Η φρίκη σε εικόνες πορνογραφίας- Πρωταγωνιστές και παιδιά κάτω των 13

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σοκαριστικές οι περιγραφές του δικαστηρίου που είδε ιδιοις όμμασι το υλικό. Απεικονίζονταν και παιδιά κάτω των 13 ετών.

«Το δικαστήριο είχε την ευκαιρία να δει ιδίοις όμμασι όλα τα αρχεία που αποτελούν αντικείμενο των κατηγοριών. Απεικονίζονται παιδιά, επί το πλείστον κορίτσια, να ποζάρουν στον φακό είτε γυμνά είτε με εσώρουχα επιδεικνύοντας τα γεννητικά τους όργανα και επιδιδόμενα σε ερωτικές πόζες. Σε ένα από τα αρχεία απεικονίζεται και ένα κορίτσι μικρής ηλικίας να είναι ντυμένο με ένα φορεματάκι στα χρώματα της τίγρης, να φέρει μια πλαστική μύτη ζώου στη δική του μύτη, να είναι ξαπλωμένο με ανοικτά τα χέρια και ορθάνοιχτα τα πόδια του, να δείχνει ότι δεν είναι σε θέση να αντιδράσει και στα γεννητικά του όργανα να βρίσκεται ανδρικό όργανο λίγο πριν τη διείσδυση.


Περιέχει επίσης αρχείο που επίσης απεικονίζει κορίτσι μικρής ηλικίας να κρατά το γεννητικό όργανο ενήλικα άντρα τη στιγμή που αυτό βρίσκεται στο στόμα ενήλικης γυναίκας, ενώ υπάρχουν και αρχεία που απεικονίζουν παιδιά με ενήλικες σε σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς διείσδυση. Πρόκειται για εικόνες που μόνο αισθήματα απέχθειας και αποστροφή μπορούν να προκαλέσουν στον μέσο συνετό άνθρωπο. Η θέα των προαναφερόμενων εικόνων τρομάζει για τις συνέπειες που έχουν οι διαστροφικές και ανώμαλες πράξεις αυτών των ‘ανθρώπων’ στις αθώες ψυχές των παιδιών που βιώνουν αυτές τις καταστάσεις».


Με αυτές τις περιγραφές αποτύπωσε η δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Χριστιάνα Παρπόττα, τη φρίκη που είδαν τα μάτια της εξετάζοντας υπόθεση παιδικής πορνογραφίας, στην οποία κατηγορούμενος ήταν 43χρονος, πατέρας ενός παιδιού. Στην κατοχή του εν λόγω προσώπου και συγκεκριμένα στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, μετά από σχετική ειδοποίηση του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από τη Europol, εντοπίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2016 τουλάχιστον 300 αρχεία με φωτογραφίες και τρία αρχεία με βίντεο, ενώ πέρα από την κατηγορία της κατοχής αντιμετώπιζε και την κατηγορία της αποστολής μέσω facebook σε άλλους δύο χρήστες τεσσάρων αρχείων με φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας.

Τα επίπεδα


Όπως εξηγεί η δικαστής στην απόφασή της, για σκοπούς επιβολής ποινής ακολουθείται η αγγλική νομολογία, στην οποία καθορίστηκε όπως το ύψος είναι ανάλογο με το επίπεδο διαστροφής που έχει το κάθε αρχείο. Συγκεκριμένα το επίπεδο 1 αφορά φωτογραφίες που απεικονίζουν παιδιά σε ερωτικές πόζες χωρίς σεξουαλική διείσδυση, το επίπεδο 2 αφορά φωτογραφίες που απεικονίζουν σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ παιδιών ή πράξη αυνανισμού από ένα παιδί, το επίπεδο 3 αφορά σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ενηλίκων και παιδιών χωρίς να υπάρχει διείσδυση, στο επίπεδο 4 εμπίπτουν φωτογραφίες που απεικονίζουν σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ενηλίκων και παιδιών με διείσδυση, ενώ στο επίπεδο 5 εμπίπτουν εικόνες που απεικονίζουν πράξεις σαδισμού ή κτηνοβασίας.


Ο βαθμός του επιπέδου 1 είναι ο λιγότερο «σοβαρός», ενώ στην απόφαση διευκρινίζεται ότι η κατηγοριοποίηση αυτή στην Αγγλία έχει πλέον αλλάξει και γίνεται μόνο σε τρία επίπεδα. Στην περίπτωση του κατηγορουμένου, τα αρχεία που κατείχε ήταν επιπέδου από 1 μέχρι 3, ενώ σε 29 φωτογραφίες απεικονίζονταν παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών. Στις ηλικίες αυτές ο βαθμός σοβαρότητας αυξάνεται, ως επίσης και όταν γίνεται διανομή αυτού του υλικού, ανεξαρτήτως εάν το θύμα είναι κάτω των 13 ετών.

Από περιέργεια…

 

Αγορεύοντας η συνήγορος του 43χρονου, Α. Κλαΐδη, για μετριασμό της ποινής, κάλεσε το δικαστήριο να λάβει υπόψη ότι ο κατηγορούμενος δεν ήταν ο δημιουργός του υλικού και ούτε το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την εκμετάλλευση των παιδιών, ενώ προώθησε και τη θέση ότι τα περισσότερα αρχεία (256) ήταν του επιπέδου 1. Ήταν επίσης εισήγησή της ότι το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων αφορά παιδιά άνω των 13 ετών, ενώ τις πράξεις του κατηγορουμένου τις απέδωσε σε «περιέργεια» λόγω κακής ψυχολογικής κατάστασης «σε συνδυασμό με την αφέλειά του».

«Ενθαρρύνουν οι κάτοχοι τους παραγωγούς»

18 μήνες φυλάκιση

 

Επιβάλλοντας ποινές σε κάθε κατηγορία με ανώτερη τους 18 μήνες φυλάκιση για το αδίκημα της διανομής, η δικαστής προσμέτρησε στους ελαφρυντικούς παράγοντες το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος δεν εμπλέκεται στην παραγωγή των αρχείων που είχε στην κατοχή του, το λευκό ποινικό του μητρώο και την παραδοχή του. Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε επίσης στις συνθήκες υπό τις οποίες μεγάλωσε, σημειώνοντας ότι είχε μία συγκρουσιακή και απόμακρη σχέση με τους γονείς του, ότι βίωσε ψυχολογική κακοποίηση λόγω εγκατάλειψης μετά τον χωρισμό των γονιών του, καθώς και το γεγονός ότι οι συνθήκες αυτές του δημιούργησαν το αίσθημα ότι δεν άξιζε προσοχής και φροντίδας.

Σύμφωνα δε με την έκθεση κλινικού ψυχολόγου, αναφέρει περαιτέρω η κ. Παρπόττα, «όλα τα πιο πάνω εξακολουθούν να επηρεάζουν τον κατηγορούμενο μέχρι σήμερα και του προκαλούν έντονο άγχος σε καθημερινή βάση, ενώ από τη συμπτωματολογία του εκτιμήθηκε ότι υποφέρει από μείζων καταθλιπτική διαταραχή». Ο κλινικός ψυχολόγος δεν τον κατέταξε στη διαγνωστική κατηγορία του παιδόφιλου, ενώ από τη σχετική έκθεση προέκυψε περαιτέρω ότι η θεραπεία στην οποία υποβάλλεται έχει θετικά αποτελέσματα αφού παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στις ιδεοληπτικές του τάσεις. Υπέρ του κατηγορουμένου μέτρησε και η καθυστέρηση στην καταχώριση της υπόθεσης, υπόδειξη η οποία πρέπει προφανώς να φθάσει στο αρμόδιο γραφείο της Αστυνομίας ώστε οι εξετάσεις επί των τεκμηρίων να γίνονται ταχύτερα.

Από την άλλη η δικαστής δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «δεν πρέπει να υποτιμάται ή παραγνωρίζεται το γεγονός ότι πρόσωπα που αναζητούν στο διαδίκτυο και αποκτούν αρχεία με παιδική πορνογραφία ενθαρρύνουν και προάγουν τους παραγωγούς τέτοιου υλικού», επισημαίνοντας περαιτέρω ότι προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για επιβολή αποτρεπτικών ποινών ώστε να στέλνεται το μήνυμα και στους επίδοξους παραβάτες ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπόθεση Κασόγκι:Ο Αντόνιο Γκουτέρες έκανε έκκληση για αξιόπιστη έρευνα

Πολίτης News, 15:12 (τελευταία ενημέρωση 15:12)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Cyta: πιο κερδοφόρα με ιδιώτες στο πηδάλιο

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 14:30 (τελευταία ενημέρωση 14:30)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit:Οι Εργατικοί πιέζουν για ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή

Πολίτης News, 14:24 (τελευταία ενημέρωση 14:24)

Επιστροφή
στην αρχή