Οι ΔΗΚΟϊκοί ψήφισαν παραλία...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από τα 33 χιλιάδες μέλη, μόλις 6.803 πήγαν να ψηφίσουν. Καρφιά Μουσιούττα κατά Χριστιάνας Ερωτοκρίτου για πολιτικά δεκανίκια

Στο ΔΗΚΟ προφανώς δεν περίμεναν την κάθοδο των μυρίων στη χθεσινή εκλογική διαδικασία. Ωστόσο, τις προηγούμενες μέρες κάποιες κομματικές πηγές εκτιμούσαν ότι από τα 33 χιλιάδες μέλη του κόμματος που είχαν δικαίωμα ψήφου, θα πήγαιναν στις κάλπες γύρω στις 12 χιλιάδες.


Τα 12 χιλιάδες μέλη θα ήταν ένας ικανοποιητικός αριθμός, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι κατά τη χθεσινή εκλογική διαδικασία κρίνονταν μόνο η θέση του αναπληρωτή προέδρου, των τριών αντιπροέδρων και οι 15 θέσεις του Εκτελεστικού Γραφείου. Δυστυχώς για την ηγεσία του ΔΗΚΟ η συμμετοχή κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Μόλις 6.803 μέλη επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στη χθεσινή εκλογική διαδικασία του κόμματος. Δημοσίως πάντως η ηγεσία του ΔΗΚΟ δεν έδειξε κανέναν προβληματισμό. Ήδη από χθες άρχισαν να σημειώνουν ότι επηρέασε ο καύσωνας του Σαββατοκύριακου που έσπρωξε τον κόσμο στις παραλίες για τριήμερο, σε συνδυασμό και με τη σημερινή σχολική αργία για τα δημοτικά. Αναγνώριζαν ακόμη ότι έπαιξε ρόλο η έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος. Βέβαια η έλλειψη ενδιαφέροντος δεν αφορούσε μόνο το γεγονός ότι κρίνονταν λίγες θέσεις της ηγετικής πυραμίδας και όχι όλες, αλλά και το γεγονός ότι ακόμη και για τις θέσεις που κρίνονταν χθες λίγο ή πολύ οι νικητές ήταν γνωστοί εκ των προτέρων. Αδιαμφισβήτητα στο να κινηθεί τόσο χαμηλά η συμμετοχή έπαιξαν τον δικό τους ρόλο τα όσα προηγήθηκαν στο κόμμα με τη διαγραφή στελεχών μετά τις προεδρικές εκλογές. Το πράγμα φαινόταν από την υποβολή ακόμη των υποψηφιοτήτων αφού οι υποψήφιοι, στην Κεντρική Επιτροπή για παράδειγμα, ήταν ακριβώς οι μισοί σε σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές του 2013. Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμίσουμε ότι οι εκλογές του 2013 έγιναν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, τον Δεκέμβριο του 2013, ψήφισαν 25 χιλιάδες κομματικά μέλη από τις 37 που είχαν δικαίωμα ψήφου τότε. Στη δεύτερη φάση, τον Φεβρουάριο του 2014, ψήφισαν περισσότερες από είκοσι χιλιάδες μέλη. Θυμίζουμε ότι μόλις τον περασμένο Απρίλιο, στην εκλογική διαδικασία του ΔΗΣΥ, όπου κρίνονταν μόνο οι τρεις αντιπροεδρίες ανάμεσα σε τέσσερις υποψήφιους, άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα δεκατρείς χιλιάδες μέλη.


Στο στρατόπεδο των... πρώην ανέμεναν με αγωνία όχι τα αποτελέσματα, αλλά τους αριθμούς της συμμετοχής των κομματικών μελών και δεν έλειψαν τα σχόλια για τη χαμηλή συμμετοχή μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. «Εκλογές ΔΗΚΟ. Ψήφισε το 19% των μελών», επεσήμανε ο Τάκης Γαβριηλίδης, ο οποίος διαγράφηκε πρόσφατα από μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΟ.

Στη Λευκωσία 2.456 μέλη, στη Λεμεσό 1.059, στην Αμμόχωστο (που διαμένουν στη Λάρνακα) 289, στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου 372, στη Λάρνακα 797, στην Πάφο 1.830.

Μία έκπληξη


Κατά τα άλλα, η ίδια η εκλογική διαδικασία δεν επεφύλαξε ανατροπές παρά μόνο μία στις τρεις αντιπροεδρίες. Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, που ήταν και η εκλεκτή της ηγεσίας του ΔΗΚΟ όπως φημολογούνταν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ήταν η νικήτρια της μάχης για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου. Ο Μαρίνος Μουσιούττας προσπάθησε να απευθυνθεί στο όλο ΔΗΚΟ, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό. Μένει να διαφανεί αν θα παραδώσει η κ. Ερωτοκρίτου τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στη Βουλή και αν θα την προτείνει στον κ. Μουσιούττα, σε μια προσπάθεια της ηγεσίας του ΔΗΚΟ να μην μείνει κανείς παραπονεμένος στο κόμμα. Η κ. Ερωτοκρίτου έλαβε 4.008 ψήφους (63,96%), έναντι 2.258 (36,04%) του κ. Μουσιούττα. Στην πρώτη τοποθέτηση πάντως ο κ. Μουσιούττας έριξε το καρφί ότι έμαθε ο ίδιος να μην στηρίζεται σε ξένα πολιτικά δεκανίκια, εννοώντας προφανώς ότι η κ. Ερωτοκρίτου είχε βοήθεια στην προσπάθειά της.

Αναμενόμενα τα αποτελέσματα και για τις τρεις θέσεις αντιπροέδρου, με τους Αλέκο Τρυφωνίδη και Αντώνη Αντωνίου να εκλέγονται με άνεση και τον Μιχάλη Δαμιανό να κερδίζει στο φώτο φίνις τον Χρίστο Ορφανίδη. Ο κ. Αντωνίου έλαβε 3.133 ψήφους, ο Αλέκος Τρυφωνίδης 2.310, ο Μιχάλης Δαμιανός 2.007, ενώ οι Χρίστος Ορφανίδης 1.476, Λοΐζος Λοΐζου 1.070 και Μάριος Κούκλης 877. Η μη εκλογή του βουλευτή Λάρνακας Χρίστου Ορφανίδη προκάλεσε εντύπωση.

Νέα Επαρχιακή Γραμματεία του ΔΗΣΥ

Ψήφισαν οι Παφίτες

Eπαρχιακή Γραμματεία στην Πάφο ψήφισαν χθες στον ΔΗΣΥ. Ειδικότερα, διεξήχθη εκλογική διαδικασία για τις θέσεις αναπληρωτή επαρχιακού γραμματέα και για τις επτά θέσεις των μελών της Γραμματείας, ενώ για τις θέσεις γραμματέα, οργανωτικού, γραμματέα ΓΟΔΗΣΥ, γραμματέα Κλαδικών και γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξελέγησαν υποψήφιοι άνευ ανθυποψηφίου.
Όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ ο ΔΗΣΥ, η σύνθεση της νέας Επαρχιακής Γραμματείας ΔΗΣΥ Πάφου έχει ως εξής:


  • Επαρχιακός γραμματέας εξελέγη ο Λίνος Τσοκκάς.

  • Αναπληρωτής επαρχιακός γραμματέας ο Γιώργος Δημητριάδης.

  • Επαρχιακός οργανωτικός γραμματέας ο Νικόλας Χαρπίδης.

  • Επαρχιακή γραμματέας ΓΟΔΗΣΥ η Άντρη Σάββα.

  • Επαρχιακός γραμματέας Κλαδικών ο Σάββας Παυλικάς.

  • Επαρχιακή γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης η Εμμανουέλα Ζωνιά.

  • Μέλη Επαρχιακής Γραμματείας: Αρίστη Νικηφόρου, Άντρη Κανάρη, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Λαζάρου, Νίκος Παπαντωνίου, Θάνος Χριστοδούλου, Κρίστια Πάτσιου.

Η τρίτη φάση των εσωκομματικών εκλογικών διαδικασιών του ΔΗΣΥ που αφορά την ανάδειξη των Επαρχιακών Γραμματειών του Κόμματος θα συνεχιστεί το ερχόμενο Σάββατο 16 Ιουνίου με τα Επαρχιακά Συνέδρια Κερύνειας και Λευκωσίας και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17 Ιουνίου με τα Επαρχιακά Συνέδρια Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λεμεσού. Θα ακολουθήσει η τέταρτη και τελευταία φάση των ενδοκομματικών εκλογών που αφορά τις Τοπικές Επιτροπές και οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα καθοριστούν από τις νέες Επαρχιακές Γραμματείες ανά επαρχία.

Δύσκολα θα υπογράψει τον νόμο ο Πρόεδρος για επάνοδο του Γ. Παπαδόπουλου στη Βουλή

Θα μιλήσει πρώτα με τον γεν. εισαγγελέα

Στον γενικό  εισαγγελέα θα απευθυνθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε περίπτωση που περάσει από τη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη η πρόταση νόμου Αλληλεγγύης, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγων με στόχο την επάνοδο στη Βουλή του βουλευτή Γεώργιου Παπαδόπουλου, η εκλογή του οποίου κρίθηκε άκυρη από το Ανώτατο.


Υπενθυμίζουμε ότι ο γενικός εισαγγελέας είχε δείξει στα κόμματα τον δρόμο για αλλαγή και του Συντάγματος, ώστε η όποια θεραπεία δοθεί στο θέμα να μην μπορεί να αμφισβητηθεί εκ νέου στο δικαστήριο. Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης το σκεφτόταν κατά πόσο θα έβαζε κάτω την ερχόμενη Τετάρτη στην έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας και θέμα αλλαγής του Συντάγματος, ωστόσο έτσι κι αλλιώς δεν διαμορφώνεται η ειδική πλειοψηφία που απαιτείται, αφού δεν αναμένεται να υπερψηφίσουν αλλαγή του Συντάγματος ΔΗΣΥ και Συμμαχία Πολιτών. Αν η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα είναι ότι η θεραπεία από τη Βουλή δεν είναι αρκετή για να μην υπάρξουν νέες νομικές περιπέτειες, πολύ πιθανόν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να προχωρήσει σε αναφορά ο Πρόεδρος αντί να υπογράψει τον νόμο που θα ψηφίσει την Τετάρτη η αντιπολίτευση.
Θυμίζουμε ότι με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν -και αναμένεται να υπερψηφιστεί και από το ΑΚΕΛ- ο Μιχάλης Γιωργάλλας της Αλληλεγγύης και οι Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Περδίκης ζητούν να ρυθμιστεί ότι βουλευτής στον οποίο η πολιτεία έχει αποδώσει τη βουλευτική ιδιότητα με την ανακήρυξή του ως βουλευτή μπορεί να αντικαθίσταται με τον πρώτο επιλαχόντα του ιδίου συνδυασμού στην περίπτωση που ο νεοεκλεγείς -είτε λόγω θανάτου είτε λόγω άλλου κωλύματος- αδυνατεί να προσέλθει στην τελετή επίσημης διαβεβαίωσης στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για να ορκιστεί. ΔΗΣΥ και Συμμαχία Πολιτών έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να τηρούνται οι ίδιες αρχές σε όλες τις περιπτώσεις, με τη Συμμαχία να διεκδικεί να ξεκαθαρίσει και πού ανήκουν οι έδρες ώστε να επιστρέψουν στο δικό της χαρτοφυλάκιο οι έδρες των Παύλου Μυλωνά και της Άννας Θεολόγου.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕ για απειλές Τουρκίας: Το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ συνεχίζεται

Πολίτης News, 18:25 (τελευταία ενημέρωση 18:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ:Η γεώτρηση μπορεί να αλλάξει ισορροπίες επίλυσης

Πολίτης News, 17:06 (τελευταία ενημέρωση 17:06)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βγάλτε το φίμωτρο από τους στρατιωτικούς

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 16:29 (τελευταία ενημέρωση 16:29)

Επιστροφή
στην αρχή