Οι γελοιογραφίες γάτου και σκύλου του Ταγίπ Ερντογάν

ΑΠΟΨΗ /ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Η αγωγή που κατέθεσα είναι εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν. Θα επιδοθεί η αγωγή στον Ερντογάν, δεν θα επιδοθεί, αν επιδοθεί πώς θα γίνει αυτό;

Η αίθουσα της ακροαματικής διαδικασίας δεν χωράει τους θεατές που ήρθαν για να παρακολουθήσουν τη δίκη. Φαίνεται ότι οι Άγγλοι έφτιαξαν αυτό το τεράστιο κτήριο από κίτρινη πέτρα, αλλά δεν μπόρεσαν να το υπολογίσουν αυτό. Ανάμεσά μας υπάρχουν και πολλοί αστυνομικοί με πολιτικά. Χθες πέρασα όλη τη μέρα μου σε αυτό το κτήριο. Το πρωί ήταν η αγωγή που κατέθεσα εγώ, ενώ αργότερα η αγωγή που κατατέθηκε εναντίον μου. Και εναντίον του Αλί Οσμάν.

Η αγωγή που κατέθεσα είναι εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν. Θα επιδοθεί η αγωγή στον Ερντογάν, δεν θα επιδοθεί, αν επιδοθεί πώς θα γίνει αυτό; Αυτό συζητά το δικαστήριο εδώ και έναν μήνα. Στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία είπα το εξής: «Κατέθεσα αγωγή εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίδοση αυτής της αγωγής είναι καθήκον του σεβαστού δικαστηρίου». Ο δικαστής είπε ότι το δικαστήριο θα εξετάσει την κατάσταση και θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 22 Οκτωβρίου. Ο Ερντογάν είναι ο ηθικός αυτουργός της επίθεσης κατά της εφημερίδας μας στις 22 Ιανουαρίου. Μήπως δεν δικαιούμαι να καταθέσω αγωγή;


Μετά το μεσημέρι μπήκαμε στη δίκη για τη γελοιογραφία. Διήρκεσε τρεις ώρες. Ο δικηγόρος μας Τατζιάν Ρεϊνάρ ανέκρινε τρεις ώρες τον αστυνομικό ερευνητή της υπόθεσης Ισά Σεβιντίκ. Ο αστυνομικός που διενήργησε την έρευνα εναντίον μας είπε ότι το παράπονο σε σχέση με τη γελοιογραφία υποβλήθηκε προς αυτούς εκ μέρους του πρέσβη της Τουρκίας Ντεριά Καμπάι. Πήγε απευθείας στον γενικό διευθυντή της αστυνομίας Σουλεϊμάν Μανάβολγου.

Ο πρέσβης ισχυριζόταν ότι εκείνη η γελοιογραφία προσέβαλε την Τουρκία και τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ότι ο τουρκοκυπριακός λαός ένιωθε «βαθύ θυμό» και ότι «αγανάκτησε» και έλεγε ότι «πρέπει να τιμωρηθούν». Ο δικηγόρος Τατζιάν Ρεϊνάρ ρώτησε: «Ο πρέσβης Ντεριά Καμπάι είναι πολίτης της ΤΔΒΚ;» «Δεν ξέρω», είπε ο μάρτυρας. «Εγώ σας λέω ότι δεν είναι πολίτης της ΤΔΒΚ», είπε ο Ρεϊνάρ. Από τη μια δεν είναι πολίτης μας και από την άλλη μπορεί να μιλάει εκ μέρους του λαού μας ο πρέσβης.


Ενδιαφέρθηκαν για την υπόθεσή μας οι ανταποκριτές του France Press. Ήρθαν στο δικαστήριο. Γύρισαν πλάνα στην αυλή. Αλλά η αστυνομία επενέβη ακόμα και στο γύρισμα στην αυλή. Πήρε την κάμερά τους και την έστρεψε προς τον τοίχο. Κάποτε είχαν θυμώσει πολύ και για την ομάδα της γερμανικής τηλεόρασης ZDF που έκανε γυρίσματα στην εφημερίδα μας και μας πήρε συνέντευξη και τους είχε πει ότι δεν θα τους επιτρέψει ξανά να έρθουν εδώ. Αφότου γύρισε στη Γερμανία, η ομάδα το συμπεριέλαβε και αυτό στο ρεπορτάζ της και δημοσίευσε το ντοκιμαντέρ της με τίτλο «Φασισμός στην Κύπρο».


Ο Τατζιάν Ρεϊνάρ ρώτησε τον μάρτυρα: «Ποιος ισχυρισμός υπάρχει ότι προσβάλλεται σε αυτήν τη γελοιογραφία;» «Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», είπε ο μάρτυρας. «Καλά, ο Ερντογάν παραπονέθηκε γι’ αυτό;» «Παραπονέθηκε η πρεσβεία». «Δηλαδή ο ίδιος ο Ερντογάν δεν παραπονέθηκε προσωπικά, έτσι δεν είναι;» «Όχι, αλλά είναι αρκετό να υποβάλει παράπονο η πρεσβεία». Ξέρετε ποιος υπέβαλε πρώτος παράπονο στην αστυνομία για εμάς μετά από τον πρέσβη; Ο Μπουράι Μπουσκουβουτσιού! Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας!

Ο άνδρας ο οποίος απείλησε τον Μπαρμπαρός Σανσάλ στο καφέ «Χαμούρ» και του πούλησε νταηλίκι. Ο φίλος από την Τουρκία, ο οποίος κάποτε είχε κατηγορηθεί ότι «έβγαζε χρήματα πουλώντας προστασία», του πέρασε χειροπέδες η αστυνομία και οδηγήθηκε στο δικαστήριο και κατά την ημέρα της επίθεσης εναντίον της εφημερίδας μας βρισκόταν μπροστά στα γραφεία μας! Ποιους εκτιμά η αστυνομία τελικά;


Ο δικηγόρος μας υπέβαλε δύο τεκμήρια στο δικαστήριο. Δύο γελοιογραφίες. Γελοιογραφίες του Ερντογάν που ζωγραφίστηκαν στην Τουρκία. Στη μια είναι μια γάτα με το κεφάλι του Ερντογάν. Στην άλλη ένας σκύλος με το κεφάλι του Ερντογάν. Η γελοιογραφία με τον σκύλο γράφει το εξής: «Δεν θα γίνουμε το σκυλί του Μπους». Ο εισαγγελέας υπέβαλε ένσταση στο να κατατεθούν αυτές στο δικαστήριο. Αλλά την απέρριψε ο δικαστής της υπόθεσής μας Τζενκάι Ινάν επειδή ήταν σχετικές με την υπόθεση. Ο μάρτυρας κοίταξε επί μακρόν τις γελοιογραφίες για να πει την άποψή του. «Δεν εγκρίνω να ζωγραφίζεται με αυτόν τον τρόπο κανένας άνθρωπος», είπε. «Αυτές οι γελοιογραφίες δημοσιεύθηκαν στην Τουρκία και αθωώθηκαν», είπε ο δικηγόρος. «Αν αθωώθηκαν πρέπει να εξεταστούν οι συνθήκες της εποχής και κατά πόσον αυτές είναι προς όφελος του λαού», απάντησε ο μάρτυρας. Ξαφνικά υποβλήθηκε μια ερώτησε από τον δικηγόρο: «Η ΤΔΒΚ είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος;» «Το 1983 ανακηρύχθηκε μια ανεξάρτητη δημοκρατία εδώ», είπε ο μάρτυρας.


Ο Ρεϊνάρ τελείωσε την εξέτασή του με λόγια που είχαν πολύ νόημα. Τόνισε ότι αυτές οι αγωγές καταχωρίσθηκαν εναντίον της εφημερίδας μας με οδηγίες της Τουρκίας και ο στόχος τους ήταν να φιμώσουν την εφημερίδα μας. Ρώτησε τον μάρτυρα: «Γνωρίζεις τον Σενέρ Λεβέντ;» «Γνωριστήκαμε σε αυτήν τη δίκη», είπε. «Δηλαδή γνωρίζεις τις απόψεις του Λεβέντ;» «Δεν τις γνωρίζω». «Δηλαδή, κοιτάζοντας αυτήν τη γελοιογραφία θεωρείς ότι προσπαθεί να διασαλεύσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΤΔΒΚ;» «Ναι». «Άρα δεν ξέρεις ότι και η ΤΔΒΚ δεν ενδιαφέρει καθόλου τον Σενέρ Λεβέντ». Πέφτει το σκοτάδι και νυχτώνει. Η δίκη μας έμεινε για τις 25 Οκτωβρίου…

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Μπράβο στους ΑΚΕΛ και Μαρκίδη

Πολίτης News, 15.12.2018

ΑΠΟΨΗ

Μην τον αφήσετε μόνο του... Του Χρύσανθου Μανώλη

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 15.12.2018

ΑΠΟΨΗ

Η απόδοση ευθυνών δεν λύνει το πρόβλημα

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ, 14.12.2018

Επιστροφή
στην αρχή