Η δικοινοτική συνεργασία κτυπά το έγκλημα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ένα από τα θέματα που διαχειρίστηκε η επιτροπή ήταν και η επίτευξη συμφωνίας για ενημέρωση σε περίπτωση εντοπισμού σκαφών λαθρομεταναστών

Εδώ και μία δεκαετία, μια χούφτα ανθρώπων, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, διεκπεραιώνουν το έργο που τους ανατέθηκε από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, με πίστη και με προσήλωση στο καθήκον, φέρνοντας τις δυο κοινότητες πιο κοντά τη μία στην άλλη. 

Είναι τα μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για το Έγκλημα και Εγκληματολογικά Θέματα, με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου δρα Ανδρέα Καπαρδή και τον νομικό, πρώην αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα των κατεχομένων, Hakki Onen. Αξιοποιώντας τον μηχανισμό και τη διαδικασία του δικοινοτικού γραφείου επαφής (Joint Contact Room/JCR) και με τη συνεργασία και στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, η επιτροπή έχει καταφέρει να διαμεσολαβήσει μεταξύ των αρχών των δύο κοινοτήτων, όχι μόνο για να διερευνηθούν υποθέσεις που αφορούν την εγκληματικότητα, αλλά διαχειρίστηκαν και ανθρωπιστικά ζητήματα προκειμένου να καλύψουν το κενό της τεχνικής επιτροπής για ανθρωπιστικές υποθέσεις που παραμένει ανενεργή. 

Σεβασμός

«Ιδρύθηκαν πολλές τεχνικές επιτροπές με σκοπό να βελτιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης, αλλά μόνο δύο παραμένουν ενεργές: η δική μας και η επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά», σημειώνει με θλίψη ο Hakki Onen στο ξεκίνημα της συνομιλίας μας. «Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας και ο λόγος για τον οποίο εξακολουθεί να δουλεύει η δική μας επιτροπή είναι γιατί λειτουργούμε με βάση τον σεβασμό».

«Ούτε κι επιχειρούμε, ούτε και είναι στην αποστολή της επιτροπή να απαντήσουμε στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα», συμπληρώνει ο Ανδρέας Καπαρδής, προσθέτοντας πως η επιτυχία τους οφείλεται και στην αποφασιστικότητά τους να πετύχουν στο έργο που τους ανατέθηκε, στο γεγονός ότι σκέφτονται δημιουργικά κι ελεύθερα και είναι θετικοί στις προσεγγίσεις τους, πάντα μέσα σε ένα συμφωνηθέν πλαίσιο και το πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

«Υπήρχαν στιγμές που είχαμε διαφωνίες και διαφορές, αλλά δεν τα παρατήσαμε», πρόσθεσε ο κ. Onen.

Με την εξαίρεση των δύο συντονιστών της, η σύνθεση της τεχνικής επιτροπής άλλαξε αρχές του 2013.

JCR: Σημείο επαφής

Όπως μας αφηγούνται, από την πρώτη τους αμήχανη συνάντηση το Πάσχα του 2008 έως και σήμερα, πέραν των υποθέσεων που έχουν φέρει εις πέρας τα μέλη της επιτροπής τους, καταδεικνύοντας ότι οι δύο πλευρές μπορούν να συνεργαστούν όταν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, έχουν δεθεί και με μια φιλία. Αυτό δεν ισχύει μόνο μεταξύ τους. Αλλά και μεταξύ των τεσσάρων ατόμων (δύο Ελληνοκύπριοι και δύο Τουρκοκύπριοι) που στελεχώνουν υπό προσωπική ιδιότητα το JCR στη νεκρή ζώνη που λειτουργεί από το 2009 με τη στήριξη και συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, και ιδιαίτερα της Αστυνομίας της UNFICYP .

Και οι δύο θεωρούν ότι το κοινοτικό γραφείο επαφής αποτελεί το μεγαλύτερό επίτευγμα της τεχνικής τους επιτροπής. Δημιουργήθηκε στη νεκρή ζώνη, στελεχώνεται ώρες γραφείου (αλλά λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως) και λειτουργεί ως διαμεσολαβητής των αιτημάτων τής κάθε πλευράς ώστε να μπορεί να υπάρχει συνεργασία και να επιλύονται διάφορα θέματα που προκύπτουν καθημερινά λόγω της ύπαρξης της Πράσινης Γραμμής και που είναι συναφή με την αποστολή της επιτροπής, όπως συμφωνήθηκε πριν δέκα χρόνια. 

Μηχανισμός συνεργασίας

«Από τις πρώτες μας επαφές είχαμε ξεκινήσει να συζητάμε την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού καθημερινής συνεργασίας », εξηγεί ο κ. Καπαρδής. «Εντός ενός έτους, μέσα του 2009, άρχισε τη λειτουργία του το JCR, παίρνοντας τη μορφή μίας υποεπιτροπής της τεχνικής επιτροπής, η οποία με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών έχει αποκτήσει στέγη στη νεκρή ζώνη». Το JCR στελεχώνεται από δύο Τ/Κ και δύο Ε/Κ οι οποίοι εργάζονται υπό την προσωπική τους ιδιότητα και μεσολαβούν και ενημερώνουν με αμεσότητα στα αιτήματα  τής κάθε πλευράς, για παράδειγμα, στον εντοπισμό κλοπιμαίων, τον εντοπισμό ατόμων που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής κ.λπ. , είτε για παροχή βοήθειας σε θέματα οικογενειακού δικαίου, είτε για διάφορα ανθρωπιστικά ζητήματα. 

580 υποθέσεις

Την πενταετία από το 2013 μέχρι και το 2017 το JCR διαχειρίστηκε 580 υποθέσεις. Από αυτές το 67% αφορούσε αίτημα συνεργασίας από τους Ελληνοκυπρίους προς τους Τουρκοκύπριους και το 33% από τους Τουρκοκυπρίους προς τους Ελληνοκύπριους.

Μία από τις υποθέσεις που είχε να διαχειριστεί η επιτροπή ήταν η ιστορία της εξαφάνισης του Σολωμού Αποστολίδη στα κατεχόμενα, ο οποίος τελικά βρέθηκε δολοφονημένος. Άλλη μεγάλη υπόθεση στην οποία υπήρξε συνεργασία ήταν η απαγωγή της μικρής Μαρί-Ελένη από τον Νορβηγό πατέρα της, ο οποίος μέσω των κατεχομένων κατέληξε τελικά στη χώρα του.

Κι άλλες υποθέσεις

Οι δύο επικεφαλής της επιτροπής θυμούνται και την υπόθεση Βρετανίδας παντρεμένης με Πάφιο, η οποία είχε απαγάγει το παιδί της παραβιάζοντας δικαστικό διάταγμα και κατέφυγε στον Κορμακίτη. Μετά τη διαμεσολάβηση του JCR αναγκάστηκε να επιστρέψει και με το παιδί στις ελεύθερες περιοχές.  Τέτοιες υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου, σημειώνουν, υπήρξαν πολλές και μάλιστα λόγω της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας μεταξύ των δύο πλευρών οδηγήθηκαν σε αίσιο αποτέλεσμα.

Ένα από τα θέματα που διαχειρίστηκε η επιτροπή ήταν και η επίτευξη συμφωνίας για ενημέρωση σε περίπτωση εντοπισμού σκαφών λαθρομεταναστών κοντά στις κυπριακές ακτές. 

Ρωτήσαμε εάν υπάρχει τρόπος να βρεθεί λύση για τα τροχαία πρόστιμα που μπαίνουν σε Ε/Κ στα κατεχόμενα και σε Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές και τα οποία πολλαπλασιάζονται λόγω του χρόνου που περνά μέχρι να ενημερωθεί ο οδηγός. Όπως μας είπαν, στο παρελθόν μεσολάβησε η επιτροπή και βρέθηκε λύση, και αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν και τώρα.

Πρόληψη εγκλήματος

Η πρόληψη του εγκλήματος μέσα από δικοινοτικά σεμινάρια και συνεργασία αποτελεί ένα από τους στόχους που δόθηκαν εξαρχής στην τεχνική  επιτροπή. Είναι γεγονός ότι εγκληματικά στοιχεία και στις δύο κοινότητες συνεργάζονται εδώ και δεκαετίες και η πράσινη γραμμή τους διευκολύνει. Όπως σημειώνουν οι δύο συνομιλητές μας, οι εγκληματίες είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τον νόμο και πάντα βρίσκουν λύσεις για να τον ξεπεράσουν.  Ένα τέτοιο παράδειγμα που προσφέρεται για συνεργασία είναι η κλοπή αυτοκινήτων, η μετατροπή τους σε εξαρτήματα και η μεταφορά στη μία ή στην άλλη πλευρά για πώλησή τους.

Φυγόδικοι

Η τεχνική επιτροπή βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης του Εφετείου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μία μεγάλη υπόθεση που απασχόλησε την κοινή γνώμη στην Κύπρο. Την εκτέλεση μίας τριμελούς οικογένειας Τ/Κ στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λάρνακας το 2005. Οι συγγενείς των θυμάτων προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έλαβε την πρωτόδικη απόφαση όπως η Λευκωσία και η Άγκυρα βρουν τρόπο συνεργασίας ώστε οι ένοχοι να οδηγηθούν στο δικαστήριο.

«Είμαστε μία τεχνική επιτροπή από πολίτες, και όλοι μας, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που στελεχώνουν το JCR, λειτουργούμε εθελοντικά υπό προσωπική ιδιότητα », αναφέρει ο κ. Καπαρδής. «Έτσι, μέχρι σήμερα συνεργαζόμαστε με καλή πίστη. Ένας πιθανός τρόπος να αλλάξει αυτό διευρύνοντας τις υπηρεσίες μας είναι μία σχετική απόφαση της ολομέλειας του  ΕΔΑΔ στην εν λόγω υπόθεση», αναφέρει. 

Οδική ασφάλεια

Η επιτροπή διεξήγαγε με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια και σεμινάρια φέρνοντας κοντά διάφορες ενδιαφερόμενες ομάδες, ΜΚΟ και  για θέματα όπως το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, η βία στην οικογένεια και η εγκληματικότητα ανηλίκων.

Άλλο θέμα που έτυχε διαχείρισης, σημειώνει ο κ. Onen, είναι το ζήτημα της οδικής ασφάλειας. «Οδηγάμε, όπως ξέρετε, με το ίδιο σύστημα. Ωστόσο υπάρχουν διαφορές σε ό,τι αφορά στα όρια ταχύτητας, ή στα όρια αλκοόλης ή στην υποχρεωτική χρήση της ζώνης στα πίσω καθίσματα. Για αυτό, για να επιστήσουμε την προσοχή των οδηγών, σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες που βρίσκονται στα οδοφράγματα, εκδώσαμε φυλλάδια που δίνονται στους οδηγούς για να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι οι οδηγοί όταν περνούν τα οδοφράγματα».

Ρόλο στη μεταβατική για το JCR

«Μέσα από το έργο της τεχνικής επιτροπής, και ιδιαίτερα του JCR που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, κτίζουμε γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, κι ελπίζω ότι εάν υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες το JCR, ενδεχομένως περισσότερο ενισχυμένο,  θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μέχρι να συσταθεί και λειτουργήσει μία συμφωνηθείσα  Ομοσπονδιακή Αστυνομία», μας λέει ο κ. Καπαρδής.  Πρόκειται για σκέψεις των δύο συντονιστών της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής, οι οποίες βεβαίως βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. «Άλλωστε η στασιμότητα του Κυπριακού δεν ευνοεί τέτοιου είδους συζητήσεις», συμπλήρωσε ο κ. Καπαρδής,  «αλλά το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το ονειρεύονται και αγωνίζονται για να το πετύχουν. Όπου υπάρχει θέληση, πάντα βρίσκεται τρόπος».

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλίμα όξυνσης στα χωράφια της Δένειας

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινό μέτωπο εξήγγειλαν Νίκος-Προκόπης

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕ για απειλές Τουρκίας: Το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ συνεχίζεται

Πολίτης News, 18.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή