Οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η εκλογική διαδικασία για τις βουλευτικές εκλογές του 2016 ολοκληρώθηκε και οι πολιτικοί αρχηγοί σχολιάζουν τα αποτελέσματα.


Στην αποχή απέδωσε τα μειωμένα ποσοστά του ΑΚΕΛ ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού ο οποίος είπε ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος δεν μετακινήθηκαν σε άλλα κόμματα εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το ΑΚΕΛ θα επανέλθει αφού όπως είπε σε κάθε πισωγύρισμα το κόμμα βρίσκει τον τρόπο να ορθοποδήσει.

Ο κύριος Κυπριανού είπε ότι έλαβε τα μηνύματα του κόσμου του ΑΚΕΛ και πως θα καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε το κόμμα να γίνει καλύτερο.

Προανήγγειλε δε, ότι στο άμεσο μέλλον θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος για να προχωρήσουν σε μια ψύχραιμη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις.

Ερωτηθείς για το κατά πόσον ο ίδιος έχει ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα είπε ότι ο αρχηγός ενός κόμματος πάντα έχει ευθύνη για το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα ωστόσο δεν ξεκαθάρισε εάν θα παραιτηθεί δηλώνοντας ότι οι αποφάσεις στο ΑΚΕΛ λαμβάνονται συλλογικά.

 

Ο ΔΗΣΥ είναι η μοναδική κυβερνώσα παράταξη στην Ευρώπη που εφάρμοσε ένα από τα πιο σκληρά μνημόνια και παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη, με σημαντικές διαφορές από τα υπόλοιπα κόμματα, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στην πρώτη του δήλωση μετά την καταμέτρηση των ψήφων για τις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Νεοφύτου είπε πως “παίρνουμε τα μηνύματα από τους δυσαρεστημένους πολίτες”, προσθέτοντας πως “κάθε επιλογή στις εκλογές είναι σεβαστή”.

Ανέφερε πως "σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον της πιο πολυκομματικής Βουλής στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας", σημειώνοντας πως "είναι εξαιρετικά σημαντικό, να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή. Μπροστά μας έχουμε κρίσιμο νομοθετικό έργο”.

"Ο τόπος χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή συνεργασία και συναίνεση. Μακριά από λαϊκισμούς, να συνεχίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της ανάπτυξης και της στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων", είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και πρωτόγνωρο περιβάλλον, ο Δημοκρατικός Συναγερμός πέτυχε ένα σημαντικό εκλογικό αποτέλεσμα, προσθέτοντας παράλληλα πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν το μοναδικό κόμμα που στέλεχος του επεδίωξε να το πλήξει, κατεβαίνοντας στις εκλογές με δικό του σχηματισμό.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο ΔΗΣΥ παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη στον τόπο, και πως ταυτόχρονα αναγνωρίστηκε η υπεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, που απέτρεψε την οικονομική καταστροφή. "Καταφέραμε να βγούμε από το μνημόνιο και αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας”, είπε ο κ. Νεοφύτου.

Σημείωσε πως σε αυτές τις εκλογές, το κόμμα του αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις, και ότι "για πρώτη φορά είχαμε τόσα πολλά κόμματα να διεκδικούν την ψήφο του λαού, επιδιώκοντας να μηδενίσουν το έργο της κυβέρνησης. Αναπόφευκτα, αυτοί που τελικά ψήφισαν, ήταν και λιγότεροι λόγω της αποχής και μοιράστηκαν μεταξύ περισσότερων κομμάτων και υποψηφίων”.

Πρόσθεσε πως “είμαστε η μοναδική κυβερνώσα παράταξη στην Ευρώπη, που εφάρμοσε ένα από τα πιο σκληρά μνημόνια και παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη, με σημαντικές διαφορές από τα υπόλοιπα κόμματα.”

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως “παίρνουμε τα μηνύματα από τους δυσαρεστημένους πολίτες. Γνωρίζαμε ότι θα έχουμε πολιτικό κόστος, αλλά για να σωθεί η χώρα ήταν επιβεβλημένο να πάρουμε επώδυνα μέτρα και να σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι στο λαϊκισμό. Ακόμα και στην προεκλογική περίοδο δεν δώσαμε οποιεσδήποτε υποσχέσεις”.

Είπε πως “σε όλα τα δύσκολα και αναγκαία, ήμασταν και θα είμαστε η ασπίδα στήριξης της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη”.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως “οι συνετές προσπάθειες της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη πέτυχαν τους στόχους τους, διότι οι πολίτες, ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων, έδειξαν υπευθυνότητα και ωριμότητα μπροστά στην κρίση. Έτσι δημιουργήθηκε η σταθερή προοπτική της Κύπρου”.

Είναι γεγονός, συνέχισε, πως η πολιτική και τα κόμματα περνούν κρίση αξιοπιστίας στη σχέση τους με τους πολίτες. Οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές για να ξανακερδίσουμε τη μάχη της αξιοπιστίας, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αυτή είναι η πηγή της αποχής, που εκδηλώθηκε και σε αυτές τις εκλογές.

“Η αποχή, που είναι εντονότερη στις νεότερες ηλικίες, στέλνει το δικό της, ισχυρό μήνυμα προς όλους μας. Εμείς στο Δημοκρατικό Συναγερμό λάβαμε το μήνυμα”, είπε.

Σημείωσε πως “κάθε επιλογή στις εκλογές είναι σεβαστή” και ευχαρίστησε τους πολίτες εκείνους που εμπιστεύθηκαν το Δημοκρατικό Συναγερμό, σημειώνοντας πως “η εμπιστοσύνη τους μας δίνει δύναμη και αποτελεί ευθύνη”.

“Από αύριο όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε την καλύτερη Κύπρο. Απαλλαγμένη από την κατοχή και με γερά θεμέλια στην οικονομία”, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

 

Πετύχαμε ένα άθλο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι το κόμμα υπογράφει σήμερα μια κοινωνική συμφωνία με τον κάθε Κύπριο και την κάθε Κύπρια για να διεκδικήσει τη σωστή λύση του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία, μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων που έλαβαν τα κόμματα στις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Παπαδόπουλος είπε “είχα δηλώσει πως το αποτέλεσμα του ΔΗΚΟ θα είναι η θετική έκπληξη αυτών των εκλογών. Είχα λάθος. Υπό τις περιστάσεις αυτό που πετύχαμε είναι ένας άθλος”.

Σε αυτές τις εκλογές, ανέφερε, "κάποιοι μας ήθελαν μικρούς και αποδυναμωμένους, υποταγμένους μας έλεγαν για μονοψήφια νούμερα. Απόψε τους απάντησε ο περήφανος ΔΗΚΟϊκός κόσμος”.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι σε ένα καινούργιο πολιτικό σκηνικό οι πολίτες επέλεξαν να δώσουν τον αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο στο ΔΗΚΟ και πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ πήρε την εντολή του κυπριακού λαού και “υπογράφουμε σήμερα μια κοινωνική συμφωνία με τον κάθε Κύπριο, με την κάθε Κύπρια, μια κοινωνική συμφωνία για να διεκδικήσουμε τη σωστή λύση του Κυπριακού, για να διεκδικήσουμε να πετύχουμε τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να πετύχουμε πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας, για να μειώσουμε την ανεργία, να αποκαταστήσουμε αδικίες”.

Αναφερόμενος στην αποχή, είπε ότι η μεγάλη αποχή συνιστά “ήττα του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του και απαιτεί άμεσα κινήσεις από όλους, προκειμένου οι αιτίες που την προκάλεσαν, η διαπλοκή, η διαφθορά, η αναποτελεσματικότητα, οι αδικίες να πάψουν να υφίστανται”.

Είπε ότι το ΔΗΚΟ, με τη στάση, τις προτάσεις και την υπεύθυνη παρουσία του μέσα και έξω από τη Βουλή θα κάνει όλα όσα πρέπει για να αλλάξει αυτή η εικόνα, γιατί το ΔΗΚΟ ως η μεγάλη αυθεντική πολιτική δύναμη του κέντρου συναισθάνεται την ευθύνη να αλλάξει όσα οδήγησαν στην απομάκρυνση του ενός τρίτου των συμπολιτών μας από την πολιτική”.

Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τους πολίτες που ψήφισαν το ΔΗΚΟ και την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο κόμμα, αλλά ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τους υποψήφιους και υποψήφιες του ΔΗΚΟ, τους δεκάδες εθελοντές και εθελόντριες, “για αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες”.

“Απόψε στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Το ΔΗΚΟ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό, και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την Κύπρο και το λαό μας”, κατέληξε.

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των εκλογών εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Υπήρξε όπως είπε αύξηση των ποσοστών του κόμματος από τις ευρωεκλογές της τάξεως του 20%, σημειώνοντας πως το κόμμα καθιερώνεται ως νέα κοινοβουλευτική δύναμη.

Αναφερόμενος στην αύξηση του εκλογικού μέτρου, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η προσπάθεια αυτή, αποδείχθηκε μπούμεραγκ, προσθέτοντας ότι προειδοποίησε για αυτή την εξέλιξη.

Για την πολυκομματική Βουλή, είπε πως θα χρειαστεί να καταβληθούν μεγάλες προσάθειες ώστε να γίνονται συνεργασίες ανάμεσα στα κόμματα έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί ομαλά το Κοινοβούλιο.


Για μεγάλη νίκη της κοινωνίας, της οικολογίας και της Κύπρου, έκανε λόγο απόψε ο Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, όπου το κόμμα εξασφάλισε ποσοστό 4,8%, ο κ. Περδίκης είπε ότι «όσοι απεργάστηκαν την εξαφάνιση από το πολιτικό σκηνικό της τίμιας και αγωνιστικής φωνής των Οικολόγων έχουν σήμερα αποτύχει οικτρά».
Όπως είπε ο κ. Περδίκης, οι Οικολόγοι «ως γνήσιοι, τίμιοι αγωνιστές της δημοκρατίας, αγωνιστές των δικαιωμάτων των πολιτών, γνωρίζουμε ποιες είναι οι ευθύνες μας», ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς και αντεκδίκηση.
Υποσχέθηκε παράλληλα στις χιλιάδες των πολιτών που εμπιστεύτηκαν το Κίνημα Οικολόγων, ότι η ψήφος τους δεν πάει χαμένη.

«Ανασηκώνουμε τα μανίκια και εργαζόμαστε ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα» και υπέρ των Κυπρίων, είπε, χειροκροτούμενος από υποστηρικτές του κόμματος.
Στη νέα Βουλή, συνέχισε, θα υποστηρίξουμε τα συμφέροντα του απλού πολίτη και της πατρίδας «χωρίς κανένα φόβο και με όσο πάθος μας επιτρέπει αυτή η σημερινή νίκη». Είπε ακόμη ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί για περισσότερη δημοκρατία, πρόοδο, δικαιοσύνη και τιμωρία των ενόχων.
Ακολούθως, ανέφερε ότι τα μεγάλα κόμματα έχουν πάρει το μάθημά τους, καθώς «αυτή η ήττα του δικομματισμού και του διπολισμού συνοδεύεται από περισσότερη αποστροφή και...έκφραση τυφλής αγανάκτησης από μέρους των πολιτών».
Είπε ότι το κόμμα θα αποδείξει τα επόμενα χρόνια ότι η αγανάκτηση και η ισοπέδωση είναι αδιέξοδος, καθώς η πραγματική διέξοδος είναι το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Ο κ. Περδίκης μίλησε εξάλλου για «αποστάτες» και είπε ότι τον περασμένο Νοέμβριο πολλοί είχαν βιαστεί να μας ξεγράψουν. «Αντιμετωπίσαμε τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, την προδοσία, τις αποστασίες, τους πληρωμένους αποστάτες και επιβιώσαμε νικητές», πρόσθεσε.
Αυτή η επιτυχία, συνέχισε, είναι αφιερωμένη κυρίως στις ομάδες πολιτών που συνεργάστηκαν με τους Οικολόγους και στους πολίτες που τους στήριξαν.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδείξεις για το πού κατανέμεται η δεύτερη έδρα που καταλαμβάνει το Κίνημα, ο κ. Περδίκης απάντησε «όχι ακόμα και ούτε είναι το ζητούμενο», καθώς αυτό που μετράει είναι το ποσοστό του 4,8% που το κόμμα εξασφάλισε στις εκλογές, ενώ συμπλήρωσε ότι το Κίνημα πρέπει να καταλάβει και την τρίτη έδρα, καθώς «τη δικαιούμαστε».

«Με έναν [βουλευτή] τους έχουμε αλλάξει τα φώτα, με δύο θα γίνει μεγάλη επανάσταση», είπε.
Ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε τέλος ότι με "εκλογικά πραξικοπήματα" και αλλαγή στον εκλογικό νόμο δεν αντιμετωπίζονται κοινωνικά φαινόμενα, ούτε κερδίζονται μάχες. «Το να χρησιμοποιείς την πλειοψηφία εις βάρος των πολιτικών σου αντιπάλων τελικά γίνεται μπούμερανγκ και πρέπει να πάρουμε το μάθημά μας όλοι», είπε και ζήτησε κανόνες και ήθος στην πολιτική, ενώ είπε ότι οι πολίτες έδωσαν ένα χαστούκι στα μεγάλα, κατεστημένα και καθεστωτικά κόμματα.

 

Με βεγγαλικά, πυροτεχνήματα και δυνατό χειροκρότημα, υποδέχθηκαν δεκάδες οπαδοί του ΕΛΑΜ στα γραφεία του κόμματος στη Λευκωσία, τον Πρόεδρο του κόμματος, Χρίστο Χρίστου, που θα είναι ο ένας εκ των δύο Βουλευτών του ΕΛΑΜ. Ο Χρίστος Χρίστου αφιέρωσε, αν και δεν συνηθίζεται όπως είπε, τη νίκη του ΕΛΑΜ και την εισδοχή του για πρώτη φορά στη Βουλή στον Σμηναγό Κωνσταντίνου Ηλιάκη.

Αρχικά ο κ. Χρίστου ευχαρίστησε όσους ψήφισαν και εμπιστεύτηκαν το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο αλλά και εκείνους που τους στήριξαν σε αυτή τη δύσκολη προεκλογική εκστρατεία. Το ΕΛΑΜ, είπε, δεν διαθέτει ούτε μεγαλοεπιχειρηματίες, ούτε πολλά λεφτά και ό,τι κατάφεραν είναι χάρη στην εθελοντική εργασία μελών και φίλων του Μετώπου. “Να είναι άπαντες σίγουροι ότι όσα είπαμε και διακηρύξαμε προεκλογικά θα τα τηρήσουμε και μέσα από τα έδρανα του κοινοβουλίου. Η επόμενη ημέρα ξημερώνει και θα βρει τον κυπριακό ελληνισμό να έχει τα ίδια προβλήματα: ανεργία, κατοχή, κουρεμένοι, μια δύσκολη γενική εικόνα”. Ο δικός τους ρόλος, ανέφερε, είναι να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός.

Με πολύ σοβαρότητα και μεγάλη ευθύνη αναλαμβάνουν αυτό το ρόλο, πρόσθεσε ο κ. Χρίστου. “Θέλω να αφιερώσω αυτή τη νίκη, αν και δεν συνηθίζεται, σε έναν άνθρωπο, ο οποίος στις 23 Μαΐου του 2006 έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος τα εναέρια σύνορα της Ελλάδας, στον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη”. Οι συγκεντρωθέντες χειροκρότησαν και φώναξαν “Αθάνατος”. Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ αποχώρησε χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις ενώ οι φίλοι και οι οπαδοί του κόμματος φώναζαν “Ζήτω το ΕΛΑΜ” και “Ζήτω το έθνος”.

 

Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας για την ΕΔΕΚ ξεκαθάρισε ο Μαρίνος Σιζόπουλος εκφράζοντας ταυτόχρονα ότι η έδρα της Λεμεσού δεν θα χαθεί.

Σε μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων ο Μ. Σιζόπουλος είπε ότι η πορεία αναδιοργάνωσης της ΕΔΕΚ θα συνεχιστεί και το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποτελεί ανάχωμα σε αυτή την πορεία.

Ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ δεν κατάφερε να εκπληρώσει όλους τους στόχους της αφού δεν κατάφερε να διατηρήσει τις πέντε έδρες στην Βουλή ενώ δεν έπιασε τον στόχο που είχε τεθεί για ένα ποσοστό πάνω από το 6%

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή