Οι δήμοι που θα βγάλουν νικητές και ηττημένους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Το εκλογικό αποτέλεσμα πιθανόν να επιτείνει την πίεση σε κάποιες κομματικές ηγεσίες οι οποίες βρίσκονταν ήδη σε δύσκολη θέση από τις βουλευτικές.

Οι σημερινές εκλογές θα περάσουν ίσως στην Ιστορία ως η πιο αδιάφορη αναμέτρηση των τελευταίων χρόνων. Έμειναν στη σκιά των βαρυσήμαντων εξελίξεων που καταγράφηκαν στο Κυπριακό και αναμένεται να επακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, οι δε πολιτικές ηγεσίες βολεύτηκαν με το σκηνικό της αδιαφορίας για να κρύψουν τα προβλήματά τους.

Και όμως τα αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης ίσως προσδώσουν νέο ενδιαφέρον στο πολιτικό σκηνικό, υπό την έννοια ότι είναι πιθανόν να προκύψουν αποτελέσματα σε κάποιους δήμους που θα αποδυναμώσουν περαιτέρω πολιτικές ηγεσίες οι οποίες βρίσκονταν ήδη σε δύσκολη θέση από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μάη. Αδιάφορες μεν οι εκλογές, αλλά είτε το θέλουν είτε όχι τα κόμματα απόψε θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Δικαιωμένες ηγεσίες ή ηγεσίες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν εσωτερική μουρμούρα.

Οι μετρήσεις προϊδέαζαν τις τελευταίες μέρες για μεγάλα ντέρμπι σε κρίσιμους δήμους: Στη Λάρνακα, στον Στρόβολο, στην Πάφο, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν όλα τα στρατόπεδα -για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση- το αποτέλεσμα της μάχης της Λεμεσού. Όλα τα κόμματα έχουν λόγους να αγωνιούν στη σημερινή αναμέτρηση. Τα παραδοσιακά κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ για τις επιλογές που έκαναν σε επίπεδο δημαρχιών και τα ρίσκα που πήραν, ενώ οι μικρότεροι κυρίως για τα ποσοστά και την εκπροσώπησή τους στα δημοτικά συμβούλια.


Ο πήχης του ΔΗΣΥ


Ο ΔΗΣΥ έχει το δυσκολότερο έργο από όλα τα κόμματα στη σημερινή αναμέτρηση. Ήταν ο νικητής των εκλογών του 2011 σε επίπεδο δημαρχιών και ποσοστών και υπό αυτήν την έννοια έχει να υπερασπιστεί κεκτημένα σε μεγάλο αριθμό δήμων. Μάλιστα σε κάποιους σημαντικούς δήμους, ο ΔΗΣΥ δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις υποψηφιότητες αντιπάλων, αλλά και τις υποψηφιότητες ανταρτών. Όπως για παράδειγμα στους δήμους Στροβόλου, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου, Γερμασόγειας, δήμους που ίσως κινδυνεύσει να χάσει το κυβερνών κόμμα λόγω ανταρσιών. Παράλληλα, σε κάποιους κρίσιμους δήμους η ηγεσία του ΔΗΣΥ προτίμησε να πάρει ρίσκα, αντί να τρέξει με κομματικούς υποψηφίους. Και για αυτήν η επιλογή της ηγεσίας είναι σίγουρο ότι θα επικριθεί εσωκομματικά αν δεν της βγει στην κάλπη. Θυμίζουμε ότι ο ΔΗΣΥ επέλεξε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Νικολαΐδη στη Λεμεσό, κίνηση που είχε προκαλέσει αναταράξεις εσωτερικά αφού υπήρχε ενδιαφέρον από αρκετά κομματικά στελέχη για το χρίσμα. Στη Λάρνακα ο ΔΗΣΥ προτίμησε να «υιοθετήσει» την υποψηφιότητα του προερχόμενου από το ΔΗΚΟ Αλέξη Μιχαηλίδη υπό το βάρος και της κατακραυγής για όσα εκτυλίχθηκαν με τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη, που θυμίζουμε είχε εκλέξει ο ΔΗΣΥ. Στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς ο ΔΗΣΥ θεώρησε σκόπιμο να κινηθεί στα σίγουρα και υιοθέτησε την υποψηφιότητα του προερχόμενου από το ΑΚΕΛ νυν δημάρχου Άγγελου Οδυσσέως, ενώ στα Λεύκαρα υιοθέτησε την υποψηφιότητα του Σοφοκλή Σοφοκλέους της ΕΔΕΚ. Το κυβερνών κόμμα προέρχεται από ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές, όπου θυμίζουμε ότι μέτρησε απώλεια εδρών, μολονότι κράτησε τον τίτλο της πρώτης πολιτικής δύναμης. Προφανώς και στην Πινδάρου θα ήθελαν να αποφύγουν ένα δεύτερο διαδοχικό αρνητικό αποτέλεσμα, αν και θεωρούν ότι η όποια συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές και τα αποτελέσματα θα τελειώσει νωρίς ενόψει... Χριστουγέννων και των κρίσιμων συνομιλιών στη Γενεύη τον Ιανουάριο.


Τα στοιχήματα του ΑΚΕΛ


Το ΑΚΕΛ κατέγραψε μια ιστορική εκλογική αποτυχία στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μάη. Στο διάστημα που μεσολάβησε η ηγεσία του κόμματος επιχείρησε να πάρει κάποια διορθωτικά μέτρα, κάνοντας ανοίγματα σε συγκεκριμένες ομάδες ψηφοφόρων του κόμματος, τους οποίους έριξε στη μάχη των δημοτικών εκλογών μέσα από τα ψηφοδέλτια για τα δημοτικά συμβούλια. Το πώς θα πάει το κόμμα σε επίπεδο ποσοστών στα δημοτικά συμβούλια είναι το ένα στοίχημα. Το δεύτερο στοίχημα είναι να ανακτήσει το κόμμα σημαντικούς δήμους, όπως της Λάρνακας, να εκλέξει δημάρχους στην επαρχία Λευκωσίας, κάτι στο οποίο είχε αποτύχει το 2011, και να διατηρήσει τον Δήμο Λεμεσού. Σημειωτέον ότι το ΑΚΕΛ –αν και ευρισκόμενο σε πολιτική απομόνωση τα προηγούμενα χρόνια– κατάφερε να πετύχει αναβίωση της τριμερούς συνεργασίας στους πλείστους δήμους της Λεμεσού και σε αρκετούς άλλους δήμους της Λευκωσίας (Άγιο Δομέτιο, Λατσιά, Γέρι, Τσέρι, Αγλαντζιά), στον Δήμο Πάφου, στον Δήμο Πέγειας, στον Δήμο Αμμοχώστου και σε άλλους κατεχόμενους δήμους. Η μεγαλύτερη αγωνία του ΑΚΕΛ είναι φυσικά η Λεμεσός. Ο Ανδρέας Χρίστου θεωρείται ο πιο επιτυχημένος δήμαρχος. Αν χάσει, είναι αμφίβολο κατά πόσο η ήττα θα αντανακλά στον ίδιο και όχι στο ΑΚΕΛ που του άσκησε ασφυκτική πίεση για να διεκδικήσει και τρίτη θητεία.


Το ΔΗΚΟ του διακύβευμα


Το ΔΗΚΟ ήταν ο νικητής των βουλευτικών εκλογών με την έννοια ότι κρατήθηκε στα ποσοστά του και δεν μέτρησε απώλειες σε έδρες, σε αντίθεση με τα άλλα παραδοσιακά κόμματα. Στις δημοτικές εκλογές επιχείρησε να επενδύσει κυρίως σε συμμαχίες, αποφεύγοντας τα μεγάλα ανοίγματα αλλά και τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις, φροντίζοντας επιμελώς να τις μετατρέψει σε πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές. Το ΔΗΚΟ θεωρεί δεδομένη τη διατήρηση των κεκτημένων στον Δήμο Λευκωσίας με τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, ο οποίος είναι κομματικό του μέλος, ενώ επενδύει σε επανεκλογή του Κώστα Κόρτα στην Αγλαντζιά. Από εκεί και πέρα, το ΔΗΚΟ κυνηγά την έκπληξη στον Δήμο Στροβόλου με τον Χρίστο Τσίγκη και στη Γεροσκήπου με τον Γιαννάκη Μαλλουρίδη σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ. Από τους μεγάλους δήμους το ΔΗΚΟ διεκδικεί και τη Λάρνακα, ωστόσο, η ανταρσία του Αλέξη Μιχαηλίδη (ο οποίος μαζί με Βύρα και Χριστοδούλου θεωρούνται τα φαβορί στη Λάρνακα) είναι αμφίβολο κατά πόσο αφήνει πολλά περιθώρια στον επίσημο κομματικό υποψήφιο Ανδρέα Πέτρου να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δήμο.


Η αγωνία του Μαρίνου


Η ΕΔΕΚ στις δημοτικές εκλογές του 2011 είχε κερδίσει μόνο τη δημαρχία Λευκάρων από τους δήμους της ελεύθερης Κύπρου. Σε αυτές τις εκλογές, διεκδικεί με τη στήριξη του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ τη δημαρχία Πάφου με τον Άκη Χρυσόμηλο, τη δημαρχία Λάρνακας με τον Πέτρο Χριστοδούλου χωρίς άλλη στήριξη –αν και με καλές πιθανότητες όπως λένε οι μετρήσεις– και τη δημαρχία Λακατάμιας με τον Γιάννη Πιερίδη σε συνεργασία με το ΔΗΚΟ. Ακόμη διεκδικεί και μικρότερους δήμους όπως τα Κ. Πολεμίδια στη Λεμεσό στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας, ενώ επαναδιεκδικεί και τα Λεύκαρα με τον Σοφοκλή Σοφοκλέους (και πονοκεφαλιάζει για την ανταρσία του νυν δημάρχου Σάββα Ξενοφώντος). Η μεγάλη αγωνία του Μαρίνου Σιζόπουλου, όμως, είναι η Λεμεσός. Θα είναι προσωπική δικαίωση για τον ίδιο η επανεκλογή Χρίστου. Αντίθετα, η εκλογή Νικολαΐδη θα τροφοδοτήσει την εσωκομματική αντιπολίτευση με νέα επιχειρήματα σε βάρος του, κάτι που ασφαλώς θέλει να αποφύγει.


Στα σίγουρα οι μικροί

Συμμαχία, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι απέφυγαν τα ρίσκα στις δημοτικές. Μόνο οι Οικολόγοι από τα μικρότερα κόμματα διεκδικούν δημαρχία (την Αγλαντζιά με την Έφη Ξάνθου). Ανακοίνωσαν στήριξη σε αριθμό υποψηφίων δημάρχων και προτίμησαν να δώσουν βάρος στη μάχη της εκπροσώπησής τους στα δημοτικά συμβούλια, όπου ήταν δυνατόν να παρουσιάσουν ψηφοδέλτιο. Το ΕΛΑΜ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν ανακοίνωσε στήριξη σε οποιονδήποτε υποψήφιο δήμαρχο. Ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν το κόμμα να εργάζεται παρασκηνιακά για συγκεκριμένους υποψήφιους.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιχειρούν νόθευση του ΓεΣΥ ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κομμάτια ο ενδιάμεσος: Δεν τα βρίσκουν για ευρωεκλογές

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠτΔ: Δεν θα παρουσιάσω στο λαό μη λειτουργική λύση

Πολίτης News, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή