Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αξιολογούν τον μέχρι σήμερα διάλογο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ συνέρχονται από το πρωί, αρχικά σε χωριστές συνεδρίες με τα συλλογικά τους σώματα και στη συνέχεια

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ συνέρχονται από το πρωί, αρχικά σε χωριστές συνεδρίες με τα συλλογικά τους σώματα και στη συνέχεια, σε κοινή συνεδρία, προκειμένου να αξιολογήσουν τις προφορικές απαντήσεις που δόθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας στις εισηγήσεις τους, όπως αυτές υποβλήθηκαν στο κοινό έγγραφο που κατατέθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
 
Σύμφωνα με τις οργανώσεις, η ΟΛΤΕΚ όρισε για τις 09:00 την συνεδρία της, η ΟΕΛΜΕΚ τις 09:30 και η ΠΟΕΔ στις 10:00, ενώ η κοινή συνεδρία ορίστηκε για τις 13:00.
 
Στο μεταξύ, χθες το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού απέστειλε στις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, τα μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου 2018, για τον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου και το όλο σύστημα των παραχώρησης διδακτικού χρόνου για εκτέλεση άλλων εξωδιδακτικών καθηκόντων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.
 
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, σε χθεσινές του δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι την Τετάρτη ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού θα τους στείλει και γραπτώς τις θέσεις του, αλλά προφορικά τους έδωσε ήδη κάποιες πρώτες απαντήσεις, οι οποίες φαίνεται, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, να μην αφήνουν περιθώρια για θετική κατάληξη.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι βλέπει αρκετά δύσκολα τα πράγματα, διότι, όπως ανέφερε, «μετά από τόσες μέρες εντατικού διαλόγου δεν είχαμε ουσιαστική πρόοδο».
 
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι ο διάλογος που ξεκίνησε εδώ και τέσσερις ημέρες είναι φανερό ότι δεν μπορεί να αποδώσει.
 
Εξάλλου, χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η νομική γνωμάτευση που ζήτησε η ΠΟΕΔ από το Δικηγορικό Γραφείο Παναγιώτου & Πελεκάνος και αφορά τις απαλλαγές του διδακτικού χρόνου και των δασκάλων, η οποία αναμένεται να αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς.
 
Σύμφωνα με τη γνωμάτευση στο θέμα των απαλλαγών συνδικαλιστών, οι Διεθνείς Συμβάσεις και οι Κυρωτικοί Νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως, ο Νόμος της Σύμβασης 151 περί Προστασίας του Δικαιώματος Οργανώσεως και των Διαδικασιών καθορισμού των όρων Απασχολήσεως εις την Δημόσιαν Υπηρεσίαν αρ. 65/80 και ο Νόμος της Σύμβασης 135 για την Προστασία και τις Διευκολύνσεις που πρέπει να παρέχονται στους αντιπροσώπους των εργαζομένων μέσα στην επιχείρηση αρ.30 (ΙΙΙ)/95 και οι τροποποιητικοί αυτών νόμοι, καθορίζουν το νομικό πλαίσιο των αρχών που πρέπει να τηρούνται.
 
Βάσει αυτών των αρχών, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να παρέχονται διευκολύνσεις στους εκπροσώπους των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, ώστε να καθίσταται δυνατή η ταχεία και αποτελεσματική εκπλήρωση των καθηκόντων τους, τόσο κατά τη διάρκεια της εργασίας, όσο και εκτός ορίου εργασίας, καθώς και να διασφαλίζονται ικανοποιητικές διαδικασίες που να επιτρέπουν στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και τους εκπροσώπους τους να συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση των όρων και συνθηκών απασχόλησης των εργοδοτουμένων και θεμάτων που αφορούν τον επαγγελματικό τους κλάδο.
 
«Τούτο διασφαλίζεται και από τους Κανονισμούς της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Οι ισχύουσες ρυθμίσεις για τις απαλλαγές των Συνδικαλιστικών είναι συμφωνημένες και ως εκ τούτου δεσμευτικές και για τις δύο πλευρές…Η μονομερής αναίρεση των συμφωνημένων και δεσμευτικών ρυθμίσεων, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και διαπραγμάτευση και κατά το δυνατό συναινετική συμφωνία, παραβιάζει τα νενομισμένα και καθιερωμένα εργατικά θέσμια», προστίθεται στη γνωμάτευση.
 
Αναφέρεται, επίσης, ότι οι μονομερείς αποφάσεις της εργοδοσίας και η απειλή για μονομερή εφαρμογή τους καθιστούν την εκ των υστέρων έκκληση για συζήτηση και διάλογο ατελέσφορη και μη συνάδουσα με τα εργατικά θέσμια.
 
Σημειώνεται περαιτέρω ότι η εργοδοτική πλευρά είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να παραχωρεί άδεια για τις ανάγκες των συνδικαλιστικών καθηκόντων και δραστηριοτήτων, τόσο για το εσωτερικό, όσο και για το εξωτερικό, περί ων ουκ έστι αριθμός και εκτός του ότι δεν θα καθίσταται πάντοτε δυνατή η τήρηση της απαιτούμενης διαδικασίας, θα προκύπτει περισσότερη αναστάτωση στην ομαλή λειτουργία του σχολείου λόγω της συχνής απουσίας και την ανάγκη αντικατάσταση της.
 
«Ειδικότερα, η μεταχείριση των αξιωματούχων της ΠΟΕΔ, υπό τις συνθήκες που έγινε, μόνο ως προσωπικές, εκδικητικές και εκβιαστικές ενέργειες μπορούν να χαρακτηριστούν και θα πρέπει να θεωρούνται απαράδεκτες», προστίθεται.
 
Όσον αφορά τις απαλλαγές δασκάλων, σύμφωνα με τη νομική γνωμάτευση, οι ισχύουσες ρυθμίσεις για τις απαλλαγές των δασκάλων διαφόρων βαθμίδων είναι και πάλι συμφωνημένες και ως εκ τούτου δεσμευτικές και για τις δύο πλευρές.
 
«Αυτές εντάσσονται στα πλαίσια των συμφωνημένων όρων εργοδότησης και θα πρέπει να γίνονται σεβαστές. Η μονομερής αναίρεση τους, χωρίς την προηγούμενη διαβούλευση και διαπραγμάτευση τους, ακόμη και ενώπιον της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού, θα πρέπει να κρίνεται απαράδεκτη», σημειώνεται.
 
Με βάση την γνωμάτευση, οι Σύνδεσμοι Γονέων θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είναι Συντεχνίες και δεν νομιμοποιούνται να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των εργαζομένων.

ΚΥΠΕ

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΕΕ αυξάνει την ανθρωπιστική της βοήθεια - Ποσό ρεκόρ για το 2019

Πολίτης News, 13:00 (τελευταία ενημέρωση 13:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Ψηφοφορία για το plan B του Brexit στις 29 Ιανουαρίου

ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, 12:59 (τελευταία ενημέρωση 12:59)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αυτά συζήτησα με τον Μουσταφά Ακιντζί

Πολίτης News, 12:39 (τελευταία ενημέρωση 12:39)

Επιστροφή
στην αρχή