Οι Έλληνες είναι καλύτεροι από τους Τούρκους;

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Η Αθήνα, ας μην κάνει τα λάθη της Λευκωσίας. Αν οι Τ/Κ στην Κύπρο περνούσαν καλά, ποτέ δεν θα μετατρέπονταν σε όργανο κανενός.

Αν το κατά κεφαλή εισόδημα των Ελλήνων είναι γύρω στα 25.000 δολάρια ετησίως και το αντίστοιχο των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης γύρω στα 2.000 δολάρια, κάτι δεν πάει καλά. Τα στοιχεία αυτά έδωσε ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και δεν αμφισβητήθηκαν. Ο κ. Τσίπρας δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω στη δημόσια κατάθεση απόψεων με τον Ερντογάν κατά την κοινή τους συνέντευξη στην Αθήνα την Πέμπτη, πλην δύο θεμάτων: Πρώτον, δεν αμφισβήτησε τη θέση του ότι στο Κραν Μοντανά είναι η ε/κ πλευρά που εγκατέλειψε το τραπέζι  των διαπραγματεύσεων και δεύτερον, δεν αρνήθηκε το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σημείωσε, μάλιστα, ότι είναι πολιτική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των μουσουλμάνων της Θράκης.

Υπό τα δεδομένα αυτά θα έπρεπε, άραγε, να αναρωτιέται κανείς γιατί χιλιάδες Έλληνες μουσουλμάνοι την Παρασκευή, όταν ο κ. Ερντογάν μετέβη στη Θράκη, μαζεύτηκαν για να τον χειροκροτήσουν και να φωνάξουν ρυθμικά το όνομά του; Η εύκολη απάντηση είναι διότι είναι αμόρφωτοι, φανατικοί και πράκτορες της Τουρκίας. Αυτό τους καταλόγιζαν μερικές χιλιάδες Έλληνες πολίτες, οι οποίοι επίσης διαδήλωναν στην περιοχή ρίχνοντας φυλλάδια και διατυπώνοντας απειλές για την επόμενη μέρα: «Ο ΕρΝτογάν αύριο θα φύγει. Εσείς θα μείνετε εδώ».

Η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια, λόγω της δυσπραγίας των μουσουλμάνων της Θράκης (οι μόνοι πρωθυπουργοί που κάτι προσπάθησαν να κάνουν στη Θράκη μέσω επενδύσεων ήταν οι Μητσοτάκης –Σημίτης) τους συντηρεί, παρότι Έλληνες πολίτες. Συντηρεί τα ιδρύματά τους, στέλνει δασκάλους και καθηγητές, και ακόμα δίνει επιδόματα σε φτωχούς. Γιατί, λοιπόν, όλοι αυτοί οι απλοί άνθρωποι να μην χειροκροτούν τον Ερντογάν όταν το ελληνικό κράτος τους θεωρεί περίπου ως ξένο σώμα; Γιατί αυτοί οι πολίτες της Ελλάδας να μην στρέφονται στην Τουρκία όταν όλα σχεδόν τα κόμματα στην Ελλάδα, πότε με συμπράξεις, πότε με αλλαγές περιφερειών προσπαθούν να τους αποκλείσουν από τη Βουλή των Ελλήνων;

Όταν μια κοινότητα δεν έχει πολιτική φωνή, όταν ζει στη φτώχεια και την ανέχεια και όταν αντιμετωπίζει την εχθρότητα της πλειοψηφίας, φυσιολογικά απομακρύνεται, ριζοσπαστικοποιείται και, ναι, αναζητεί και εξωτερικούς πάτρωνες. Προς το παρόν ο Ερντογάν λέει ότι ζητά αλλαγή ή κυρίως πιστή εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης. Η οποία προνοεί την εκλογή των θρησκευτικών ηγετών της μουσουλμανικής κοινότητας. Το ελληνικό κράτος επιμένει να τους διορίζει. Αυτό το παιχνίδι δυστυχώς παίζεται εδώ και δεκαετίες στη Θράκη και η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα το πληρώσει πολύ ακριβά.

 

Η Κύπρος

Όπως το πλήρωσε και η Κύπρος. Όπου η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, μετά τις συνθήκες του 1960, επέλεξε να κινείται στη λογική του ότι η πλειοψηφία αποφασίζει και ότι οι συνθήκες και οι νόμοι εφαρμόζονται κατά το δοκούν και το συμφέρον. Με μονομερείς κινήσεις οι Ε/Κ επιχείρησαν να αλλάξουν τις συνθήκες, αλλά κατά κύριο λόγο δεν φρόντισαν το νέο κυπριακό κράτος να είναι κράτος για όλους τους Κυπρίους. Οι Ελληνοκύπριοι αναπτύσσονταν και ευημερούσαν, οι Τ/Κ κλείστηκαν στους θύλακες και φυτοζωούσαν. Με βοήθεια από την Τουρκία, με Τούρκους δασκάλους και στην πορεία με οπλισμό και στρατιωτικούς διοικητές για να οργανωθούν και να υπηρετήσουν τους σχεδιασμούς της Άγκυρας με την πρώτη ευκαιρία που θα τους δινόταν.

 

Σύγκριση

Κάποιοι δικαίως θα παρατηρήσουν: Η Τουρκία τήρησε τις συνθήκες; Σαφέστατα και όχι. Σήμερα επικαλείται τις διατάξεις της Λωζάνης που τη συμφέρουν και αγνοεί τις παραβιάσεις της σε ό,τι αφορά τον ελληνικό πληθυσμό της Πόλης που εκδιώχθηκε, αλλά και το καθεστώς Ίμβρου και Τενέδου. Υποβαθμίζει επίσης τις παραβιάσεις της έναντι της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Από την άλλη βεβαίως, αν οι πολιτικές Ελλάδας και Τουρκίας και αν η κατάσταση στην Κύπρο σταθμίζεται στη λογική των αντιποίνων και στην αμοιβαία παραβίαση των συνθηκών, τότε ως Ελληνισμός θα χάσουμε. Αυτή η λογική κινείται στο πλαίσιο μιας διπλωματίας ισχύος και την ισχύ εδώ και πολλά χρόνια τη διαθέτει η Τουρκία. Έχει πληθυσμό, έχει τεράστιο στρατό και πρόσφατα απέκτησε και ισχυρή  οικονομία, εξ ου και βρίσκεται στο κλαμπ των 20 ισχυρότερων χωρών του κόσμου. Εν ολίγοις, παίζουμε στο γήπεδο της Τουρκίας.

Ο Ελληνισμός θα μπορούσε να κάτσει την Τουρκία στα αβγά της μόνο διά της επίκλησης και εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Η Αθήνα, ας μην κάνει τα λάθη της Λευκωσίας. Αν οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως Έλληνες πολίτες. Αν ευημερούν, αν έχουν όλες τις ευρωπαϊκές ελευθερίες, αν έχουν φωνή και συμμετοχή στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, δεν έχουν κανένα λόγο να χειροκροτούν τον Ταγίπ Ερντογάν. Αν οι Τ/Κ στην Κύπρο περνούσαν καλά, ποτέ δεν θα μετατρέπονταν σε όργανο κανενός.

        

 

 

Μια από τα ίδια

Το 1980 βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη για να φοιτήσω στη Φιλοσοφική Σχολή. Πρώτη μέρα και κάπου εκεί στο προαύλιο συναντηθήκαμε οι πρωτοετείς. Μαζί μας και ένας Έλληνας μουσουλμάνος της Θράκης που ήθελε να σπουδάσει ελληνική φιλολογία. Δεν πρόλαβε να συστηθεί και μια ομάδα φοιτητών του επιτέθηκε και τον ξυλοκόπησε αγρίως. «Τι γυρεύεις εσύ εδώ βρομότουρκε;» Έξι χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, μόλις είχα απολυθεί από 26μηνη θητεία στα φυλάκια του 281 τάγματος πεζικού στη Βυζακιά, σε ημιάγρια κατάσταση, παρακολουθούσα άπραγος… σχεδόν χαρούμενος.  Το παιδί έκλαψε από το πολύ ξύλο κι έφυγε. Πήγε να σπουδάσει στην Τουρκία.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Ευρωεκλογές: Θα αλλάξουν τα πράγματα αυτή τη φορά

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 10:35 (τελευταία ενημέρωση 10:35)

ΑΠΟΨΗ

Πολιτικά ομιλούντες για τη Δικαιοσύνη και ποιοι πρέπει να παραιτηθούν;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 09:35 (τελευταία ενημέρωση 09:35)

ΑΠΟΨΗ

Μαθήματα από το Νταβός...Του Γιάννη Σεϊτανίδη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΙΤΑΝΙΔΗΣ, 21.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή