγικές συνεργασίες που η μεταψυχροπολεμική γεωπολιτική δεν επέτρεπε. Μέσα στο υπό εξέλιξη γεωστρατηγικό περιβάλλον διαμορφώνονται αποσταθεροποιητικές τάσεις που απειλούν εξελικτικά το δόγμα εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, μία πραγματικότητα που καθιστά την επιδίωξη νέων στρατηγικών συνεργασιών για κάθε ισραηλινή κυβέρνηση επιτακτικώς αναγκαία.

Η ακύρωση του στρατηγικού άξονα με την Τουρκία, καθώς επίσης η σταδιακή εξέλιξη της «Αραβικής ’νοιξης» σε «Ισλαμικό Χειμώνα», μπορεί να αφήσει το Ισραήλ απομονωμένο γύρω από ένα εξαιρετικά εχθρικό στρατηγικό βάθος.

 

Ως εκ τούτου, αφενός διέξοδο στην έλλειψη στρατηγικού βάθους προς το Ισραήλ, σήμερα, μόνο η Κύπρος και η Ελλάδα μπορούν να προσφέρουν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εμβάθυνση της σχέσης σε στρατηγικό επίπεδο που θα πρέπει να αρχίζει από μία αμυντική συμφωνία μεταξύ των τριών κρατών. Σημειωτέον, ότι θα πρέπει μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αμφότερες, Κύπρος και Ελλάδα, να επανεξετάσουν την επαναδραστηριοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου και την ανακήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο κρατών. Αφετέρου, τα αποδεδειγμένα υποθαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προφανής λύση τόσο για την οικονομική δυσχέρεια Κύπρου και Ελλάδος όσο και για το ενεργειακό πρόβλημα του Ισραήλ. Για να ενισχυθεί τόσο η ταχύτητα όσο και η ασφάλεια της ενεργειακής ανόρυξης και εκμετάλλευσης θα πρέπει να εμπλακούν στη διαδικασία μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες και όχι μικρομεσαίες εταιρείες.

 

Η περίοδος που διανύουμε απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό και τολμηρές πολιτικές αποφάσεις, προσηλωμένες στην υλοποίηση στρατηγικών στόχων. Το γεωστρατηγικό περιβάλλον μας δίδει τη δυνατότητα να είμαστε μέρος ενός νέου περιφερειακού συστήματος ασφαλείας, κάτι που δεν είχαμε τη δυνατότητα να πράξουμε από την εποχή της δημιουργίας του κυπριακού κράτους. 


www.geopolitics-gr.blogspot.com

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Τερέζα Μέι ή Αλέξης Τσίπρας (Του Διονύση Διονυσίου)

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 20.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Και γιατί να φαίνεται τίμια αν δεν είναι;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ, 20.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Εθνική Κυριαρχία vs Κράτος Δικαίου

ΠΑΥΛΟΣ Μ. ΠΑΥΛΟΥ, 20.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή