Η ανθρωπιά περισσεύει στο Φοινί

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Πλημμύρισε από αγάπη και βοήθεια η οικογένεια που έχασε το σπίτι της από την καταστροφική πυρκαγιά πριν από δέκα ημέρες...

Για ακόμη μια φορά οι κάτοικοι του Φοινιού απέδειξαν ότι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη διατηρούνται ολοζώντανες στις ορεινές κοινότητες της Κύπρου.

Όταν το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, η πενταμελής οικογένεια του Χρίστου και της Σούλας Χρίστου, μια από τις λίγες που διατηρούν ζωντανό το άλλοτε κεφαλοχώρι του Τροόδους, ξεσπιτώθηκε από πυρκαγιά που ξεκίνησε από την καμινάδα και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο σπίτι τους, έγιναν όλοι μια γροθιά. Το μέγεθος της καταστροφής και το δράμα μιας οικογένειας που είδε μέσα σε λίγα λεπτά τους κόπους μιας ζωής να γίνονται σταχτή, ανήμπορη να δαμάσει τις μανιασμένες φλόγες, δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο.

Αλληλεγγύη

Η επόμενη μέρα βρήκε την οικογένεια να μετρά τις πληγές της. Όμως δεν ήταν μόνοι. Την ίδια κιόλας στιγμή, οι Φοινιώτες δημιούργησαν ομάδα στήριξης της οικογένειας, κινητοποιήθηκε το κοινοτικό συμβούλιο, ο Σύνδεσμος Αποδήμων και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας, και μέσω ανακοινώσεων κάλεσαν τους συγχωριανούς να βοηθήσουν με κάθε τρόπο την πενταμελή οικογένεια της Σούλας και του Χρήστου και τα τρία τους παιδιά, για την επιδιόρθωση της οικίας τους. Ο καθένας από το υστέρημά του, και με όποιο τρόπο και μέσο μπορεί, έτρεξε να βοηθήσει για την ανακούφιση των προβλημάτων που άφησε πίσω της η φωτιά. Μέχρι χθες, δέκα μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που άφησε άστεγη την οικογένεια, οι Φοινιώτες συγκέντρωσαν το ποσό των 15 χιλιάδων ευρώ για τη στήριξή της. Η σχολή Μιτσή στη Λεμύθου, στην οποία φοιτούν δύο από τα τρία παιδιά της οικογένειας, αποφάσισε να δωρίσει στους δύο μαθητές, 14 και 16 ετών, από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ απόδημη της κοινότητας προσέφερε δωρεάν το εξοχικό της για την προσωρινή στέγαση και φιλοξενία της οικογένειας. Η καταστροφή όμως ήταν σχεδόν ολοκληρωτική και οι ανάγκες ακόμη, μεγάλες. Δεν φτάνει μόνο η αγάπη των Φοινιωτών για να καλυφθούν. Για την κάλυψη άμεσων αναγκών της οικογένειας έχει ανοιχθεί από τους φορείς του Φοινιού λογαριασμός στη ΣΠΕ ΤΡΟΟΔΟΥΣ ΛΤΔ (02320-2019338-1). Καταθέσεις σε μετρητά μπορούν να γίνουν σε οποιοδήποτε υποκατάστημα Συνεργατικού Πιστωτικού Ιδρύματος παγκύπρια ή/και μέσω διαδικτύου με τη χρήση του Διεθνούς Αριθμού Τραπεζικού Λογαριασμού (IBAN) στο: CY51 0070 2320 0000 0000 2019 3381.

Στελεχώστε τους σταθμούς

Η καταστροφική πυρκαγιά στο σπίτι της οικογένειας Χρίστου ανέδειξε για ακόμα μία φορά την αναγκαιότητα για 24ωρη στελέχωση των Πυροσβεστικών Σταθμών Σαϊττά και Ευρύχου, για την έγκαιρη ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε αντίστοιχα περιστατικά στην ευρύτερη περιοχή Τροόδους. Όπως κατήγγειλε ο κοινοτάρχης Φοινιού Φυλακτής Ηρακλέους, ενώ για την κατάσβεση της φωτιάς κλήθηκαν οχήματα από τον πυροσβεστικό σταθμό Λεμεσού και από τον πυροσβεστικό σταθμό Σαϊττά, το όχημα του πυροσβεστικού σταθμού Σαϊττά έφτασε 20 λεπτά αφότου έφτασε στη σκηνή το όχημα του πυροσβεστικού σταθμού Λεμεσού. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ανταποκρίθηκαν επίσης δύο πυροσβεστικά οχήματα από τις γειτονικές κοινότητες των Πάνω και Κάτω Πλατρών.

Δύναμη ψυχής

Η καταστροφική πυρκαγιά αλλά και η στήριξη που δέχτηκε τις τελευταίες μέρες, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον 14χρονο Εφραίμ Χρίστου, μέλος του φωνητικού συνόλου του Κώστα Κακογιάννη «Ορειβάτες».

Ο άδρωπος άμαν πονεί
σφίγγεται να μεν κλάψει
τζ’αι μέσα του πολλά βαθκιά
σε τζείν’ την μαύρη του καρκιάν
τον πόνο του να θάψει

Να εν’ καλά τα πλάσματα
μαζί τζ’αι αγαπημένα
να έχουν πίστη στο Θεό
να κάμνουν πάντα το καλό
τζ’αι να ’ν’ ευτυχισμένα

Έσιει πολλά σ’ειρόττερα
ο κόσμος υποφέρει
Να λέμε Δόξα στο Θεό
μας είναι πάντα στο πλευρό
τζ’αι τον σταυρό μας ξέρει...

 


Επιστροφή
στην αρχή