Πρωτοφανής εναέρια δύναμη στη μάχη για περιορισμό της φωτιάς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

01
02

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και η μορφολογία του εδάφους δεν αποτέλεσαν συμμάχους στην από αέρος μάχη που δίνουν δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας

Για πρώτη φορά επιχειρούν σε πυρκαγιά στην Κύπρο τόσο πολλά εναέρια μέσα, τα οποία ωστόσο μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν καταφέρει να τιθασεύσουν τις φλόγες βάζοντας τέλος στον τριήμερο εφιάλτη.

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και η μορφολογία του εδάφους δεν αποτέλεσαν συμμάχους στην από αέρος μάχη που δίνουν δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Ιταλίας και από σήμερα και της Γαλλίας. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα στο έδαφος, καθώς πολύ λίγα πράγματα μπορούν πλέον να γίνουν.

Τα δικά μας

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς μετέχουν δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας που μεταφέρουν κάδους νερού. Η Αστυνομία χρησιμοποιεί ένα AW-139 και ένα Bell-412, τα οποία ανεφοδιάζονται από τα φράγματα της περιοχής. Ένα ακόμα AW-139 και ένα Bell-412 της Αστυνομίας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς το ένα παρουσίασε ρωγμές στους έλικες πριν από τρεις εβδομάδες και το άλλο έχει συμπληρώσει τις ώρες πτήσης του. Ωστόσο έχει διατεθεί ένα AW-139 της ΕΦ που χρησιμοποιείται ως ασθενοφόρο και ένα Bell-206 που εκτελεί καθήκοντα συντονισμού και επιτήρησης. Τα άλλα δύο ΑW-139 της ΕΦ δεν μπορούν να πετάξουν, καθώς το ένα αντιμετωπίζει εδώ και πολύ καιρό πρόβλημα με τα ανταλλακτικά που αναμένονται από την Ιταλία και το άλλο βρίσκεται σε προκαθορισμένη συντήρηση λόγω ωρών πτήσης και θα μπορεί να πετάξει πάλι την Παρασκευή. Επίσης μετέχουν και δύο νοικιασμένα ρωσικά ελικόπτερα Kamov-32. Επίσης, το Τμήμα Δασών έχει διαθέσει δύο μικρά αεροσκάφη Air Tractor AT 802 που ρίχνουν επιβραδυντικό υλικό.

Τα ξένα

Σημαντική συμβολή έχουν τα τρία Canadair-Cl 415 που έχει στείλει η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ χθες αναμένονταν και δύο ακόμα από τη Γαλλία. H Ελλάδα διαθέτει και δύο ελικόπτερα Super Puma, εκ των οποίων το ένα παρουσίασε βλάβη στον κάδο νερού και χθες δεν μπόρεσε να επιχειρήσει. Επίσης το Ισραήλ μετέχει στην επιχείρηση με 4 Air Tractor AT 802. Οι Βρετανικές Βάσεις έχουν διαθέσει δύο ελικόπτερα Bell-412. Παράλληλα, στην Κύπρο βρίσκονται και αεροσκάφη υποστήριξης C-130 και Boeing-707.

Δείτε βίντεο από τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών στη Λεμεσό:


Επιστροφή
στην αρχή