Η Άγκυρα δεν εμπιστεύεται τον Ακιντζί

ΑΠΟΨΗ /ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Όπως παλιά, θα καταλάβει ότι στα βουνά ταιριάζουν ελιές, όχι σημαίες, και ότι δεν πρέπει να αφήνεται το Βαρώσι να το τρώνε τα φίδια.

Μήπως χώρισαν οι δρόμοι του Μουσταφά Ακιντζί με την Τουρκία καθώς έλεγε ότι «είμαστε σε σταυροδρόμι»; Αν είναι έτσι, καλώς. Σημαίνει ότι άρχισε να συνέρχεται. Και θα καταλάβει ότι δεν είναι η Τουρκία το τελευταίο λιμάνι στο οποίο θα καταφύγουμε. Όπως παλιά, θα καταλάβει ότι στα βουνά ταιριάζουν ελιές, όχι σημαίες, και ότι δεν πρέπει να αφήνεται το Βαρώσι να το τρώνε τα φίδια. Βεβαίως τα γράφω αυτά με επιφύλαξη. Διότι δεν είμαι βέβαιος για το κατά πόσον θα κάνει βήμα πίσω από δω και μπρος και δεν θα με διαψεύσει. Δηλαδή, για το κατά πόσον θα αλλάξει την άποψή του. Ελπίζω ότι δεν θα την αλλάξει. Αλλά για να καταστεί τελεσίδικο αυτό, πρέπει να κάνουμε ακόμα λίγη υπομονή και να περιμένουμε λίγο. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε στο τραπέζι τη συνομοσπονδία και το χωριστό κράτος. Ο Ακιντζί το απέρριψε. Αλλά σε εκείνη τη συνάντηση δεν υποστηρίχθηκε από κανέναν άλλον εκτός από το πρώην κόμμα του. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα συμπεριφέρθηκε αναξιόπιστα. Ενώ έπρεπε να απορρίψει αμέσως αυτή την πρόταση, είπε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί. Ενώ η απόλυτη στάση του Ακιντζί προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Τσαβούσογλου, το ΡΤΚ τού έδωσε ελπίδες.


Μήπως ο Ακιντζί ρίσκαρε να συγκρουστεί με την Άγκυρα επιτέλους κατά τον τρίτο χρόνο του στο προεδρικό; Κατά την προεκλογική του εκστρατεία τόνιζε επίμονα ότι είναι συναινετικός και όχι συγκρουσιακός. Διότι δεν καταλάβαινε ότι είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση με την Άγκυρα για να καταστεί δυνατή η επίτευξη ενός σωστού αποτελέσματος εδώ. Εμπιστευόταν την ικανότητά του να μπορέσει να πείσει την Άγκυρα γι’ αυτό που ο ίδιος θεωρούσε σωστό. «Όταν τους εξηγηθεί θα καταλάβουν», έλεγε. Έδιδε και κάποια μικρά παραδείγματα σε σχέση με αυτό. Καλά, τώρα τι θα γίνει; Η Άγκυρα λέει δύο κράτη. Εσύ λες ομοσπονδία. Έλα να το εξηγήσεις αν μπορείς. Τι θα γίνει αν δεν καταλάβουν; Είτε το θες είτε δεν το θες, μήπως δεν θα συγκρουστείς;


Μήπως δεν είναι φανερό πόσο έχουν χαλάσει οι σχέσεις του Ακιντζί με την Άγκυρα; Ή μήπως δεν το αντιληφθήκατε ακόμα; Κοιτάξτε τι ένταση υπήρξε στο μεταξύ. Ο Ακιντζί, λέει, πήγε στο δείπνο με τον Αναστασιάδη χωρίς να πάρει την έγκριση της Άγκυρας. Και η Άγκυρα είναι πολύ θυμωμένη γι’ αυτό. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θίχτηκε τόσο πολύ γι’ αυτό που προτού έρθει στο νησί ακύρωσε τη συνέντευξη Τύπου που θα παρέθετε εξαιτίας αυτού. Ήρθε θιγμένος στο νησί. Μπορείτε να το σκεφτείτε; Ο ηγέτης μας πηγαίνει σε δείπνο με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη. Και παίρνει έγκριση από την Άγκυρα και γι’ αυτό! Αν η Άγκυρα του πει «μην πας», δεν θα πάει. Αν του πει «πήγαινε», θα πάει! Αυτό θυμίζει τη ρήση «σήκω-σήκω, κάτσε-κάτσε» που είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Και τον πρώην υπουργό εσωτερικών μας που έφαγε κατσάδα στην πρεσβεία όταν του είπαν «δεν μπορείτε να πάτε ακόμα και στην τουαλέτα χωρίς να μας ρωτήσετε»!
Η Άγκυρα δεν εμπιστεύεται πλέον τον Ακιντζί. Με αυτές τις ενέργειές της αποκαλύπτει ότι δεν τον εμπιστεύεται. Γιατί ο Τσαβούσογλου ζητά να σταματήσουν οι διμερείς επαφές στην Κύπρο μέχρι τις εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία; Αυτό, λέει, θα απαιτήσει από τον Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη! Γιατί; Ποια σχέση έχουν οι δικές μας διαπραγματεύσεις για λύση με τις εκλογές στην Τουρκία; Μήπως ο Τσαβούσογλου ανησυχεί ότι δεν θα μπορεί να ενδιαφέρεται αρκετά για την κατάσταση στην Κύπρο κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου; Ή μήπως φοβάται ότι ο Ακιντζί θα κάνει κάποιο βήμα πάλι χωρίς να τους ρωτήσει; Μήπως προσπαθεί να τον εμποδίσει να ενεργεί μόνος του επειδή έχασε την εμπιστοσύνη του προς τον Ακιντζί;


Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκονται οι σχέσεις μας με την Τουρκία. Και ο Ακιντζί το είδε αυτό. Επιπλέον, νομίζω ότι είδε τι είδους κίνδυνοι μας περιμένουν. Ακόμα και αν ο Ακιντζί καταφέρει να φρενάρει τα όνειρα της Άγκυρας για δύο κράτη μέχρι το 2020, αργότερα δεν θα μπορεί να τα εμποδίσει. Η Άγκυρα ετοίμασε από τώρα την ομάδα της που θα μπορέσει να κάνει αυτό που δεν έκανε με τον Ακιντζί. Αν ο Ακιντζί δεν θέσει στο τραπέζι τα δύο κράτη, θα τα θέσει ο Κουντρέτ Όζερσαϊ. Δεν νομίζω ότι ο Ακιντζί θα θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2020. Έστω και αν θέσει, δεν θα μπορέσει να κερδίσει. Δεν μπορεί να ρισκάρει να κατέλθει σε μια εκλογική αναμέτρηση με πολύ λίγες πιθανότητες να κερδίσει. Και δεν μπορεί να φύγει ηττημένος από το προεδρικό όπως οι Ταλάτ και Έρογλου. Ούτε το 2015 ο Ακιντζί ήταν ο υποψήφιος της Άγκυρας. Η Σιμπέλ Σιμπέρ ήταν. Ενεργοποίησαν τον Κουντρέτ Όζερσαϊ και τον έκαναν υποψήφιο για να κερδίσει η Σιμπέρ έναντι του Έρογλου. Αλλά η υποψηφιότητα του Κουντρέτ δεν ωφέλησε τη Σιμπέρ. Ωφέλησε τον Ακιντζί.
Ο Ακιντζί πρέπει πλέον να κάνει θαρραλέα βήματα ως κάποιος που γνωρίζει από τώρα τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κοινότητά μας μετά από τον ίδιο. Προτού τελειώσουν όλα. Προτού συνταξιοδοτηθεί. Αυτά τα βήματα μπορεί να αφορούν τόσο το άνοιγμα του Βαρωσιού όσο και περισσότερη ελαστικότητα στις προτάσεις του για λύση. Πρέπει να δείξει στον Τσαβούσογλου, ο οποίος του λέει ότι «δεν μπορείς να πας σε δείπνο χωρίς να με ρωτήσεις», ότι αν θέλει μπορεί να φάει και πατάτες με αβγά. Όχι αφότου βγει σε σύνταξη. Τώρα. Αύριο θα είναι πολύ αργά!


Επιστροφή
στην αρχή