Οι εφιάλτες του Προέδρου (Του Παύλου Μ. Παύλου)

ΑΠΟΨΗ /ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Το βράδυ στις ειδήσεις θα σου δοθεί τελικά η λύση: «Για όλα φταίει η προκλητική και αδιάλλακτη Τουρκία, ο σατανάς». Τελεία!

Οι όροι «συνέχεια» και «συνέπεια» είναι από τους πιο ταλαιπωρημένους. Κατά κανόνα τους δίνουμε το περιεχόμενο της στατικότητας. Αυτό είναι παράλογο, αφού αρνείται την εξέλιξη, αλλά μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι ο κόσμος δεν αλλάζει. Ότι είναι και θα είναι αιωνίως όπως τον έχουμε πρωτοσυλλάβει με το φτωχό μας μυαλό. Οι λέξεις «συνέχεια» και «συνέπεια» είναι ισχυρές επειδή η μεταφυσική είναι σχεδόν ανίκητη. Κι όταν η καθημερινότητα δεν την επιβεβαιώνει, υπάρχει και ο χώρος της πολιτικής. Όλοι την περιφρονούν, αλλά στην πράξη εκεί καταθέτουν όλοι τον πανικό του ερωτήματος «μήπως κάνω λάθος;».

 

Με άλλα λόγια, όταν νιώθεις τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια σου, επειδή ξεγελάστηκες στο σούπερ μάρκετ και πήρες προσφορά ένα απορρυπαντικό που σου έκανε όλα τα ρούχα ροζ, δεν έχεις παρά να κάνεις ότι δεν κατάλαβες. Το βράδυ στις ειδήσεις θα σου δοθεί η λύση, η καθησυχαστική βεβαιότητα πως ο κόσμος έχει «συνέχεια» και «συνέπεια», είναι σταθερός και αιώνιος: «Για όλα φταίει η προκλητική και αδιάλλακτη Τουρκία, ο σατανάς». Τελεία!

 

Το πρόβλημα αρχίζει όταν κάποια στιγμή γίνεις Πρόεδρος. Και χειροτερεύει όταν καταφέρεις να επανεκλεγείς!

 

 

Ο δυστυχέστερος των θνητών

Το 2009 δημοσίευσα στο αθηναϊκό περιοδικό «Μεταρρύθμιση» ένα άρθρο με τίτλο «Οι εφιάλτες του κυρίου Χριστόφια». Σε μιαν εποχή ανάτασης και προσδοκίας, ισχυρίστηκα πως η εξίσωση δεν βγαίνει, ο κ. Χριστόφιας πόνταρε κατά την προεδρία του σε ασύμβατα πράγματα, και πως στο τέλος θα καταλήγαμε με καταστροφή όσων προσδοκούσε και όσων εκπροσωπούσε.

 

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είναι σήμερα μπροστά σε έναν τουλάχιστον τον ίδιας έντασης τυφώνα:

 

  1. Η πορεία των δεικτών της οικονομίας έχει αντιστραφεί, και αυτό άρχισε δειλά-δειλά να καθρεφτίζεται και στην πραγματική οικονομία. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα τα ρετουσαρίσματα και τα μέτρα έκτακτης ανάγκης δεν είναι ανεκτά. Το 2013 δικαιολογούνταν για να μην πνιγούμε. Τώρα, χρειάζονται πια ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο τοπίο της οικονομίας, για να μην ξαναβυθιστούμε. Η αντιμετώπιση της παθογένειας των παραδοσιακών τομέων και η ανάπτυξη νέων τομέων είναι επείγουσα, πράγμα που θα δημιουργήσει συνθήκες σύγκρουσης με το οικονομικό κατεστημένο (κατασκευαστικός τομέας, τραπεζικός-λογιστικός τομέας, τουρισμός). Εκτός από την επιθυμία προσωπικής αναβάθμισης ενόψει 2023, ο Χάρης ήθελε να δραπετεύσει από το Υπουργείο Οικονομικών και γι’ αυτόν τον λόγο.
  2. Λόγω συστήματος, ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εξουσίες «αυτοκράτορα». Αυτό οδηγεί το περιβάλλον και τους συνεργάτες του σε προσαρμογή τακτικής και ταχεία εξάπλωση του προσωπικού τους δικτύου. Η Ιστορία είναι αδυσώπητη: Όσοι Πρόεδροι έκαναν δεύτερη θητεία (Μακάριος, Κυπριανού, Κληρίδης) βρέθηκαν μπροστά στην έκπληξη ότι από τον έκτο χρόνο της προεδρίας τους ουσιαστικά δεν κυβερνούσαν οι ίδιοι. Είχαν βυθιστεί στη δύναμη, στο προσωπικό δίκτυο και την ατζέντα των ισχυρών ανθρώπων του περιβάλλοντός τους. Για αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους, η προσπάθεια του κ. Αναστασιάδη να το αμβλύνει αυτό, διορίζοντας «εξωθεσμικούς» στο Υπουργικό του Συμβούλιο, δεν θα τον σώσει από το μοιραίο.
  3. Όμως, ο πραγματικός εφιάλτης στο εσωτερικό είναι αλλού: Στις σχέσεις με την αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών έχει «εξιλεώσει» το ΑΚΕΛ από το βάρος των λαθών της πενταετίας Χριστόφια. Και με την ανυπαρξία του Κυπριακού από το προσκήνιο, το ΑΚΕΛ δεν έχει κανένα λόγο για συγκαταβατική αντιπολίτευση. Παράλληλα, ενόψει της ανάγκης για ανασύνταξη ενόψει των επόμενων προεδρικών, το ίδιο σκληρός θα είναι και ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Γνωρίζοντας ότι το 2023 θα έχει να αντιμετωπίσει ομήλικούς του ανθυποψηφίους, μόνο μέσα από αποδόμηση της κυβέρνησης μπορεί να έχει ελπίδες. Με άλλα λόγια, τα νομοσχέδια θα περνούν από τη Βουλή με το σταγονόμετρο, και αφού η κυβέρνηση θα έχει κάνει όλες τις τροποποιήσεις που θα θέλει η αντιπολίτευση.
  4.  Στο Κυπριακό, έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια όλων των αφηγημάτων. Με μια «Navtex» η Τουρκία έχει ακυρώσει την πολιτική των τριμερών και της προσέλκυσης μεγάλων εταιρειών, έχει κατακρεουργήσει την ψευδαίσθηση ότι με άλυτο το Κυπριακό μπορούμε γίνουμε Σαουδάραβες από το φυσικό αέριο. Παράλληλα, αποδείχτηκε εντελώς αβάσιμο το παραμύθι ότι κερδίζουμε πόντους όταν η Τουρκία είναι απομονωμένη. Οι κουτοπονηριές για να εξασφαλίσουμε πλεονεκτήματα στα Ίμια και στο «αμφισβητούμενο» οικόπεδο 3, τώρα που η Τουρκία κάνει πόλεμο στη Συρία, απέτυχαν παταγωδώς. Και αποκάλυψαν τη δική μας γύμνια από διεθνή ερείσματα – τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Μόλις κατακάτσει η σκόνη από την εμπλοκή στο γεωτρητικό πρόγραμμα, η πραγματικότητα θα πάρει τη μορφή τέρατος: Το θέμα του φυσικού αερίου είναι πια και επίσημα άμεσα συναρτημένο με την τύχη του Κυπριακού, ο ζωτικός χρόνος για λύση έχει περιοριστεί στους έξι με οκτώ μήνες (λήξη θητείας Ακιντζί, προεκλογική περίοδος στην Τουρκία, πυρετώδης ουσιαστική προσάρτηση των κατεχομένων). Μετά, θα μας απομείνει η επιλογή των δύο κρατών, την οποία όμως κανένας διεθνώς δεν αποδέχεται. Αν οι προσεχείς μήνες περάσουν άκαρποι, πριν τη λήξη της δεύτερης θητείας του Προέδρου θα διεξάγεται ήδη το τρίτο ετήσιο μνημόσυνο της λύσης του Κυπριακού. Το μόνο που θα μας μείνει θα είναι η αβεβαιότητα, η ημιαναγνώριση και οι παρενέργειες από την απομόνωση. Ούτε τα αγαθά του ελληνοκυπριακού οικοπέδου μας στον Νότο δεν θα μπορούμε να απολαύσουμε με την ησυχία μας. Κυρίως οι φεουδάρχες μας.

 

Μας αναμένουν νέοι καιροί. Και homines novi...

 

Καλάθι

  • Το καλάθι σήμερα «απεργεί». Αισθάνεται την ανάγκη να τιμήσει ταπεινά τους καθημερινούς αγωνιστές της ελευθερίας του λόγου: Τους δημοσιογράφους που σύρονται αυτές τις μέρες σε «ανακρίσεις», λόγω της εξάρτησης – όχι μόνον από το όπιο της μεγαλομανίας – «ανεξάρτητων» αξιωματούχων.

 


Επιστροφή
στην αρχή