Η ΑΗΚ πάει interview-Η ΡΑΕΚ αρχίζει προσωπικές συνεντεύξεις διευθυντών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι σύμβουλοι της ΡΑΕΚ θα αξιολογήσουν ιδίοις όμμασι τον βαθμό συμμόρφωσης της ΑΗΚ στις απαιτήσεις του λειτουργικού και λογιστικού διαχωρισμού

Προσωπικές συνεντεύξεις με διευθυντικά στελέχη της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου αρχίζουν σήμερα οι σύμβουλοι της ΡΑΕΚ, στο πλαίσιο του δεύτερου ελέγχου για την ορθή υλοποίηση του λειτουργικού και λογιστικού διαχωρισμού της ΑΗΚ.


Πληροφορούμαστε ότι οι συνεντεύξεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Τετάρτη και από την εξέλιξή τους θα διαφανεί κατά πόσο σημειώθηκε πρόοδος στην υλοποίηση του διαχωρισμού και κατά πόσο το νέο καθεστώς λειτουργίας προχωρεί ομαλά και αποτελεσματικά. Σε περίπτωση που και αυτή τη φορά διαπιστωθούν προβλήματα και αποκλίσεις από τη σχετική ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ και τις παρατηρήσεις που προωθήθηκαν γραπτώς στην ΑΗΚ το προηγούμενο διάστημα, οι σύμβουλοι, σε συνεργασία με τη ΡΑΕΚ, θα προβούν σε νέες παρατηρήσεις προς τη διεύθυνση και τη διοίκηση της ΑΗΚ.


Ο δεύτερος έλεγχος της ΡΑΕΚ για τον λειτουργικό διαχωρισμό ξεκίνησε τον Μάρτιο και είναι σε πλήρη εξέλιξη. Προβλέπεται δε και τρίτος έλεγχος, εντός Δεκεμβρίου 2018. Αν κατά τον τρίτο έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο λειτουργικός και λογιστικός διαχωρισμός εφαρμόζεται εντός των οδηγιών και των συστάσεων της ΡΑΕΚ, η ρυθμιστική αρχή θα προβεί σε δημόσια δήλωση για την επίτευξη του στόχου. Διαφορετικά, θα κληθεί η ΑΗΚ να λάβει επιπρόσθετα μέτρα.


Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο κατά τον πρώτο έλεγχο (Ιούνιος 2018) όσο και κατά τον εν εξελίξει δεύτερο έλεγχο οι σύμβουλοι της ΡΑΕΚ και η ίδια η ρυθμιστική αρχή εντόπισαν σοβαρές αποκλίσεις από τα όσα προβλέπονται από τη σχετική ρυθμιστική απόφαση του 2014 και καθυστερήσεις αναφορικά με τη συμμόρφωση σε σειρά παρατηρήσεων που έγιναν προς την ΑΗΚ. Κατά την έναρξη του δεύτερου ελέγχου, τον περασμένο Μάρτιο, η ΡΑΕΚ είχε επισημάνει γραπτώς στην ΑΗΚ ότι συγκεκριμένες πληροφορίες που ζητήθηκαν στη βάση καταλόγου τεκμηρίωσης δόθηκαν με σημαντικές ελλείψεις. Ακολούθησε η αποστολή διαφόρων ερωτηματολογίων προς την ΑΗΚ, τα οποία απαντήθηκαν σταδιακά. Η σημερινή έναρξη συνεντεύξεων αποσκοπεί ακριβώς στη διαπίστωση από πλευράς των συμβούλων αν όλα όσα ζητήθηκαν μέσω των ερωτηματολογίων και των άλλων παρατηρήσεων έχουν διευθετηθεί.

Έγιναν τρεις οι άδειες προμηθευτή ρεύματος

Με δύο νέες αποφάσεις της ΡΑΕΚ που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της αυξήθηκαν σε τρεις οι εταιρείες που έλαβαν άδεια προμήθεια ηλεκτρισμού σε τελικούς πελάτες, στο πλαίσιο της μεταβατικής ρύθμισης που ισχύει στην αγορά ηλεκτρισμού και επιτρέπει την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες μέσω διμερών συμβολαίων. Ωστόσο, η μεταβατική ρύθμιση δεν έχει ουσιαστική εφαρμογή μέχρι στιγμής, αφού παρά την αδειοδότηση από τη ΡΑΕΚ ιδιωτών παραγωγών για παραγωγή περίπου 200 μεγαβάτ, κανένας από τους αδειοδοτημένους δεν είναι ακόμα σε επίπεδο λειτουργίας των φωτοβλταϊκών πάρκων, είτε γιατί δεν εξασφάλισε άλλες απαιτούμενες άδειες, είτε γιατί δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη χρηματοδότηση.


Με τις πρόσφατες αποφάσεις της, η ΡΑΕΚ αδειοδότησε ως προμηθευτές ηλεκτρισμού τις εταιρείες Powerone Ltd και Panenergy Services Ltd. Προ μηνών είχε ήδη αδειοδοτηθεί για τον ίδιο σκοπό η F.E. First Electric Supply Ltd.


Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΡΑΕΚ, οι άδειες προμήθειας στις προαναφερθείσες εταιρείες χορηγήθηκαν μόνο για την περίοδο ισχύος της μεταβατικής ρύθμισης στην αγορά ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις, η μεταβατική ρύθμιση θα δώσει την 1η Ιουλίου 2019 τη θέση της στη νέα ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, αν και υπάρχουν επιφυλάξεις αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Με την έναρξη λειτουργίας της (κανονικής) ανταγωνιστικής αγοράς, η ΡΑΕΚ θα εκδώσει στους τρεις αδειοδοτημένους προμηθευτές (και σε άλλους αν κατατεθούν και εγκριθούν έως τότε αιτήσεις και άδειες) άδειες προμήθειας και για την ελεύθερη αγορά.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από την αποκέντρωση εξουσιών τώρα «πήγαμε» στο Νάτο

Πολίτης News, 03:15 (τελευταία ενημέρωση 03:15)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκρίζαρε η νεκρή ζώνη στη Δένεια

Πολίτης News, 02:10 (τελευταία ενημέρωση 02:10)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λύπη εκφράζει ο Υπουργός για απόφαση ΠΑΣΥΚΙ να προβεί σε μέτρα

Πολίτης News, 20.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή