Η έδρα του Κοινού Κυπρίων στην Πάφο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Έδρα του Κοινού υπήρξε η Πάφος, που επί Πτολεμαίων είχε γίνει πρωτεύουσα της Κύπρου και παρέμεινε και κατά την περίοδο της κυριαρχίας των Ρωμαίων

* Του Άντρου Παυλίδη

Έδρα του Κοινού υπήρξε η Πάφος, που επί Πτολεμαίων είχε γίνει πρωτεύουσα της Κύπρου (για πρώτη φορά η Κύπρος αποκτούσε πρωτεύουσα) και παρέμεινε και κατά την περίοδο της κυριαρχίας των Ρωμαίων. Μόνο μετά το 330 μ.Χ., και όταν η Κύπρος αποτέλεσε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, πρωτεύουσα έγινε η Σαλαμίς. Στην Πάφο γίνονταν και οι ετήσιες συνεδρίες του Κοινού, στις οποίες εκπροσωπούντο ισότιμα όλες οι πόλεις του νησιού. Και οι οποίες εξέλεγαν και την εκάστοτε ηγεσία του σώματος. Ουσιαστικά πάντως, το όργανο αυτό εκπροσωπούσε πρώτιστα τα συμφέροντα των πλουσίων αστών. Το δε δικαίωμα κοπής και κυκλοφορίας δικών του νομισμάτων του είχε δοθεί το 43 ή 44 μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαυδιανό. Ο οποίος, αν και δεν έχουν βρεθεί σχετικές επιγραφικές μαρτυρίες, πιθανότατα είχε θεοποιηθεί επίσης. Καταλήγοντας να μονοπωλεί τελικά τις θρησκευτικές δραστηριότητες και τελετές, το Κοινόν εξελίχθηκε σε ένα ζωντανό και ισχυρό οργανισμό με σημαντική επιρροή στην εθνική, θρησκευτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της Κύπρου. 

Πέρα από την ακραία κολακεία των εκάστοτε ισχυρών ηγεμόνων, που τους ανακήρυσσε θεούς, τους έκτιζε ναούς, τους έστηνε αγάλματα και προωθούσε τη λατρεία τους, το Κοινόν δεν παρέλειπε να αποδίδει τιμές και σε πολλούς άλλους. Από αφιερωματικές επιγραφές που έχουν βρεθεί, μαρτυρείται η απλόχερη απόδοση τιμών προς ανθρώπους που διετέλεσαν υψηλοί διοικητικοί αξιωματούχοι και σε μέλη των οικογενειών τους, αλλά και προς άλλους διακεκριμένους ή και πλούσιους πολίτες ή και πλούσιες γυναίκες που προέβαιναν σε δωρεές ή χορηγίες, αλλά και σε ιερωμένους και των δυο φύλων. Επίσης το Κοινόν, πέρα από τις θρησκευτικές, διοργάνωνε και άλλες εκδηλώσεις, όπως αθλητικούς αγώνες που τελούνταν σε κάθε πόλη. Μερικοί τέτοιοι αγώνες ήσαν επίσης αφιερωμένοι σε ηγεμόνες, δηλαδή Ρωμαίους αυτοκράτορες, ενώ άλλοι ήσαν «ιεροί», αφιερωμένοι σε κάποιες θεότητες.

Το Κοινόν Κυπρίων φαίνεται να συνέχισε να υπάρχει μέχρι και περίπου τις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα. Και φαίνεται ότι σταδιακά είχε χάσει τη δύναμή του και τελικά διαλύθηκε, λόγω πλέον της πλατιάς διάδοσης της νέας θρησκείας, του χριστιανισμού.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Κοινόν Κυπρίων – 4ος π.Χ. – 3ος μ.Χ. αι.

Οι πόλεις της Κύπρου, και οι περιοχές τους, διοικούντο πλέον με δημοκρατικούς θεσμούς που εισήχθησαν, όπως η Βουλή και ο Δήμος

03 / 03
Επιστροφή
στην αρχή