Η γελοιότητα των επιχειρημάτων

ΑΠΟΨΗ /NON SERVIAM
Μέχρι και πως για την αποτυχία των συνομιλιών ευθύνεται το ότι τα τελευταία εννιά χρόνια αφήσαμε την πολιτική Τάσσου , ακούσαμε από τον Νικόλα

«Το βάρος της απόδειξης ενός ασυνήθιστου ισχυρισμού πρέπει να είναι ανάλογο με την εξωφρενικότητά του». Pierre-Simon Laplace.

Η κατάρρευση της διαδικασίας στο Μοντ Πελεράν αποτέλεσε αφορμή ώστε για μία ακόμα φορά να βγουν μπροστά όλοι αυτοί που χρόνια τώρα φυλάνε Θερμοπύλες. Δικαιωμένοι από τις εξελίξεις, να υπενθυμίσουν ότι είχαν εκτιμήσει προ πολλού ότι η Τουρκία δεν μπορεί να τυγχάνει καμιάς εμπιστοσύνης και να επικρίνουν τους αφελείς που θεωρούν ακόμα ότι η λύση είναι εφικτή έχοντας αυτή τη χώρα απέναντι.
Aκούσαμε και διαβάσαμε απίστευτα πράγματα την τελευταία βδομάδα, που επιβεβαίωσαν την τραγική σχέση που διατηρούμε με τη λογική και την πολιτική ηθική. Όσοι έγραφαν και έλεγαν ότι στόχος της Τουρκίας δεν είναι η διχοτόμηση αλλά η ΔΔΟ, ώστε μελλοντικά να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της χώρας, εμφανίστηκαν τελικώς και πάλι δικαιωμένοι επειδή επιβεβαιώθηκε ότι η Τουρκία δεν θέλει λύση. Η ΕΔΕΚ, ακόμα και μετά την αποτυχία τής προσπάθειας, το επανέλαβε. Σε κεντρικό της άρθρο η «Σημερινή» (που χρόνια τώρα κάνει πολιτική τη διαιώνιση του status quo) εδιερωτάτο πώς γίνεται κυβέρνηση και ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ να δηλώνουν πως θα συνεχίσουν την πολιτική τους, χωρίς να εξηγούν στον λαό τι προσδοκούν. «Διότι αυτό που πράττουν τώρα… αποτελεί συνέχιση της πολιτικής ψευδών, την οποία καθιέρωσαν εδώ και τέσσερα χρόνια». Ο δε «Φιλελεύθερος» εμφανίστηκε προβληματισμένος από την παραδοχή» του Προέδρου ότι δεν υπάρχει άλλο σχέδιο πέραν της προσπάθειας για λύση. Όπως προβληματισμένοι εμφανίστηκαν και η Άννα Θεολόγου με τον Γιώργο Καλλινίκου από μη ύπαρξη σχεδίου Β, αφού αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα καθορίζει την ατζέντα (ενώ θα μπορούσαμε κάλλιστα να αποχωρούσαμε από τις συνομιλίες και να καθορίζαμε εμείς την ατζέντα). Ο Γιώργος Καλλινίκου κάλεσε μάλιστα τους Παπαδόπουλο και Σιζόπουλο να «παρακάμψουν τον πειρασμό της αυτοδικαίωσης».

Μέχρι και πως για την αποτυχία των συνομιλιών ευθύνεται το ότι τα τελευταία εννιά χρόνια αφήσαμε την πολιτική Τάσσου Παπαδόπουλου, ακούσαμε από τον Νικόλα. Λες και ο Τάσσος είχε φέρει τη λύση του Κυπριακού στο παρά πέντε και ήρθαν μετά Χριστόφιας και Αναστασιάδης και τούμπαραν τη διαδικασία.

Λέχθηκε ότι η αποτυχία να καταλήξουμε σε συμφωνία επιβεβαίωσε την κατάρρευση της πολιτικής του Προέδρου, ότι όλες αυτές οι παραχωρήσεις έφεραν την κατάρρευση, έγινε λόγος για την ανάγκη ο διάλογος να αρχίσει από μηδενική βάση. Κάποιοι ζήτησαν να αποσυρθούμε από τις συνομιλίες.

Κεντρικό σημείο όλων των πιο πάνω παρεμβάσεων ήταν ότι επιβάλλεται αλλαγή στρατηγικής. Το ποια θα πρέπει να είναι αυτή μας το εξήγησε από το δελτίο του MegaOne ο Χρίστος Ιακώβου. Μας το είχαν εξηγήσει παλαιότερα ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών. Μας το είπε χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά το ΔΗΚΟ: ότι αφού αποδείχθηκε ότι η στρατηγική για λύση στη βάση ΔΔΟ δεν δουλεύει, είναι επιτέλους καιρός να επιδιώξουμε συμφωνία στη βάση ενιαίου κράτους.

Όμως πραγματικά πώς μπορεί να σταθεί μια τέτοια πολιτική πρόταση σ’ έναν διάλογο που επιδιώκει να άρει το αδιέξοδο; Πώς η χάραξη μιας νέας -πιο διεκδικητικής- πολιτικής αποτελεί λογική διόρθωση μιας προσπάθειας που δεν έχει αποτέλεσμα, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας; Αν πασκίζουμε να πείσουμε την Τουρκία να αποδεχθεί μια λύση ομοσπονδίας και δεν τα καταφέρνουμε, πώς θα τα καταφέρουμε αυξάνοντας το χάσμα επιδιώξεων;

Μια τέτοια πρόταση θα είχε κάποια λογική αν μια στροφή προς το ενιαίο κράτος θα μας επέτρεπε πιο εύκολα να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει την Τουρκία προς μια συμφωνία. 51 ψηφίσματα του ΟΗΕ και σωρεία αποφάσεων, όμως, έχουν ως βάση τη ΔΔΟ. Στη βάση ποιων ψηφισμάτων θα καταγγείλουμε την Τουρκία, όπως όσοι έχουν κάνει πολιτική τις καταγγελίες μάς προτρέπουν, όταν εμείς θα τα έχουμε βάλει στο περιθώριο;

Όπως επίσης θα είχε λογική αν αυτοί που προτάσσουν την ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής προέβαλλαν το επιχείρημα ότι, αφού σήμερα τα δεδομένα δεν μας ευνοούν, θα πρέπει να περιμένουμε. Αντιπαραβάλλοντας στα δεδομένα ρίσκα και τα όποια πιθανά κέρδη δυνατόν να πετύχουμε. Ή ότι το σημερινό status quo -ακόμα κι αν σημαίνει οριστική διαίρεση- είναι λιγότερο καταστροφικό από την επιδιωκόμενη λύση. Μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να είναι και επωφελής. Δεν προτάσσουν όμως κάτι τέτοιο. Παραδέχονται ότι ο χρόνος κυλά σε βάρος μας (αυτό υποστήριξαν όλοι στη Βουλή), στηρίζουν την όσο το δυνατόν γρηγορότερη λύση, αλλά την ίδια στιγμή προτάσσουν ως στρατηγική για επίτευξη του πιο πάνω στόχου τη διεκδίκηση λύσης στη βάση ενιαίου κράτους. Την υλοποίηση ενός στόχου με μια πολιτική που καθιστά την επίτευξή του αδύνατη.

Και το πράττουν ενώ τα αποτελέσματα αυτής της γεμάτης αντιφάσεις πολιτικής, της δικής τους πολιτικής -που έλεγε ότι μια ιδεατή λύση είναι δυνατή, ότι η επιστροφή είναι εφικτή απλώς καταγγέλλοντας την Τουρκία και προβάλλοντας την ηθική μας υπεροχή- είναι ήδη μπροστά μας. Είναι αυτά που σήμερα επικαλούνται ως δραματικές και καταστροφικές υποχωρήσεις.
Κι όμως, ακόμα και τώρα επιλέγουν μια διαχείριση που αγγίζει τα όρια της προδοσίας. Τρέχουν πίσω από τα τετελεσμένα, αλλά κάνουν πως δεν τα βλέπουν. Απορρίπτουν κάθε συνθηκολόγηση με τον εχθρό, ετοιμάζουν νέα διαβήματα, νέους αγώνες. Ενώ η οριστική διχοτόμηση, η προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, η αναγνώριση δύο κρατών -όπως πλέον και οι ίδιοι παραδέχονται- είναι ήδη σε εξέλιξη. Προφανώς σε μια πορεία με τελικό προορισμό το ενιαίο κράτος.

antopoly@cytanet.com.cy

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Από τις μεγάλες αγάπες γεννιούνται τα μεγάλα μίση

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 17:38 (τελευταία ενημέρωση 17:38)

ΑΠΟΨΗ

Θα μας πείσει άραγε η διοίκηση της cyta;

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 15:04 (τελευταία ενημέρωση 15:04)

ΑΠΟΨΗ

Στέκεσαι μακριά και φωνάζεις: «κλείστε τα οδοφράγματα»

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, 09:30 (τελευταία ενημέρωση 09:30)

Επιστροφή
στην αρχή