Οι γελοιογραφίες των Τραμπ, Πούτιν, Μέρκελ και Ερντογάν

ΑΠΟΨΗ /ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Οι εφημερίδες μας δεν επιδεικνύουν για τις δίκες που αφορούν τον Τύπο το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για ναρκωτικά, κλοπές, παρενοχλήσεις και βιασμούς

Διήρκεσε πολύ η χθεσινή δίκη, παρατάθηκε μέχρι το βράδυ. Σκοτείνιασε. Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν γεμάτη όπως πάντα. Αλλά ανάμεσά μας υπάρχουν δημοσιογράφοι από μόνο μία εφημερίδα. Από την εφημερίδα «Κίμπρις». Οι εφημερίδες μας δεν επιδεικνύουν για τις δίκες που αφορούν τον Τύπο το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για ναρκωτικά, κλοπές, παρενοχλήσεις και βιασμούς. Έτσι ήταν και παλιά. Στις προηγούμενες υποθέσεις μου δικαζόμουν πάντα σε άδειες αίθουσες. Στην αίθουσα υπήρχε ο δικαστής, ο εισαγγελέας, εγώ και μερικά άτομα που παρακολουθούσαν. Ακόμα και όταν το δικαστήριο με καταδίκασε σε εξάμηνη φυλάκιση, δεν ενδιαφέρθηκαν για την απόφαση και δεν ήρθαν. Μόλις που γέμισε η αίθουσα ακόμα και την ημέρα που ήρθε να καταθέσει ο Ραούφ Ντενκτάς. Μόνο μια φορά υπήρχε πολυκοσμία στις υποθέσεις μου. Και με εξέπληξε αυτό. Ήταν ο μήνας Ιούλιος του 2000. Η υπόθεση ήταν η αγωγή για «το δίκτυο κατασκοπείας». Και απέναντί μας υπήρχε ο στρατηγός που μας έστησε τη δολοπλοκία μαζί με τον Ντενκτάς.

Η χθεσινή ακρόαση ήταν από αυτές που θα περάσουν στην ιστορία. Και ο ήρωας αυτής της ακρόασης είναι ο Αλί Μπατούραϊ. Ο γενικός διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Κίμπρις». Ο Μπατούραϊ παρέδωσε μάθημα δημοσιογραφίας στην αίθουσα. Παρά το γεγονός ότι ήταν μάρτυρας της εισαγγελίας και όχι δικός μας, δεν δίστασε να αναφέρει αυτά που θεωρούσε σωστά και που πίστευε. Είπε ότι η τέχνη της σάτιρας γίνεται για να προκαλέσει και γέλιο και προβληματισμό, ότι αυτό που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα μας ήταν φωτομοντάζ και όχι γελοιογραφία και εξέφρασε την άποψή του: «Δεν υπάρχει προσβολή σε αυτό το φωτομοντάζ». Η αστυνομία πήγε στον Μπατούραϊ για να πάρει πληροφορίες στο τεχνικό θέμα, αλλά δεν του είπε ότι σχετιζόταν με την υπόθεση της «Αφρίκα». «Δεν θέλω να έρθω αντιμέτωπος με συναδέλφους μου στο δικαστήριο», είπε ο Μπατούραϊ. Δηλαδή αν ήξερε ότι θα καλείτο ως μάρτυρας στη δίκη μας, θα ήταν διαφορετική η στάση του έναντι των αστυνομικών που πήγαν στην εφημερίδα. Ενώ κατέθετε ως μάρτυρας, σε μια στιγμή χρησιμοποίησε την εξής έκφραση που ξεσήκωσε τον εισαγγελέα και τον δικαστή: «Αν στείλετε στη φυλακή αυτούς τους φίλους, αυτό θα το γράψει η ιστορία»! Ο εισαγγελέας πετάχτηκε από τη θέση του υποβάλλοντας ένσταση. «Δεν μπορείς να μιλάς έτσι εδώ, πάρε πίσω τον λόγο σου και απολογήσου», του είπε ο δικαστής. Ο Μπατούραϊ απολογήθηκε. Ο δικηγόρος μας Τατζιάν Ρεϊνάρ υπέβαλε στο δικαστήριο μια δέσμη από γελοιογραφίες και κολάζ που δημοσιεύθηκαν στον κόσμο. Ο εισαγγελέας ήγειρε και σε αυτό ένσταση. Πλην μίας, ο δικαστής Τζενκάι Ινάν δεν απέρριψε την υποβολή τους ως «παρουσίαση». Και τι δεν υπήρχε σε εκείνες τις γελοιογραφίες και τα κολάζ. Ο Τραμπ, ο Πούτιν, η Μέρκελ. Ειδικά μία από αυτές ήταν πολύ γνωστή στον κόσμο. Έβαλαν μια τεράστια φωτογραφία του Τραμπ στην τουαλέτα. Το δε ουρητήριο ήταν στο στόμα του Τραμπ. Όποιος έρχεται ουρεί στο στόμα του. Ο Μπατούραϊ είπε ότι αυτή είναι μια φωτογραφία, ότι είδε και το βίντεό της και ότι χρησιμοποιείται ευρέως στον κόσμο. «Στον κόσμο υπάρχουν πολύ χειρότερα από το φωτομοντάζ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αφρίκα», είπε. Ο εισαγγελέας ρώτησε κατά πόσον κατατέθηκε αγωγή εναντίον αυτών. «Δεν άκουσα κάτι τέτοιο», είπε ο Μπατούραϊ. Χθες υπήρχε άλλος ένας μάρτυρας από την εφημερίδα «Κίμπρις». Ο γελοιογράφος Ουτκού Κάρσου. Αλλά επειδή παρατάθηκε η ακρόαση μέχρι το βράδυ, δεν ήρθε η δική του σειρά και έμεινε για την επόμενη δικάσιμο στις 13 Δεκεμβρίου.

Ο πρώτος μάρτυρας που φώναξε χθες η εισαγγελία ήταν ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής δρ Τσαγλάρ Οζέλ. Ο καθηγητής είπε ότι έλαβε ένα αίτημα το πανεπιστήμιο από την αστυνομία και ότι ο πρύτανης τους ανέθεσε να ετοιμάσουν μια έκθεση. Συνέστησαν μια τριμελή επιτροπή και ετοίμασαν μαζί μια έκθεση αναφορικά με το δημοσίευμά μας. Δεν το αποκάλεσαν «κολάζ», «φωτογραφία» ή «φωτομοντάζ». Το είπαν γελοιογραφία. Ο καθηγητής είναι κοσμήτορας της Νομικής, αλλά δεν γνωρίζει τους δικούς μας νόμους. Δεν έχει και πολλές γνώσεις αναφορικά με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι δικηγόρος εγγεγραμμένος στον Δικηγορικό Σύλλογο της Άγκυρας. Είπε ότι παραβιάσαμε και ξεπεράσαμε τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει προσβολή στο δημοσίευμά μας, λέει.

Ο δεύτερος μάρτυρας της εισαγγελίας ήταν ο δεύτερος Κύπριος μάρτυρας που ήρθε στη δίκη μας μέχρι σήμερα. Ο Μετίν Έρσοϊ. Είναι καθηγητής στη Σχολή Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου. Είναι αναπληρωτής καθηγητής. Διδάσκει δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο. Έλαβαν και εκείνοι αίτημα από την αστυνομία για ετοιμασία έκθεσης. Και ο πρύτανης ανέθεσε σε αυτόν τη δουλειά. Ετοίμασε και αυτός μια έκθεση. Και αυτός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν προσβολή. Υπηρέτησε έναν χρόνο και στην Επιτροπή Δεοντολογίας των ΜΜΕ. Έδωσε παραδείγματα από τις αρχές αυτής της επιτροπής. Όμως, σίγουρα δεν το αντιλαμβάνεται. Δεν πήραμε οποιαδήποτε προειδοποίηση από την Επιτροπή Δεοντολογίας των ΜΜΕ όταν δημοσιεύσαμε εκείνο το γνωστό κολάζ. Παρά ταύτα ο Έρσοϊ επέμενε ότι υπήρχε «ρητορική μίσους» σε αυτό το κολάζ. Αυτή η ρητορική, λέει, επηρεάζει την ειρήνη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Έτσι έκλεισε η μέρα. Αν δεν έβλεπα στον δρόμο κάποιους που έβγαζαν φωτογραφίες με selfie stick, θα νόμιζα ότι ζούσα στον κόσμο μερικούς αιώνες προηγουμένως…

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Μπράβο στους ΑΚΕΛ και Μαρκίδη

Πολίτης News, 15.12.2018

ΑΠΟΨΗ

Μην τον αφήσετε μόνο του... Του Χρύσανθου Μανώλη

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 15.12.2018

ΑΠΟΨΗ

Η απόδοση ευθυνών δεν λύνει το πρόβλημα

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ, 14.12.2018

Επιστροφή
στην αρχή