Οι ακριβές ερωτήσεις του Γιώργου Περδίκη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σχεδόν 700 χιλ. για να απαντηθούν 910 ερωτήσεις βουλευτών μόνο για το '17. Τις μισές από τις ερωτήσεις αυτές υπέβαλε ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης.

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή για το ποιο είναι το ποσοστό της σημερινής πληρότητας του κάθε φράγματος». Ένα από τα συνολικά 74 ερωτήματα που υπέβαλε φέτος ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρ. Ορφανίδης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, παρότι τα στοιχεία που ψάχνει είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΤΑΥ. Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κ. Χατζηγιάννης κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό, σε ένα από τα 11 ερωτήματα που υπέβαλε φέτος, να τον ενημερώσει κατά πόσο έχει δώσει οδηγίες για διεξαγωγή μελέτης για τα προβλήματα διάβρωσης και εμφάνισης μάλλας στις παραλίες «Πανταχού» και «Νησί» στην Αγία Νάπα... Με τη σειρά του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, ο δεύτερος πιο… περίεργος βουλευτής για φέτος μετά τον Γ. Περδίκη των Οικολόγων και με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα της επαρχίας του, αφού ενημερώνει τον αρμόδιο υπουργό για το ότι «η κοινότητα Τάλας ζητά όπως της δοθεί οικονομική στήριξη από τον ΚΟΑ, για να μπορέσει να εγκαταστήσει κερκίδες στο κοινοτικό γήπεδό της και για να εγκαταστήσει χλοοτάπητα» τον καλεί να ενημερώσει το Σώμα πώς προσεγγίζει το αίτημα αυτό. Η απάντηση του Υπ. Παιδείας, μετά από μια διαδικασία με διοικητικό κόστος εκτιμώμενο στα 750 ευρώ μίνιμουμ -που ξεκινά από τους λειτουργούς της Βουλής για να φτάσει στον υπουργό για υπογραφή, και εν προκειμένω περνώντας από τον ΚΟΑ- αφοπλιστική. Αν η κοινότητα θέλει στήριξη θα πρέπει να υποβάλει αίτημα στον ΚΟΑ και να ακολουθηθεί η διαδικασία επιχορήγησης έργων… Πολλές είναι, και για να ακριβολογούμε, οι φορές κατά τις οποίες οι βουλευτές έθεσαν σοβαρά θέματα ενώπιον υπουργών, οι απαντήσεις των οποίων προκάλεσαν την κοινή γνώμη και αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και κριτικής από τα κόμματα. Για παράδειγμα, είναι από ερώτηση που υπέβαλε ο Γιώργος Περδίκης για τη λίστα Λαγκάρντ που πληροφορηθήκαμε ότι το ποσό που έχει εισπραχθεί από τα πρόσωπα για τα οποία έχουν διευθετηθεί οι ενστάσεις, ανέρχεται σε 1,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ερωτήσεις για δρόμους, πλατείες, καθάρισμα χόρτων κ.λπ. που αφορούν συγκεκριμένες περιοχές συνωστίζονται στα υπουργεία δίνοντας άλλοθι και στους υπουργούς που καθυστερούν μήνες, ενδεχομένως και χρόνια -ή ποτέ- να απαντήσουν σε καυτά θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα. Αυτή είναι η άλλη πτυχή του προβλήματος. Κάποιες απαντήσεις μέχρι να φτάσουν στη Βουλή χάνουν την αξία τους.

 Το μέτρο και αδιάφοροι

 Τα πιο πάνω αποτελούν μικρό δείγμα από τις συνολικά 910 ερωτήσεις που υποβλήθηκαν το τρέχον έτος (1/1/2017-16/11/2017) και οι οποίες διοχετεύτηκαν στα αρμόδια υπουργεία για τα δέοντα. Σκοπός της υποβολής των ερωτήσεων είναι, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Βουλής, να πληροφορηθεί το Σώμα για περιστατικό, είδηση, γεγονός (ή αν αυτά είναι αληθή) ή την πρόθεση και τα μελετώμενα από την κυβέρνηση μέτρα για συγκεκριμένο θέμα γενικού ενδιαφέροντος ή την έρευνα των αιτιών ή τους σκοπούς πράξης ή παραλείψεως της κυβέρνησης. Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής ή και καθόλου απάντησης οι βουλευτές μπορούν να εγγράψουν θέμα στις διάφορες επιτροπές, στις οποίες οι αρμόδιοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν. Των πιο πάνω λεχθέντων θα πρέπει να τονιστεί πως η έρευνα του «Π» κατέδειξε πως συνολικά 19 βουλευτές δεν έχουν υποβάλει ούτε και μια ερώτηση φέτος ενώ εννιά, πλείστοι από ΔΗΣΥ (Α. Νεοφύτου, Κάρουλας, Κωνσταντίνου, Σταύρου, Κασίνης, Κουλλά, Λιλλήκας, Σιζόπουλος, Παπαδόπουλος) δεν υπέβαλαν ούτε και ένα ερώτημα από τότε που εξελέγησαν. Βεβαίως, σε αρκετές περιπτώσεις, γεγονός κοινά παραδεκτό, οι ερωτήσεις που υποβάλλουν οι βουλευτές δεν είναι πάντοτε γενικού ενδιαφέροντος... Είναι για αυτό που όπως πληροφορείται ο «Π» ο όγκος των ερωτήσεων των βουλευτών τέθηκε πολλάκις στη σύσκεψη αρχηγών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων με τη γενική διευθύντρια της Βουλής να μεταφέρει την έντονη δυσαρέσκεια λειτουργών της που χειρίζονται τις ερωταπαντήσεις. Είναι για αυτό που η διεύθυνση της Βουλής ζήτησε σχετική μελέτη από το ΥΠΟΙΚ για το διοικητικό κόστος των απαντήσεων όλων αυτών των ερωτημάτων. Είναι για αυτό που όπως πληροφορείται ο «Π» διαμαρτύρονται και οι υπουργοί καθώς κάθε απάντηση πρέπει να περνά και από τους ίδιους και να φέρει και την υπογραφή τους. «Είτε θα είμαι υποκριτής και θα υπογράφω χωρίς να διαβάσω την κάθε απάντηση, είτε θα δαπανώ 2-3 μέρες κάθε μήνα για αυτή τη δουλειά» αναφέρει στον «Π» ένας από τους υπουργούς. Σημειώνεται πως τα πυρά όλων, ακόμη και δημοσίων υπαλλήλων που αναλαμβάνουν να απαντήσουν τις ερωτήσεις, στρέφονται ιδιαίτερα κατά του βουλευτή των Οικολόγων Γ. Περδίκη ο οποίος χρησιμοποιεί κατά κόρον αυτό το εργαλείο έχοντας υποβάλει φέτος το 49,8% (493) από τις 910 ερωτήσεις (κόστος 368 χιλ. για να απαντηθούν). Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Συλλούρης που δεν θέλησε τώρα να προβεί σε δηλώσεις στον «Π», είχε κατά την πρόσφατη παρουσίαση των πεπραγμένων της Βουλής δηλώσει πως θα προσπαθήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον γενικό εισαγγελέα να βρεθεί συνταγματικά συμβατή φόρμουλα ώστε οι αρμόδιοι υπουργοί να παρουσιάζονται στη Βουλή (σε συνεδρία επιτροπής) για να απαντούν διά ζώσης στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις.

Το διοικητικό κόστος

Από έρευνα του «Π» διαπιστώνεται πως από το σύνολο των 910 ερωτήσεων που υποβλήθηκαν φέτος (13 υποβλήθηκαν από περισσότερο από ένα βουλευτές) απαντήθηκαν οι 520. Συνεπώς με δεδομένο την εκπόνηση μελέτης από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του ΥΠΟΙΚ μέχρι στιγμής οι απαντήσεις κόστισαν 390 χιλ. Ευρώ, ενώ αν απαντηθούν όλες το διοικητικό κόστος θα ανέλθει στα 682.500 ευρώ (ξεπερνούν το εκατ. οι απαντήσεις προηγούμενων ετών). Πώς όμως προκύπτουν τα 750 ευρώ; Εν ολίγοις το ερώτημα που υποβάλλει ένας βουλευτής παραλαμβάνεται, επιμελείται και αρχειοθετείται από την αρμόδια υπηρεσία της Βουλής η οποία κρίνει σε ποιον υπουργό θα σταλεί, το αποστέλλει στο αρχείο του υπουργείου, από εκεί αποστέλλεται στο αρμόδιο τμήμα, γίνεται η μελέτη/ έρευνα/ χειρισμός, ετοιμάζονται σημειώματα και προσχέδια επιστρέφει στο υπουργείο για έγκριση και υπογραφή του υπουργού και αποστέλλεται στη Βουλή και στην υπηρεσία ερευνών η οποία με νέα διαδικασία το αρχειοθετεί, το γνωστοποιεί και το αναρτά στην ιστοσελίδα της Βουλής!

 Ξεπερνούν Ευρωπαίους

Την ίδια ακριβώς περίοδο που καλύπτει η έρευνα του «Π» (1/1/2017-16/11/2017) οι αντίστοιχες γραπτές ερωτήσεις ευρωβουλευτών ανήλθαν σε 6.475. Δεδομένου ότι οι ευρωβουλευτές είναι 750 τότε αναλογούν 8,6% ερωτήσεις ανά ευρωβουλευτή την ίδια ώρα που στην Κύπρο αναλογούν 16,3 ερωτήσεις (ασχέτως αν τις μισές υπέβαλε ένας και μόνο βουλευτής). Δέον να σημειωθεί ότι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές υπέβαλαν συνολικά φέτος 201 γραπτές ερωτήσεις (0,8%). Συγκεκριμένα ο κ. Λ. Χριστοφόρου υπέβαλε 51 ερωτήσεις, ο Τ. Χατζηγεωργίου 36, ο Κ. Μαυρίδης 38, ο Δ. Παπαδάκης 26, ο Ν. Συλικιώτης 40 ενώ η Ε. Θεοχάρους 10. Το θέμα του μεγάλου αριθμού ερωτήσεων που υποβάλλουν ευρωβουλευτές τέθηκε στην Κομισιόν η οποία απάντησε πως δεν εναπόκειται στην Επιτροπή να κρίνει αν ο αριθμός των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων είναι «υπερβολικός», αλλά η συνεχής αύξηση του αριθμού των ερωτήσεων που τίθενται συνεπάγεται σημαντικό διοικητικό κόστος, το οποίο όμως δεν έχει υπολογίσει. Το έχουν όμως υπολογίσει στη Βρετανία. Κατόπιν έρευνας ο «Π» εντόπισε πως το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας διενήργησε ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κόστους των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων, προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτές οι δαπάνες αυξάνονται σύμφωνα με τις αυξήσεις των υποκείμενων δαπανών. Το αναθεωρημένο κόστος, το οποίο ισχύει σήμερα, είναι: προφορικές ερωτήσεις 450 λίρες, γραπτές 164 λίρες ενώ το δυσανάλογο όριο κόστους για γραπτές ερωτήσεις ανέρχεται σε 850 ευρώ.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Κ. Πετρίδης: Να τεθεί πλαίσιο

 Ο υπουργός Εσωτερικών παρότι είναι από τους υπουργούς που κατακλύζονται από ερωτήσεις βουλευτών είναι υπέρ του κοινοβουλευτικού ελέγχου. «Εμείς και επιδιώκουμε και επιζητούμε αυτό τον έλεγχο και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στις ερωτήσεις που μας αποστέλλονται από τους βουλευτές. Έχω παρατηρήσει όμως ότι αρκετές φορές, οι ερωτήσεις δεν αφορούν αυτό που θα προσδιόριζα ως ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο ή θέματα πολιτικής του υπουργείου, αλλά συγκεκριμένες υποθέσεις, ή την προώθηση διάφορων αιτημάτων. Επίσης ο αριθμός των ερωτήσεων είναι τέτοιος, τουλάχιστον για το Υπουργείο Εσωτερικών που έχει ένα τεράστιο εύρος αρμοδιοτήτων, που είναι αδύνατο να επιμελείται ο ίδιος ο υπουργός, κάτι που αποτελεί απαίτηση της Βουλής. Είμαι της άποψης ότι θα ήταν ωφέλιμο να τεθεί ένα πλαίσιο, κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, ούτως ώστε να αυξηθεί τόσο η αποτελεσματικότητα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που χρειάζονται οι υπηρεσίες να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις ερωτήσεις. Κάτι τέτοιο νομίζω θα προσέδιδε και περισσότερη βαρύτητα στον ίδιο τον θεσμό των ερωτήσεων και θα αύξανε την αποτελεσματικότητα αυτού του σκέλους του κοινοβουλευτικού ελέγχου» δηλώνει στον «Π».

 

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΡΩΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

 Γ. Περδίκης: Δεν θέλω να χρωστώ χάρες

 Ο βουλευτής και πρόεδρος των Οικολόγων που κάθε χρόνο σπάει το δικό του ρεκόρ στον αριθμό ερωτήσεων δεν πτοείται από τις πιέσεις που δέχεται να μειώσει τον αριθμό τους, ενώ αφήνει αιχμές για συναδέλφους του που βρίσκουν άλλους τρόπους να «επικοινωνούν» με την κυβέρνηση: «Θεωρώ ότι είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των πολιτών, ομάδων πολιτών, δήμων και κοινοτήτων και οργανώσεων να θέτουν μέσω της Βουλής αιτήματα και ερωτήματα προς την κυβέρνηση. Υπάρχουν βουλευτές που μπορούν να θέτουν τα αιτήματα μέσω άλλων αδιαφανών, προσωπικών ή κομματικών διαδρομών. Προσωπικά, όντως μονίμως στην αντιπαράθεση με την εκάστοτε εξουσία, δεν θέλω να ζητώ χάρες, για να μην χρωστώ σε κανέναν υπουργό, σε καμία κυβέρνηση. Γι’ αυτό και χρησιμοποιώ κατά κόρον το εργαλείο των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων. Η κοινωνία έχει αντιληφθεί αυτήν την ιδιαιτερότητα γι’ αυτό και έχω να διαχειριστώ ετησίως εκατοντάδες αιτήματα από πολίτες, ομάδες πολιτών, κοινότητες, ακόμα και από δημοσιογράφους για κατάθεση κοινοβουλευτικών ερωτήσεων. Τις περισσότερες φορές από τις απαντήσεις σε κοινοβουλευτικές μου ερωτήσεις προκύπτουν θέματα μείζονος ενδιαφέροντος γι’ αυτό και τυγχάνουν της προσοχής της κοινής γνώμης και των μέσων επικοινωνίας. Έχουν προωθηθεί κοινωνικά και περιβαλλοντικά αιτήματα, νομοθεσίες, κανονισμοί, έργα κ.ο.κ. Όλη αυτή η ιστορία με το περίφημο διοικητικό κόστος για μένα είναι εκ του πονηρού και δεν έχει ποσώς κίνητρο την προστασία των δημόσιων οικονομικών».

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Σε εξέλιξη οι διακομματικές συνομιλίες για συναίνεση

Πολίτης News, 17:32 (τελευταία ενημέρωση 17:32)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετακομίστε στη Ζαμπούκα - Σπίτια με ένα ευρώ

Πολίτης News, 17:13 (τελευταία ενημέρωση 17:13)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεύθυνση cyta: Ξαναμοίρασαν την… τράπουλα

Πολίτης News, 17:04 (τελευταία ενημέρωση 17:04)

Επιστροφή
στην αρχή