Η γέννηση και τα πρώτα βήματα του Ταγίπ Ερντογάν

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Ποιός είναι ο Ταγίπ Ερντογάν; Πού και πότε γεννήθηκε; Ποια ήταν τα πρώτα του βήματα στη ζωή και την πολιτική; Πιο κάτω οι απαντήσεις.

Για τους υποστηρικτές του είναι ο άνθρωπος που αναμόρφωσε τη σύγχρονη Τουρκία και κυρίως ο πολιτικός που την αναβάθμισε οικονομικά. Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε μια μετριοπαθή ισλαμική Δημοκρατία, εξοβελίζοντας για πάντα το στρατό από την πολιτική ζωή της χώρας. Για τους ορκισμένους εχθρούς του είναι ένας αμφιλεγόμενος πολιτικός  ο οποίος κινείται πρώτον με βάση τις προσωπικές του φιλοδοξίες, δεύτερον τα συμφέροντα του κόμματος αφήνοντας στην τρίτη θέση τη χώρα. Στην πραγματικότητα λένε αυτό που θέλει είναι να εγκαθιδρύσει ένα συνταγματικό σουλτανάτο με μοναδικό ηγέτη τον ίδιο. Γι αυτό και θεωρείται επικίνδυνος. Διότι σήμερα με το 50% του Λαού στο πλευρό του ίσως θα μπορούσε να το πετύχει. Την επομένη της αποχώρησης του από την πολιτική βέβαια, ένα τέτοιο καθεστώς θα οδηγήσει τη χώρα σε εμφύλιο σπαραγμό. Ποιος στα αλήθεια είναι ο χαρισματικός αλλά και επικίνδυνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν συγχωρεί ποτέ την κριτική που του ασκείται: Είπε από το 16χρονο τον οποίο οδήγησε στη φυλακή γιατί τον προσέβαλε ή την πρώην Μις Τουρκία η οποία μοιράστηκε στο λογαριασμό της ένα ποίημα που τον επέκρινε; 

 

Γεννήθηκε...

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γεννήθηκε  στις 26 Φεβρουαρίου 1954 σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης από οικογένεια γεωργιανής  καταγωγής. Αρχικά αποδεχόταν την καταγωγή του, πρόσφατα δηλώνει 100% Τούρκος.  Δεν θα μεγαλώσει όμως στην Πόλη, αφού η οικογένεια υποχρεώθηκε να  επιστρέψει στη Ριζούντα της βορειοανατολικής Τουρκίας λίγο μετά τη γέννησή του, όπου μετατέθηκε ο ακτοφύλακας πατέρας του.

Εκεί θα μεγαλώσει ο Ερντογάν μέσα στη φτώχεια και την ανέχεια κάνοντας από μικρός δουλειές του ποδαριού. Η οικογένεια θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη όταν ο μικρός είναι 12 ετών και θα γραφτεί σε τεχνικό θρησκευτικό Γυμνάσιο, πουλώντας ταυτοχρόνως τσάι και λεμονάδα στον δρόμο για να ενισχύσει το οικογενειακό βαλάντιο. Ήδη από τα γυμνασιακά του χρόνια θα αποκτήσει τη φήμη του καλού ρήτορα, καθώς κήρυττε συχνά τις πολιτικές και κοινωνικές επιδιώξεις του Ισλάμ.

Τόσο το συντηρητικό μουσουλμανικό πλαίσιο της ανατροφής του όσο και το κατηχητικό ισλαμικό σχολείο όπου φοίτησε σφυρηλάτησαν έναν παθιασμένο πιστό που έμελλε να διαμορφώσει  τον πολιτικό κατόπιν άντρα Ερντογάν. Την ώρα που μαθαίνει το Κοράνι και παίζει ημιεπαγγελματικά ποδόσφαιρο σε ομάδες της ερασιτεχνικής κατηγορίας της Τουρκίας, έρχεται η μεγάλη είδηση ότι το νεαρό Ερτογάν θέλει να εντάξει στην ποδοσφαιρική της ομάδα η Φενέρμπαχτσε! Ο πατέρας του όμως είναι ανένδοτος, κι έτσι ο έφηβος Ερντογάν εγκαταλείπει την ποδοσφαιρική καριέρα για χάρη των σπουδών.

Φοίτησε στη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών της Κωνσταντινούπολης (σημερινό Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά), όπου έρχεται σε επαφή με τον βετεράνο και σκληροπυρηνικό ισλαμιστή πολιτικό Νετσμετίν Ερμπακάν, τον πρώτο ισλαμιστή πρωθυπουργό της χώρας και μέλος πολλών κυβερνητικών συνασπισμών της Τουρκίας. Ο Ερντογάν θα θητεύσει δίπλα στον μέντορά του και θα δραστηριοποιηθεί εκτεταμένα στις δράσεις του παλαίμαχου πολιτικού, παρά την κρατική απαγόρευση στις θρησκευτικές οργανώσεις. Την περίοδο των σπουδών του εισήχθη επίσης στην αντικομουνιστική Εθνική Τουρκική Φοιτητική Ένωση, ενώ αργότερα έγινε μέλος του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας.


Επιστροφή
στην αρχή