Η ΑΕΚ και η ΑΕΛ τιμωρήθηκαν, ο Εθνικός γιατί όχι;

ΑΘΛΗΤΙΚΑ /ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ
Αυτά τα καραγκιοζιλίκια μειώνουν το κύρος και την αξιοπρέπεια του αθλήματος και οι ομάδες έπρεπε να είναι θεματοφύλακες του ευ αγωνίζεσθαι...
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ»
της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Κυριακής 5/3)

 

Στο παιχνίδι της 10ης αγωνιστικής ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΑΕΛ οι κιτρινοπράσινοι καταγγέλθηκαν και τιμωρήθηκαν διότι κατά την εξέλιξη της αναμέτρησης άρχισαν να πέφτουν μπάλες στον αγωνιστικό χώρο. Την αμέσως επόμενη αγωνιστική ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε στον αγώνα ΑΕΛ – ΑΠΟΕΛ, με τους γαλαζοκίτρινους της Λεμεσού να πληρώνουν το τίμημα της πράξης μετά από απόφαση του αθλητικού δικαστή.

Τα συγκεκριμένα αδικήματα εμπίπτουν στο άρθρο 4 (γ) και 5 των πειθαρχικών κανονισμών της ΚΟΠ και ορίζονται ως «αντιαθλητική συμπεριφορά». Οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν στην προσωρινή διακοπή της αναμέτρησης και τον αποσυντονισμό της φιλοξενούμενης ομάδας, που επιζητεί το γκολ.

Στην 23η αγωνιστική, στο Δασάκι, αυτή τη φορά στον αγώνα Εθνικός - Απόλλωνας, έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους μπάλες στον αγωνιστικό χώρο (σε δύο περιπτώσεις, αν δεν κάνουμε λάθος) μετά την ισοφάριση της ομάδας της Άχνας (2-2). Και περιμέναμε να δούμε στις εβδομαδιαίες αποφάσεις του Αριστοτέλη Βρυωνίδη αν θα τιμωρηθεί ο Εθνικός και όλως παραδόξως διαπιστώσαμε ότι αυτό δεν έγινε προφανώς διότι ο παρατηρητής αγώνα δεν σημείωσε στην έκθεση του το περιστατικό. Να σημειώσουμε ότι ο Λεόντιος Τράττου, δεν διέκοψε το παιχνίδι στο Δασάκι.

Διερωτόμαστε αν είναι γι’ αυτόν τον λόγο που δεν παραπέμφθηκε ο Εθνικός. Ακόμη όμως και έτσι να είναι τα πράγματα, εγείρεται το ερώτημα γιατί να μην τιμωρείται η πράξη και όχι μόνο το αποτέλεσμα αυτής. Μάλιστα τη μία φορά οι μπάλες φέρονται να φεύγουν από τον πάγκο του Εθνικού.

Αυτά τα καραγκιοζιλίκια μειώνουν το κύρος και την αξιοπρέπεια του αθλήματος και οι ομάδες έπρεπε να είναι θεματοφύλακες του ευ αγωνίζεσθαι και του φέαρ πλέι. Επειδή είμαστε ένας λαός ατίθασος και απαίδευτος σε μεγάλο βαθμό, μόνο με την επιβολή αυστηρών ποινών μπορεί να μειωθεί το κακό. Και λέμε να μειωθεί και όχι να εξαλειφθεί, διότι αυταπάτες δεν τρέφουμε.

Ο Λεόντιος Τράττου δεν είχε διακόψει τον αγώνα στο Δασάκι και αυτή τη στάση καλούνται να τηρούν όλοι διαιτητές. Αυτό όμως δεν σημαίνει όσοι γελοιοποιούν το άθλημα πρέπει να μένουν ατιμώρητοι. Διαιτητές και παρατηρητές αγώνων (μπορούν αμφότεροι να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά) πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι με πρωτοβουλία της ΚΟΠ και να αποφασίσουν να κρατάνε ίσια γραμμή. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρατηρείται η τακτική των δύο μέτρων και σταθμών. Είναι ένας από τους παράγοντες που δηλητηριάζουν το ποδόσφαιρό μας.

Τα ball boys

Για ακόμη μία αγωνιστική τα ball boys νύσταξαν και πήγαν νωρίς για ύπνο. Και όλως παραδόξως νυστάζουν πάντα νωρίς όταν προηγείται η γηπεδούχος ομάδα, διότι όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ είναι λες και τους βάζουν νέφτι. Και η ειρωνεία μας δεν στρέφεται προς τα μικρά παιδιά (αν είναι δυνατόν), αλλά σε αυτούς που τους δασκαλεύουν να εξαφανίζονται από τον αγωνιστικό χώρο όταν η ομάδα τους παίρνει κεφάλι στο σκορ.

Τελευταίο παράδειγμα το παιχνίδι του Απόλλωνα με τον ΑΠΟΕΛ την περασμένη Δευτέρα. Φανταζόμαστε ότι τώρα που μπαίνουμε σε μια κρίσιμη καμπή του μαραθωνίου τα μικρά παιδιά θα είναι περισσότερο εξουθενωμένα και ταυτοχρόνως περισσότερο γρήγορα.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε ουκ ολίγες φορές και φέτος και είναι μια παραβίαση που αξίζει να επανεξεταστεί από τους αρμοδίους. Πιστεύουμε ότι και εδώ οι ποινές μπορούν να είναι αυστηρότερες, διότι το κακό παράγινε. Το θέμα δεν είναι ποδοσφαιρικό, αφορά την κουλτούρα μας ως λαού και την καλλιέργεια αξιών. Κάποιοι καλλιεργούν στα μικρά παιδιά μια κάκιστη νοοτροπία. Τη δική τους νοοτροπία. Ποιος θα τους σταματήσει;


Διαβάστε επίσης:

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η Γιουβέντους «καθάρισε» την ουραγό Κιέβο

Πολίτης Sports, 23:21 (τελευταία ενημέρωση 23:21)

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η έκπληξη του Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε - Καταλανός ο Πρινς Μπόατενγκ

Πολίτης Sports, 22:37 (τελευταία ενημέρωση 22:37)

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ανακοίνωσε Τζεφρέν Σουάρες η ΑΕΚ

Πολίτης Sports, 22:25 (τελευταία ενημέρωση 22:25)

Επιστροφή
στην αρχή