Η εκδίκηση των remainers (Του Αντώνη Πολυδώρου)

ΑΠΟΨΗ /NON SERVIAM
Οι εκλογές, παρά τη δεύτερη θέση, ήταν μια ξεκάθαρη νίκη του Τζέρεμι Κόρμπιν. Ευνοήθηκε και από την κομματική πόλωση και τη λογική των άκρων

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην εκλογική ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας. Ίσως μεγαλύτερη και από αυτή του Brexit. Διότι, σε αντίθεση με το Brexit το οποίο έλαβε χώρα σε ένα περιβάλλον που ξεκάθαρα ευνοούσε τον ακραίο εθνικισμό και την ξενοφοβία, το εκλογικό αποτέλεσμα της Πέμπτης κινήθηκε κόντρα στη διαμορφωθείσα αυτή ροή. Η Τερέζα Μέι, που επτά εβδομάδες πριν είχε επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές για να καταστεί απόλυτη κυρίαρχος του κόμματός της και της χώρας, αυξάνοντας τα ποσοστά της και συντρίβοντας τους Εργατικούς που, υπό την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν, βρισκόταν σε μια ατέρμονη εσωστρέφεια, είδε ένα δημοσκοπικό προβάδισμα του 20% να περιορίζεται στο 2%, και μια ξεκάθαρη πλειοψηφία να δίνει τη θέση της σε ένα «εκκρεμές κοινοβούλιο». Τσακίζοντας το ηγετικό της προφίλ και αναγκάζοντάς την να επιδιώξει μια εύθραυστη κυβέρνηση μειοψηφίας με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα Β. Ιρλανδίας, η οποία θα δοκιμάζεται καθημερινά στη Βουλή.

Οι εκλογές, παρά τη δεύτερη θέση, ήταν μια ξεκάθαρη νίκη του Τζέρεμι Κόρμπιν. Ευνοήθηκε και από την κομματική πόλωση και τη λογική των άκρων (κάτι που επιβεβαιώνει η μεγαλύτερη συμμετοχή από το 1997), έκανε όμως μια καλή εκστρατεία και πήρε ένα αποτέλεσμα που ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ο «άβολος αριστερός», κόκκινο πανί ακόμα και για την πλειονότητα των βουλευτών των Εργατικών, πέτυχε όχι μόνο να μειώσει τη διαφορά από τους Συντηρητικούς, αλλά και για πρώτη φορά, εδώ και 20 χρόνια, να αυξήσει τις έδρες του κόμματος, προχωρώντας σε αρκετές ενέργειες που χαρακτηρίστηκαν ως κινήσεις ματ. Όπως ήταν η δέσμευση για κατάργηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων για όλους, με την οποία ενεργοποίησε τη νεολαία και τις φοιτητικές οργανώσεις, η υπόσχεση για αύξηση των συντάξεων και διευθέτηση της κρίσης της πρώτης κατοικίας. Ένα εκατομμύριο νέοι ψηφοφόροι (ηλικίας 18- 34) εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους, με τη συντριπτική πλειοψηφία να κατευθύνεται στους Εργατικούς.

Βοηθήθηκε και από τη Μέι, η οποία διεξήγαγε μια από τις χειρότερες προεκλογικές εκστρατείες στη σύγχρονη Ιστορία. Ενώ κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας της ήταν η σταθερότητα, η ίδια έθεσε τη σταθερότητα υπό αμφισβήτηση οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές. Πολλοί θεώρησαν ότι επέλεξε να βάλει τη Βρετανία σε αχρείαστη αβεβαιότητα για ίδιον όφελος και δεν της το συγχώρεσαν. Την ίδια στιγμή διάβασε λάθος την κοινή γνώμη. Προτάσσοντας το σκληρό Brexit προσπάθησε να πάρει τους ψηφοφόρους του UKIP. Και το πέτυχε. Από 12% στις τελευταίες εκλογές, πήγε στο 2%. Την ίδια όμως στιγμή αποξένωσε όσους ήθελαν ένα ήπιο Brexit. Και αυτοί ήταν η πλειοψηφία.

Επέλεξε να παίξει σκληρό Brexit θεωρώντας ότι έτσι θα κρατήσει το κόμμα, το κατέστησε κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής της, τη στιγμή που τα αρνητικά αποτελέσματά του ήταν εκεί. Ο κόσμος δεν ψήφισε Brexit για να γίνει πιο φτωχός αλλά πιο πλούσιος. Ο πληθωρισμός ανέβηκε, το χρέος των νοικοκυριών ανέβηκε, η ανάπτυξη ήταν από τις μικρότερες στην Ευρώπη των 28. Η οικονομία ήταν για μια ακόμα φορά καταλύτης.

Αυτό όμως που έκανε τη διαφορά ήταν η ψήφος των remainers (όσων δηλ. τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ). Υπήρχε μια βουβή οργή -κυρίως ανάμεσα στους νέους- για τον τρόπο που η χώρα σύρθηκε στο Brexit. Ένιωσαν ότι οι brexiteers τους ξεγέλασαν. Το Brexit ενεργοποίησε όσους δεν ενεργοποίησε η πορεία προς αυτό. Ακούγεται κάπως οξύμωρο. Ο Κόρμπιν άλλωστε δεν υπήρξε φιλοευρωπαϊστής. Στήριξε με μισή καρδιά παραμονή στην ΕΕ. Από τις σημαντικότερες κατηγορίες στο εσωκομματικό πραξικόπημα ήταν ότι συνειδητά δεν δούλεψε για το remain, επειδή δεν πιστεύει στην ΕE. Ενώ τα δύο πιο φιλοευρωπαϊκά κόμματα (Φιλελεύθεροι και Εθνικιστικό κόμμα Σκωτίας) είχαν απώλειες στα ποσοστά τους. Ήταν όμως ξεκάθαρο, μέσα από το αποτέλεσμα, ότι η Μέι επιλέγοντας μια ακραία ρητορική υπέρ του σκληρού Brexit συσπείρωσε γύρω από τον κύριο αντίπαλό της τους υπόλοιπους. Κόσμο και κόμματα. Το κόμμα των Πρασίνων επέλεξε να μην διεκδικήσει όλες τις θέσεις, αλλά είτε να συνεργαστεί είτε να στηρίξει άλλες υποψηφιότητες ώστε να αποφευχθεί ένας θρίαμβος των Συντηρητικών. Αυτό είχε κόστος στους Πράσινους που έχασαν ψηφοφόρους σε πανεπιστημιακές πόλεις όπου έχουν παραδοσιακά στήριξη, είχε όμως κόστος και στους Συντηρητικούς, αφού οι ψηφοφόροι τους κατευθύνθηκαν προς υποψήφιους που βρίσκονταν απέναντι από τους Συντηρητικούς υποψηφίους, κρατώντας τους εκτός κοινοβουλίου. Την ίδια επίδραση είχε και ο συνασπισμός του χάους ή η «προοδευτική συμμαχία», όπου τοπικοί ακτιβιστές προερχόμενοι από τους Φιλελεύθερους, τους Εργατικούς και το κόμμα για την Ισότητα της Γυναίκας συνεργάστηκαν σε πολλές περιφέρειες για εκλογή του υποψηφίου που είχε τις περισσότερες πιθανότητες εναντίον του Συντηρητικού.

Αρκετοί έκαναν λόγο για εξισορρόπηση. Μια σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. Χαρακτήρισαν τα εκλογικά αποτελέσματα ως απόδειξη πως οι λαοί άρχισαν να σοβαρεύονται. Ότι η προεδρία Τραμπ ενεργοποίησε τις αντιστάσεις των κοινωνιών έναντι του χείριστου λαϊκισμού, η λογική κέρδισε τη συνθηματολογία. Είναι πρόωρο όμως για κάποιον να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Άλλωστε ο Κόρμπιν είναι μια πολιτική φωνή που μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο ακραία. Η επιτυχία και αυτού βασίστηκε στις «εύκολες», παρά τις αποτελεσματικές, λύσεις. Αυτό που ξεκάθαρα δείχνουν τα αποτελέσματα είναι ότι η Μεγάλη Βρετανία παραμένει πολωμένη, επιστρέφοντας στον δικομματισμό, αλλά και ότι κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι πλέον δεδομένο. Ακραίες καταστάσεις δεν απαιτούν όπως λέγεται ακραίες λύσεις. Σχεδόν πάντοτε όμως οδηγούν σε αυτές.

antopoly@cytanet.com.cy

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

O Λιλλήκας, ο χωρισμός και όσα πρέπει να μάθει ο τόπος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 20.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Οι «εσωτερικοί εχθροί» μας...Του Γιώργου Κουμουλλή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΛΛΗΣ, 20.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Γιατρέ, τι είναι η ψυχή;...Του Γιώργου Τζίβα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΑΣ, 20.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή