Η Ελλάδα κέρδισε την πραγματικότητα

ΑΠΟΨΗ /Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Το Μακεδονικό αφορά τις σχέσεις δύο γειτονικών κρατών, επηρεάζοντας ακολούθως τις σχέσεις των δύο με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά όχι τους πολίτες.

Στις οθόνες που γεμίζουν με σλαβικές γραμματοσειρές και στα μελάνια που χύθηκαν για να αναλυθεί η συμφωνία για το όνομα Severna Macedonjia θα πρέπει να προστίθεται και ένας αστερίσκος, ο οποίος θα υπενθυμίζει, αναγνώστες και θεατές, ότι το Μακεδονικό είναι στην πραγματικότητα ένα φαντασιακό πρόβλημα. Γι’ αυτό θα μπορούσε να επιλυθεί και ευκολότερα, σε αντίθεση για παράδειγμα με το Κυπριακό, όπου υπάρχουν πραγματικότητες επί του εδάφους και παραβιάσεις βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων που διαιωνίζουν τον ανθρώπινο πόνο στον τόπο. Το Μακεδονικό αφορά τις σχέσεις δύο γειτονικών κρατών, επηρεάζοντας ακολούθως τις σχέσεις των δύο με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά όχι τους πολίτες στο εσωτερικό τους. Το Μακεδονικό δεν έχει πρόσφυγες, δεν διαθέτει νέους χρήστες περιουσιών, ούτε προβλέπει διαμοιρασμό εξουσίας.
Παρά την αδυναμία του προβλήματος να επηρεάσει πραγματικά τους πολίτες και από τις δύο πλευρές των συνόρων, οι αντιδράσεις στη συμφωνία των δύο πρωθυπουργών είναι εκκωφαντικές. Λόγω της φαντασιακής διάστασης του Μακεδονικού η χρησιμότητα των αντιδράσεων αυτών σε μας στην Κύπρο είναι ακριβώς για να μας υπενθυμίζουν τον βαθμό στον οποίο η εθνικιστική ιδεολογία είναι διατεθειμένη να θυσιάζει το εθνικό συμφέρον στην προσπάθειά της να διασώσει εθνικά σύμβολα.

Χθες, στην περίπτωση του Μακεδονικού, ο εθνικισμός αυτός κρύφτηκε πίσω από την ερώτηση: «Η Ελλάδα τι κερδίζει από τη συμφωνία;» Ως απάντηση θα αρκούσε η επίδειξη του αποτελέσματος από ένα γκουγκλάρισμα χθες της λέξης «Macedonia». Ο χρήστης του διαδικτύου βρισκόταν ενώπιον πολλαπλών εκδοχών της ίδιας είδησης διεθνών πρακτορείων, σύμφωνα με την οποία «η Μακεδονία δέχεται να αλλάξει το όνομά της» για κάποιον λόγο ή «Ελλάδα και Μακεδονία καταλήγουν σε συμφωνία μετά από καβγάδες 27 χρόνων». Η απάντηση στο ερώτημα για όσους ανησυχούν περί της εκχώρησης της μακεδονικής ταυτότητας στη Βόρεια Μακεδονία είναι πως η εν λόγω χώρα, που σήμερα αποκαλείται από όλους πλην ημών, Μακεδονία, θα φέρει το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Δεν είναι και λίγο. Απείρως σημαντικότερες είναι όμως η εξομάλυνση των σχέσεων δύο γειτονικών χωρών, οι αναπτυξιακές δυνατότητες που ανοίγονται και η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και κατ’ επέκταση της δημοκρατίας. Εν κατακλείδι, δεν είναι και λίγο για ένα κράτος όπως η Ελλάδα, που έχει διαχρονικά προβλήματα συγχρονισμού με το διεθνές περιβάλλον, να κερδίζει την πραγματικότητα.


Επιστροφή
στην αρχή