Η Cyta φοβάται συρρίκνωση εσόδων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Στελέχη της CYTA εκτιμούν ότι οι απώλειες δεν θα είναι μόνο στη CytaVision αλλά και στις υπόλοιπες υπηρεσίες, όπως το διαδίκτυο και η κινητή τηλεφωνία

 

Σε διαδικασία διαχείρισης της νέας κατάστασης όπως διαμορφώνεται μετά τη συμμαχία Cablenet-Primetel στον τομέα της ευρυζωνικής τηλεόρασης και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης του κυπριακού ποδοσφαίρου, και η οποία προδιαγράφεται άκρως αρνητική και ζημιογόνα για τη cyta, βρίσκεται ο ημικρατικός οργανισμός.

Την περασμένη Τετάρτη, εν τω μέσω των θερινών διακοπών, η πρόεδρος της cyta Ρένα Πάνου Ρουβιθά συγκάλεσε έκτακτη συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου και του Συμβουλίου Γενικής Διεύθυνσης (ΣΓΔ), σε πλήρη απαρτία, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο τηλεπικοινωνιακό πεδίο της Κύπρου (εκτός από τη συνεργασία Cablenet-Primetel και η κάθοδος Monaco Telecom) και καταγράφηκαν οι πρώτες απόψεις ως προς τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης.

Ξανά 28 Αυγούστου
Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 28 Αυγούστου σε νέα καθορισμένη κοινή συνεδρία δ.σ. και ΣΓΔ. Στο μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη από τη διεύθυνση του οργανισμού για να υποβληθεί στην εν λόγω συνεδρία μια πρώτη εκτίμηση της ζημιάς από την αλλαγή του χάρτη των τηλεοπτικών μεταδόσεων του ποδοσφαίρου από τον Σεπτέμβρη του 2019. Στελέχη φοβούνται ότι αυτό που κατάφερε η cyta να κάνει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια που λειτουργεί σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, να κρατήσει δηλαδή, παρά τις απώλειες, αρκετά ψηλά τα ποσοστά της, θα ανατραπεί τώρα, με αποτέλεσμα να επιδεινώσει με ταχύτατο ρυθμό τη θέση της cyta στον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΡΗΕΤ, στα τέλη του 2017 η cyta είχε ένα ποσοστό της τάξης του 62,5% στην αγορά ευρυζωνικών (περιλαμβανομένης και της συνδρομητικής τηλεόρασης), και μάλιστα ανοδικό, αφού για πρώτη φορά ο οργανισμός παρουσιαζόταν πρώτος σε επιλογή μεταξύ των νέων συνδρομητών, στοιχεία που έδειχναν ανάκαμψη μετά από χρόνια.

 

Η απόφαση του 2017
Τώρα αναμένεται ανατροπή αυτών των δεδομένων, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι βαρύ το τίμημα τελικά από την απόφαση του δ.σ. πέρσι τον Αύγουστο να αποδεσμεύσει τον ΑΠΟΕΛ και την Ανόρθωση από τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για τα τηλεοπτικά δικαιώματα λόγω του ύψους των απαιτήσεων που προβάλλονταν. Μία πράξη που οδήγησε τις δύο ομάδες στην αγκαλιά της Cablenet και τελικά στην πρόσφατη συμφωνία Cablenet-PrimeTel. Να υπενθυμίσουμε ότι η απόφαση του δ.σ. λήφθηκε και υπό την πίεση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος με δημόσια πολιτική του παρέμβαση έκανε λόγο για ευθύνες σε περίπτωση κακοδιαχείρισης. Τότε οι συντεχνίες επέκριναν την ηγεσία του οργανισμού, με το επιχείρημα ότι αφήνεται το περιθώριο στον ανταγωνισμό να κερδίσει ένα προϊόν το οποίο αποτελεί στρατηγικό πυλώνα του οργανισμού.

Πτώση εσόδων
Πηγές μας στη cyta υπολογίζουν ότι η απώλεια εσόδων δεν θα αφορά μόνο τη ζημιογόνα υπηρεσία της Cytavision - μόνο πέρσι είχε έλλειμμα 3,2 εκατ. ευρώ και το 2016 1,8 εκατ. - από τη μετάβαση συνδρομητών στο κοινό ανταγωνιστικό πακέτο με το αθλητικό περιεχόμενο των Cablenet-PrimeTel. Η ζημιά θα επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες της cyta, όπως η παροχή πρόσβασης διαδικτύου και η κινητή τηλεφωνία, δεδομένου ότι οι ιδιωτικές εταιρείες επικοινωνιών προσφέρουν σε πακέτα triple και quarto play τις υπηρεσίες τους.

 

 

Ποιες είναι οι επιλογές για τον οργανισμό

Όσον αφορά τα σενάρια που τυγχάνουν επεξεργασίας ως προς τις επιλογές που έχει ο ημικρατικός οργανισμός, αυτά είναι τρία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές

  • Πρώτον, να γίνουν δεύτερες σκέψεις και να υπάρξει συνεργασία (εάν ακόμη υπάρχουν περιθώρια) με τις Cablenet-Primetel, όπου θα μιλάμε πλέον για πλήρη ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου και των αθλητικών μεταδόσεων. 
  • Δεύτερον, να υπάρξει συνεργασία με την MΤΝ, η οποία θα μετονομαστεί σε Monaco Telecom μετά την εξαγορά. Όπως αναμένουν οι υφιστάμενες εταιρείες του τομέα στη χώρα, η Monaco Telecom θα ταράξει τα νερά στην Κύπρο, καθώς η στρατηγική της προσέγγιση είναι αρκετά επιθετική, όπως ξαναγράψαμε, και εκτιμάται ότι θα επενδύει πολλά στον ευρυζωνικό τομέα και στα δεδομένα.

  • Να συνεχίσει η υπάρχουσα κατάσταση ως έχει. Χωρίς, δηλαδή, καμία στρατηγική συνεργασία.

Μονόδρομο πάντως φαίνεται να αποτελεί η ανάγκη μείωσης των τιμών των πακέτων ευρυζωνικής της cyta εάν θέλει να παραμείνει στο παιγνίδι. Έναν ρόλο που μέχρι σήμερα έπαιζαν οι ιδιώτες παίχτες της αγοράς.

 

Το πακέτο Cablenet-Primetel 

Δεν είναι τυχαίες οι ανησυχίες της cyta ότι η Cablenet και η Primetel θα ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών. Μόνο οι τέσσερις από τις επτά ομάδες των οποίων έχουν τα δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων (ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Ανόρθωση και ΑΕΚ), με βάση έρευνα του Παν. Λευκωσίας, έχουν διείσδυση σε πάνω από το 75% των φιλάθλων.

 

 

 

Τέσσερις «εξωτερικοί» στο short list

Στο μεταξύ την περασμένη Τετάρτη συνήλθε εκτάκτως και το δ.σ., το οποίο αποφάσισε τους τέσσερις επικρατέστερους που έχουν ήδη κληθεί στην τελική συνέντευξη για τη θέση του ανώτερου εκτελεστικού διευθυντή. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, κανένας από τους τέσσερις δεν είναι από τους εσωτερικούς υποψηφίους, τους διευθυντές της cyta δηλαδή που έκαναν αίτηση, οι οποίοι έχουν πίσω τους μία προϋπηρεσία στον οργανισμό 20-25 χρόνων. Προέρχονται όλοι από τον ιδιωτικό τομέα και ένας εξ αυτών είναι από την Ελλάδα. Εντύπωση προκαλεί, και είναι κάτι που συζητείται με δυσαρέσκεια στους διαδρόμους της cyta, ότι στους τέσσερις δεν έχει επιλεγεί ούτε η Αντιγόνη Μοδέστου, το μόνο μέλος της ανώτερης διεύθυνσης στον ημικρατικό οργανισμό που επέδειξε ενδιαφέρον για τη θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση, παρότι πενταετούς συμβολαίου, υπόκειται στους κανονισμούς της δημόσιας υπηρεσίας και μπορεί να πέσει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, ο νέος CEO θα ανακοινωθεί εντός Σεπτεμβρίου.

 


Επιστροφή
στην αρχή