Οι εθελοντές, οι «εξαγωγές» και η κοινωνία των ττόππουζων

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Σε τρία χρόνια 11,000 αδέσποτά μας υιοθετήθηκαν εκτός. Κι αντί να ντραπούμε, έφταιξαν οι εθελοντές! Διότι κάποιοι τσιγκουνεύονται 36 ευρώ για το chip.

Σε μια κανονική χώρα, το ενδιαφέρον των πολιτών θα ξεκινούσε από τον συγκλονιστικό για το μέγεθός της αριθμό.

Διότι, εάν μιλάμε για την Κύπρο, το να μαθαίνουμε ότι έχουν σταλεί μόλις σε τρία χρόνια γύρω στις 11.000 χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά για υιοθεσία στο εξωτερικό θα έπρεπε να μας είχε σοκάρει τουλάχιστον. Αν ήμασταν κανονικοί άνθρωποι.

Όχι διότι στάλθηκαν. Διότι... υπήρχαν!

Μαζί με μερικές ακόμη χιλιάδες που δεν μπορούν να σταλούν και ζουν σε καταφύγια ή και θανατώνονται όταν δεν βρίσκεται κανείς να τα υιοθετήσει, από δήμους οι οποίοι εφαρμόζουν ακόμη αυτή την πρακτική.

Με χιλιάδες άλλα τα τελευταία χρόνια, λιγότερο τυχερά. Σκυλιά που δηλητηριάζονται, δένονται σε δέντρα και εκτελούνται, πετάγονται σε σακούλες στα φράγματα ή αφήνονται απλώς στη μέση του πουθενά για να ψοφήσουν εάν δεν τα βρουν οι φιλοζωικές οργανώσεις έγκαιρα.

Ένα τέτοιο σκυλί έχω και εγώ. Το βρήκαν σχεδόν πεθαμένο, με τόσα πολλά τσιμπούρια που χρειάστηκε να του χορηγήσουν ενέσιμα φάρμακα για να επιβιώσει. Τα πλήρωσαν όλα από το καταφύγιο με όσα μαζεύουν από τον κόσμο. Αυτοί τα πληρώνουν.

Έξι μήνες αφότου το πήρα, είναι ένα ζώο… διπολικό. Από εκεί που είναι μες στην καλή χαρά, μια απότομη κίνηση, ένας υψηλός τόνος στη φωνή, ένα σκουπόξυλο την κάνει να κρύβεται στις γωνιές και να τρέμει. Ήταν ένα κυνηγόσκυλο που «δεν έκανε». Αφού κακοποιήθηκε, πετάχτηκε απλώς.

Θα έφευγε για το εξωτερικό, αλλά κάτι δεν πήγε καλά και εκεί, όπου θα πήγαινε, η οργάνωση έκρινε πως δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις αυτός που ήθελε να την πάρει. Έτσι έμεινε εδώ. Και παρότι οι κοπέλες στο καταφύγιο ήταν γνωστές και φίλες, δεν δέχτηκαν να μου δώσουν τα χαρτιά της πριν έρθουν και δουν πού και πώς θα ζούσε.

«Έντεκα χιλιάδες αδέσποτα», έγραφε λοιπόν η είδηση, «στάλθηκαν στο εξωτερικό». Και αντί να σταθούμε στο πρώτο, κολλήσαμε όλοι στο δεύτερο, που είναι και πιο εφετζίδικο. Και βεβαίως διαβάσαμε -όσοι από μας ξέρουμε τι γίνεται, έκπληκτοι κιόλας- ότι όλα αυτά προέκυψαν αφότου ένας βουλευτής έστειλε επιστολή στον υπουργό Γεωργίας και του ζητούσε διευκρινίσεις για τις «εξαγωγές» σκύλων σε... ξένους.

Διότι, εάν θυμάστε, υπήρξε μια καταγγελία από κάποια κυρία ότι είχε δει το χαμένο της σκυλί σε μια φωτογραφία και είχε μάθει ότι είχε υιοθετηθεί. Και τότε, όπως και τώρα, την πλήρωσαν φυσικά οι φιλοζωικές οργανώσεις.

Οι οποίες με δικά τους έξοδα διασώζουν αυτά τα ζώα και τις οποίες κανείς δεν ακούει στη Βουλή, όταν λ.χ. κάνουν τους νόμους για τα κυνηγόσκυλα σαν τα μούτρα τους και πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα, όπως και κανένας δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να επισκεφθεί ένα καταφύγιο για να δει όχι μόνο τη δουλειά που κάνουν, αλλά και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν.

Αυτοί διέσωσαν αυτές τις 11.000 σκυλιά. Τα περισσότερα, εάν δεν υπήρχαν τα καταφύγια και οι εθελοντές, θα είχαν πεθάνει ή και θανατωθεί, σε μια χώρα που το κράτος ανταγωνίζεται επάξια σε αμπαλατοσύνη τους πολίτες του. Τους αμετανόητους και ανεπίδεκτους μαθήσεως ττόππουζούς του.

Αυτούς που, αντί να υιοθετήσουν, κάνουν εισαγωγή σκυλιά «ράτσας», ακόμα και είδη που δεν θα έπρεπε να ζουν στο κλίμα μας, ως στοιχείο πρεστίζ, και ενίοτε τα βαριούνται ή δεν τα κουμαντάρουν και τα πετούν σε χωράφια, ειδικά εάν δεν είναι πια κουτάβια και δεν είναι ένα χαριτωμένο δώρο Χριστουγέννων για τα παιδάκια τους.

Αυτούς που δεν στειρώνουν τα σκυλιά τους και όταν γεννήσουν τα δίνουν αριστερά και δεξιά, περήφανοι κιόλας ότι τους βρήκαν σπίτι χωρίς να μπορούν να δουν εάν αυτός που το πήρε είναι σε θέση να το έχει και φυσικά να ζει όπως πρέπει, όχι κλεισμένο σε ένα κλουβί ή δεμένο σε μια ταράτσα.

Αυτούς που δεν δίνουν 36 ευρώ για να του βάλουν το τσιπ, έτσι που εάν χαθεί και βρεθεί όχι μόνο να μην δοθεί για υιοθεσία -διότι σκυλιά με τσιπ δεν μπορούν να φύγουν εκτός Κύπρου- αλλά και να μπορεί να επιστραφεί και στους ίδιους. Τριάντα έξι ευρώ!

Αλλά τι λέω: οι πλείστοι ούτε 6-7 ευρώ για μια μεταλλική ταμπελίτσα με το τηλέφωνό τους στο περιλαίμιο δεν πληρώνουν. Αλλά εάν χαθεί, αλίμονο στους άλλους..!

Όλοι αυτοί μαζί με αμέτρητα χτηνά-κυνηγούς που πετούν τα σκυλιά τους και με πολλούς άλλους αμπάλατους, όλοι αυτοί που είναι το πρόβλημα, γίνονται με την αρωγή της ανοησίας και άγνοιας πολιτικών οι κατήγοροι. Και εκείνοι που δίνουν τον χρόνο, την ψυχή τους και τα λεφτά τους για να σώσουν αυτά τα ζώα βρίσκονται αίφνης και στο εδώλιο!

Οικογένειες που υιοθέτησαν στο εξωτερικό, και τις οποίες οφείλουμε να ευγνωμονούμε τόσο όσο τους εθελοντές, στέλνουν φωτογραφίες με τα άλλοτε κακοποιημένα και ετοιμοθάνατα από την πείνα και τις αρρώστιες σκυλιά «μας» και το πώς ζουν εκεί.

Πρόσφατα είδα και ένα βίντεο με αυτές τις εικόνες. Ίσως το είδατε και εσείς. Θυμάμαι πόσο ντράπηκα βλέποντας τη χαρά στα μάτια εκείνων των ζώων από την αγάπη που εισέπρατταν.

Νομίζω πως η ντροπή μου ήταν η ίδια σε ένταση με τη χαρά μου για το ότι είχαν διασωθεί και αυτά μαζί, βέβαια, με χιλιάδες άλλα που βρήκαν σπίτι εδώ στην Κύπρο. Και ξέρετε, οι υιοθεσίες είναι απαραίτητες για να υπάρχει χώρος για αυτά που φτάνουν στα καταφύγια.

Και φτάνουν συνέχεια. Όπως και για εκείνα που οι ίδιοι οι εθελοντές διασώζουν από άθλιες συνθήκες. Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν άδειοι χώροι στα καταφύγια.

Θυμάμαι ότι αρχικά είχα ευχηθεί τότε να μην ήξεραν αυτοί οι άνθρωποι στο εξωτερικό πώς τα είχαμε μεταχειριστεί και αυτά και τόσα άλλα. Και μετά, σκέφτηκα πως μακάρι να ήξεραν. Μακάρι να υπήρχε ένας τρόπος να δει κανείς το μπάχαλο, τη βαρβαρότητα, την αδιαφορία και τη σκατοψυχιά μας και να μας ρεζιλέψει διεθνώς τόσο που να αναγκαστούμε να κάνουμε κάτι.

Αλλά και πάλι, σκέφτηκα μετά πως θα έβρισκαν τον τρόπο να φορτώσουν την ευθύνη και για αυτό στους εθελοντές μέχρι, μερικές ώρες μετά, να το ξεχάσουμε όλοι και αυτό.

#Skatotopos. Διότι τo #Pellotopos εδώ μοιάζει με κομπλιμέντο.


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Από τις μεγάλες αγάπες γεννιούνται τα μεγάλα μίση

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Θα μας πείσει άραγε η διοίκηση της cyta;

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Στέκεσαι μακριά και φωνάζεις: «κλείστε τα οδοφράγματα»

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή