Καίει πέντε η διοικητική έρευνα για τη διαρροή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Το πόρισμα στον Γενικό Εισαγγελέα για την εγκυρότητα των εξετάσεων - Πρόταση Καδή στο Υπουργικό για ανεξάρτητο λειτουργό για την πειθαρχική έρευνα

Ευθύνες σε πέντε πρόσωπα καταδεικνύει το πόρισμα της διοικητικής έρευνας που διενεργήθηκε σχετικά με το θέμα της πρόωρης δημοσιοποίησης των εξεταστικών θεμάτων της 6ης Νοεμβρίου για το νέο σύστημα διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι πέντε του Υπ. Παιδείας έχουν σχέση με τον συντονισμό των εξετάσεων, αλλά και με την ανάρτηση των θεμάτων στο διαδίκτυο. Όσο για τα πορίσματα της διοικητικής έρευνας, προωθήθηκαν χθες στον γενικό εισαγγελέα, από τον οποίο ζητήθηκε ενημέρωση κατά πόσον προκύπτει ευρύτερα θέμα εγκυρότητας και αξιοπιστίας των εξετάσεων. Σήμερα το Υπ. Παιδείας θα καταθέσει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για ορισμό ανεξάρτητου ερευνώντα λειτουργού για έναρξη της διαδικασίας της πειθαρχικής έρευνας για τους λειτουργούς που ενδέχεται να έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα.

Το λάθος

Αναφορά στη διοικητική έρευνα έκανε χθες ο υπ. Παιδείας Κώστας Καδής, δηλώνοντας ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι η πρόωρη δημοσιοποίηση των εξεταστικών θεμάτων της 6ης Νοεμβρίου αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος, το οποίο οφείλεται σε λανθασμένη και παρορμητική ενέργεια συγκεκριμένου λειτουργού, καθώς και σε ενέργειες ή/και παραλείψεις άλλων λειτουργών. «Με βάση τη διοικητική έρευνα διαφαίνεται ότι οι λειτουργοί ενδέχεται να έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα», εξήγησε, προσθέτοντας πως «από τα πορίσματα της διοικητικής έρευνας είναι ξεκάθαρο ότι οι ενέργειες ή/και παραλείψεις των λειτουργών έγιναν μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα και όλες τις προηγούμενες ημέρες οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν ομαλά». Ο υπ. Παιδείας ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι σήμερα θα καταθέσει στο Υπουργικό πρόταση «για ορισμό ανεξάρτητου ερευνώντα λειτουργού για έναρξη της διαδικασίας της πειθαρχικής έρευνας για τους λειτουργούς που ενδέχεται να έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα». Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας, ο Κώστας Καδής δήλωσε ότι αναμένεται να ενημερώσει το υπουργείο «κατά πόσο με βάση τα πορίσματα της διοικητικής έρευνας προκύπτει ευρύτερα θέμα εγκυρότητας και αξιοπιστίας των εξετάσεων για να μην υπάρχουν καθόλου σκιές ως προς τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί». Σημείωσε, πάντως, ότι «αυτό το λάθος έγινε μόνο στη μια από τις επτά μέρες και δεν πρέπει να τίθεται εν αμφιβόλω η όλη διαδικασία, γι’ αυτό και με την επανάληψη των εξετάσεων, που είχαν προγραμματιστεί εκείνη την ημέρα, την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο θεωρούμε ότι το θέμα θα λήξει οριστικά». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το «λάθος» έχει να κάνει με αυτή καθ’ αυτή τη διαδικασία που ακολουθήθηκε τη συγκεκριμένη μέρα, καθώς τα θέματα των εξεταστικών δοκιμίων προωθήθηκαν ηλεκτρονικά το μεσημέρι από λειτουργό στο αρμόδιο τμήμα του Υπ. Παιδείας για να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του (αναρτήθηκαν γύρω στις 2.00), χωρίς προηγουμένως να ελεγχθεί η ώρα της γραπτής εξέτασης (στις 3.30). Το πρόβλημα εντοπίζεται στο συγκεκριμένο σημείο, και κυρίως στο ότι δεν υπήρχε πρωτόκολλο οδηγιών, ώστε το κάθε εμπλεκόμενο με τη διαδικασία πρόσωπο να ξέρει τι θα κάνει και ποια ώρα.

Υποσκάπτουν

Στο μεταξύ, απαντήσεις έδωσε χθες ο Κώστας Καδής και σχετικά με το μάθημα της λογοθεραπείας, σημειώνοντας ότι «από περισσότερες από μια πηγές, από έναν πρόεδρο κόμματος της αντιπολίτευσης και από ένα ΜΜΕ, εκφράστηκε ο προβληματισμός ότι ήρθαν στα χέρια τους τα θέματα του μαθήματος της λογοθεραπείας πριν από την εξέταση. Όταν ερευνήσαμε αυτό το περιστατικό φάνηκε ότι και στις δύο περιπτώσεις ήταν παραπλανητικές οι πληροφορίες. Τα θέματα που μας είχαν δοθεί από αυτές τις πηγές ήταν εντελώς διαφορετικά και δεν είχαν καμία σχέση με τα θέματα των εξετάσεων και φαίνεται ξεκάθαρα ότι κάποιοι θέλουν να υποσκάψουν τη διαδικασία». Ερωτηθείς ποιοι είναι αυτοί, ο κ. Καδής περιορίστηκε να αναφέρει ότι «είναι αυτοί που βολεύονταν όλα αυτά τα χρόνια και περίμεναν να μπουν στην εκπαίδευση με τη σειρά και όχι με τα προσόντα, τις δεξιότητες, τις ικανότητες, της γνώσεις και την εμπειρία τους».

Αναμένεται η έρευνα του γεν. ελεγκτή

Σε ό,τι αφορά την έρευνα που διεξάγει ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης για λειτουργούς του Υπ. Παιδείας οι οποίοι δίδασκαν σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια, ο υπ. Παιδείας ανέφερε ότι θα αναμένει να ολοκληρωθεί «και αν υπάρχουν ευθύνες, αυτές θα αποδοθούν και θα δούμε εάν και πώς επηρεάζεται ευρύτερα η διαδικασία». Σημείωσε ακόμη πως με βάση τα προκαταρκτικά πορίσματα «έχουν διαταχθεί πειθαρχικές έρευνες σε βάρος κάποιων λειτουργών, όχι όμως σε σχέση με το νέο σύστημα διορισμών, αλλά σε σχέση με τη μη εξασφάλιση άδειας για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το ένα θέμα είναι άσχετο με το άλλο», τόνισε.

Στο Παν. Κύπρου

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εξέφρασε πάντως χθες τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δύο μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του έχουν πρόσφατα στοχοποιηθεί σε σχέση με τη διαδικασία θεματοθέτησης των εξετάσεων. Όσον αφορά το ζήτημα της παροχής υπηρεσιών από τους εν λόγω ακαδημαϊκούς, διευκρίνισε ότι έχει ζητήσει εσωτερική πειθαρχική έρευνα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω συμμετοχή ουδεμία σχέση έχει με τα φροντιστήρια που διοργανώθηκαν για τις εξετάσεις υποψήφιων εκπαιδευτικών. Όπως επεσήμανε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, ο ένας καθηγητής παρείχε τις υπηρεσίες του τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ ο άλλος τον Απρίλιο του 2017, κάτι που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να συνδεθεί με την παροχή φροντιστηρίων για τις εξετάσεις. «Πρόκειται για μεμονωμένες υπηρεσίες που παρέχονταν για μικρό χρονικό διάστημα σε συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Το πανεπιστήμιο παρέχει άδεια για παραχώρηση τέτοιου είδους υπηρεσιών, η οποία κακώς δεν ζητήθηκε εκ των προτέρων από τους εν λόγω ακαδημαϊκούς», κατέληξε.

Κατεβάστε το app του «Πολίτη» για Android και iOS για συνεχή ενημέρωση

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτοί είναι οι 6 υποψήφιοι του ΑΚΕΛ για τις Ευρωεκλογές

Πολίτης News, 11:28 (τελευταία ενημέρωση 11:28)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρώτη νίκη για τα μεταχειρισμένα

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 11:16 (τελευταία ενημέρωση 11:16)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χούρικαν: Παιχνίδια αξιωματούχων στο γήπεδο της Τράπεζας Κύπρου (VID)

Πολίτης News, 10:31 (τελευταία ενημέρωση 10:31)

Επιστροφή
στην αρχή