Η 3η όψη του νομίσματος - Ανάλυση Εκλογών 2018

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ο Νίκος Αναστασιάδης κατάφερε να αντλήσει επιπλέον 78,013 ψήφους σε σχέση με τον πρώτο γύρο ενώ ο Σταυρός Μαλάς 52,323 ψήφους

Ο δεύτερος γύρος τον προεδρικών εκλογών του 2018 ανήκει πλέον στην ιστορία. Ο Νίκος Αναστασιάδης στέφθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά και τελευταία πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού νίκησε για ακόμα μια φορά τον Σταύρο Μαλά. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν ως εξής:

  • Νίκος Αναστασιάδης-55.99%-215,281 ψήφοι
  • Σταύρος Μαλάς-44.01%-169,243 ψήφοι

Συγκεκριμένα ο Νίκος Αναστασιάδης κατάφερε να αντλήσει επιπλέον 78,013 ψήφους σε σχέση με τον πρώτο γύρο ενώ ο Σταυρός Μαλάς 52,323 ψήφους. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι στην προηγούμενη ανάλυση η 3η όψη του νομίσματος ανέφερε πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να αντλήσει 100,000 ψήφους από άτομα που τον στήριξαν τουλάχιστο μια φορά στο παρελθόν ( Ά ή Β΄ γύρο εκλογών 2013) ενώ ο Σταύρος Μαλάς μπορούσε να αντλήσει 56,512 ψήφους για την ίδια περίπτωση (http://politis.com.cy/article/i-3i-opsi-tou-nomismatos-tou-andrea-palli). Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη για την στήριξη του Νίκου Αναστασιάδη από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β' λίγες μέρες πριν την εκλογική μάχη του δεύτερου γύρου.

Σε αντίθεση με τον πρώτο γύρο, ο Νίκος Αναστασιάδης στο δεύτερο γύρο κατάφερε να στεφθεί νικητής σε όλες τις επαρχίες, αλλά και στο εξωτερικό. Θυμίζουμε πως στην επαρχία Πάφου νικητής ήταν ο Νικόλας Παπαδόπουλος ενώ στο εξωτερικό έγινε ανατροπή αφού νικητής στον πρώτο γύρο ήταν ο Σταύρος Μαλάς.

Στο γράφημα 1 μπορείτε δείτε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα σε ψήφους

Γράφημα 1 - Συγκεντρωτικά αποτελέσματα σε ψήφους 

Στο γράφημα 1 διαφαίνεται ότι όσοι ψηφοφόροι επέλεξαν κάτι άλλο στον Α΄ γύρο ως επί το πλείστον ακολούθησαν κατά βούληση ψήφο (με βάση και το τι έκαναν στο παρελθόν) και δεν χαράμισαν' την ψήφο τους σε λευκό η άκυρο εκτός από μερικές χιλιάδες. Η μείωση της αποχής σε σχέση με τον πρώτο γύρο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό σημείο αφού αυξήθηκε 42,7% σε σχέση με τον Β΄ γύρο του 2013.

Ας δούμε τι έγινε σε κάθε επαρχία ανά επαρχία και εξωτερικό όσον αφορά τη διαφορά ψήφων μεταξύ των δύο υποψηφίων.

  • Λευκωσία: H διαφορά αυξήθηκε σημαντικά από 6,235 ψήφους στους 18,166 (υπέρ Αναστασιάδη).
  • Λεμεσός: Η διαφορά αυξήθηκε από 10,240 ψήφους στους 16,463 (υπέρ Αναστασιάδη).
  • Λάρνακα: H διαφορά αυξήθηκε σημαντικά από 127 ψήφους στους 3,720 (υπέρ Αναστασιάδη).
  • Αμμόχωστος: Η διαφορά αυξήθηκε από 3,341 ψήφους στους 5,962 (υπέρ Αναστασιάδη).
  • Πάφος: H διαφορά αυξήθηκε ελαφρώς από 1,137 ψήφους στους 1,542 (υπέρ Αναστασιάδη).
  • Εξωτερικό: Η διαφορά των 732 ψήφων υπέρ του Σταύρου Μαλά ανατράπηκε σε 184 ψήφους υπέρ Νίκου Αναστασιάδη.

Υπήρξε ή όχι Πριμοδότηση εις βάρος Παπαδόπουλου;

Πριμοδότηση εις βάρος Νικόλα Παπαδόπουλου υπήρξε. Αναλυτικά οι πολιτικές συγκεντρώσεις που έγιναν σε “μυστικές κατακόμβες” (που διαδόθηκαν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω βίντεο) από το ανεπίσημο ΔΗ.ΚΟ στην ουσία παρακίνησαν 6,000-8,000  ψηφοφόρους να ψηφήσουν Σταύρο Μαλά τον πρώτο γύρο (για να αποκλειστεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος) και Νίκο Αναστασιάδη τον δεύτερο. Αυτό επιβεβαιώνεται μέσω της διαφοράς των δημοσκοπήσεων που έφερναν Νικόλα Παπαδόπουλο και Σταύρο Μαλά σε μια διαφορά 2-3% (στην καλύτερη περίπτωση) ενώ στο τελικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου η διαφορά έκλεισε στο 4.5%. Παράλληλα το υποτιθέμενο μικρότερο προβάδισμα του Νίκου Αναστασιάδη έναντι του Σταύρου Μαλά το οποίο ήταν 20,348 ψήφοι κατά τον πρώτο γύρο τελικά στην πραγματικότητα ήταν περίπου 36,000 και τελικά έκλεισε στους  46,038 ψήφους κατά τον δεύτερο γύρο.

Τι έκαναν οι ψηφοφόροι του Ε.ΛΑ.Μ

Από την ανάλυση που έγινε σε χώρους όπου ο υποψήφιος του Ε.ΛΑ.Μ είχε συγκεντρώσει ψηλά ποσοστά διαφαίνεται πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Χρίστου Χρίστου ψήφισαν Νίκο Αναστασιάδη. Λόγω της μεγάλης διαφοράς ψήφων σε μεγάλες κάλπες αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί μαθηματικά όμως σε μικρές κάλπες λόγω της μικρότερης διαφοράς ψήφων  αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί. Συγκεκριμένα στο χωριό Πολιτικό τον πρώτο γύρο ο υποψήφιος του Ε.ΛΑ.Μ είχε πάρει την πρώτη θέση (90 ψήφους) ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης κατετάγη  δεύτερος με 59 ψήφους και ο Σταύρος Μαλάς τρίτος με 40. Κατά τον δεύτερο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης είχε συγκεντρώσει 133 ψήφους (υπερδιπλάσιους σε σχέση με τον πρώτο γύρο) ενώ ο Σταύρος Μαλάς 73. Παρόλο το μικρό δείγμα εντούτοις αποδεικνύεται πως οι ψηφοφόροι του Ε.ΛΑ.Μ προτίμησαν τον Νίκο Αναστασιάδη αντί του Σταύρου Μαλά αφού δεν υπήρχε σημαντική απόκλιση  άκυρων/λευκών ή και αποχής στην συγκεκριμένη κάλπη. Το ίδιο μπορεί να παρατηρηθεί και σε άλλα χωριά όπως Κακοπετριά όπου ο κύριος Χρίστου είχε πάρει σημαντικό αριθμό ψήφων (σε σχέση με τους ψηφοφόρους της υφιστάμενης κάλπης).

Συμπερασματικά, ο έμπειρος Νίκος Αναστασιάδης κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα ευκολότερα από όσο πιθανόν υπολογιζόταν απέναντι σε ένα αξιέπαινο ανθυποψήφιο ο οποίος όμως παρουσιάστηκε ξανά για την επαναδιεκδίκηση της προεδρίας μετά από 5 ολόκληρα χρόνια απουσίας από την πολιτική σκηνή. Επιπλέον, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει θα είναι η τελευταία του θητεία. Εμείς από πλευράς μας να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο αυτό έργο.

Ανδρέας Πάλλης


Επιστροφή
στην αρχή