H πιο απίστευτη στιγμή για να πεις πως είσαι υπεράνω

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Το πιο ενδιαφέρον στις καταγγελίες (και του) Λιλλήκα για προσφορά εξαγοράς του από το Επιτελείο Παπαδόπουλου, είναι η αντίδραση Παπαδόπουλου.

Είναι γεγονός. Η υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα ξεφουσκώνει και πλήττεται όσο καμία άλλη από τη λογική της χαμένης ψήφου.

Ωστόσο, αν και σε χαμηλά ποσοστά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως, δεδομένης της απώλειας δυναμικής που καταγράφει η υποψηφιότητα Παπαδόπουλου στις δημοσκοπήσεις, το ποσοστό εκείνο που διατηρεί –πεισματικά μάλιστα– ο Γιώργος Λιλλήκας είναι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, εξαιρετικά κρίσιμο για τις όποιες ελπίδες του Νικόλα Παπαδόπουλου να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Πιο απλά, χωρίς το ποσοστό αυτό, ο τελευταίος δεν μπορεί να ελπίζει ιδιαίτερα, ειδικά με τη δυναμική Μαλά να αυξάνεται αργά αλλά σταθερά και με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ να συγκεντρώνει μετά δυσκολίας ένα 56% περίπου των ψηφοφόρων του ίδιου του κόμματός του, ένα 44% της ΕΔΕΚ και ένα 23% από την –πάλαι ποτέ– Αλληλεγγύη.

Ο Γιώργος Λιλλήκας γνωρίζει πως δεν έχει πιθανότητες για τον δεύτερο γύρο. Το παιγνίδι για τον ίδιο είχε τελειώσει όταν Παπαδόπουλος, Σιζόπουλος και Θεοχάρους αρνήθηκαν να αποδεχθούν το ομολογουμένως λογικό αίτημά του για επιλογή του υποψηφίου του «κέντρου», σε μια μάλιστα περίοδο που οι μετρήσεις έδειχναν πως ήταν πιο δημοφιλής ως υποψήφιος από τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Για την ακρίβεια ο Νικόλας ήταν τρίτος μετά και από την Ελένη Θεοχάρους.

Εξ ου και η άτσαλη τότε απόρριψη του αιτήματός Λιλλήκα η οποία θα έδινε στον όποιον νικητή μια σαφώς μεγαλύτερη δυναμική και μια δημοκρατική νομιμοποίηση η οποία, ας σημειωθεί, σμπαραλιάστηκε κιόλας από τις γελοιότητες της… διά βοής επιλογής Παπαδόπουλου ως υποψηφίου του ΔΗΚΟ, με πολλούς από τους βοώντες (!) να μην είναι καν μέλη του σώματος και τον ίδιο να αρνείται να επιτρέψει την εκεί συζήτηση των όποιων άλλων σεναρίων.

Μια παρωδία θλιβερή η οποία σίγουρα δεν παρέπεμπε σε δημοκρατία και η οποία δεν είναι βεβαίως άσχετη με την απώλεια σχεδόν του μισού κόμματος όπως την καταγράφουν πλέον οι δημοσκοπήσεις.

Μετά από όλα αυτά, οιοσδήποτε νοήμων και στοιχειωδώς αξιοπρεπής άνθρωπος στη θέση του Λιλλήκα δεν θα επέτρεπε στον εαυτό του να συρθεί στη στήριξη Παπαδόπουλου. Ούτε καν ο ίδιος ο Λιλλήκας για τον οποίο η προσωπική μου άποψη –μια άποψη που επιβεβαιώνεται από την πορεία του στα πολιτικά πράγματα, πιστεύω– είναι γνωστή.

Ο Γιώργος Λιλλήκας κατήγγειλε τις προάλλες τον Νικόλα Παπαδόπουλο ότι επιχείρησε να εξαγοράσει την απόσυρσή του από τις προεδρικές εκλογές και ήδη από την πρώτη στιγμή της καταγγελίας του ήταν φανερό πως δεν άνοιγε όλα του τα χαρτιά – η αξιοπιστία των οποίων θα κριθεί από όλους μας στη συνέχεια. Φανερό ήταν επίσης πως ο ίδιος δεν είχε καμία πρόθεση να αφήσει το πράγμα να ατονήσει όπως έκανε το ΕΛΑΜ το οποίο, ας μην ξεχνούμε, επίσης κατήγγειλε τον Νικόλα Παπαδόπουλο για το ίδιο ακριβώς πράγμα.

Από την πρώτη στιγμή, λοιπόν, ο Λιλλήκας ήταν φανερό πως θα έδινε σημαντική συνέχεια στις καταγγελίες του, πράγμα που έπραξε και πιστεύω πως θα συνεχίσει να πράττει καταθέτοντας μαρτυρίες ανθρώπων του επιτελείου του οι οποίοι δηλώνουν επώνυμα πως υπήρξε τέτοια προσπάθεια και μάλιστα με την «προσφορά εκατομμυρίων» αλλά και «όποιου υπουργείου ήθελε» ο Γιώργος Λιλλήκας.

Οι καταγγελίες μπορεί να ευσταθούν μπορεί και όχι. Αυτό που προσωπικά με εντυπωσίασε και εξακολουθεί να με εντυπωσιάζει είναι ο απίστευτα χλιαρός –και σε μεγάλο βαθμό αμήχανος– τρόπος με τον οποίο αντέδρασε πάλι και συνεχίζει να αντιδρά το επιτελείο Παπαδόπουλου σε αυτές τις καταγγελίες.

Διότι το να προσπαθήσει κανείς να εξαγοράσει έναν ανθυποψήφιο είναι ίσως το τελευταίο σκαλοπάτι κατάπτωσης στο οποίο μπορεί να κατέβει ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει να κυβερνήσει μια χώρα. Και λογικά μπορεί να αντιληφθεί πόσο σοβαρή είναι μια τέτοια κατηγορία. Εάν είναι και πολιτικός ακόμη περισσότερο.

Εάν δε το αντιλαμβάνεται, τα μισόλογα και το υπεράνω ύφος «δεν μας αγγίζουν» και «απαξιούμε», πέρα από κακή επιλογή σε επικοινωνιακό επίπεδο, φανερώνουν και μια ακατανόητη για αξιοπρεπείς ανθρώπους αντίδραση σε μια τόσο βαριά κατηγορία.

Η αξιοπρέπεια, όταν βεβαίως θίγεται και θα έπρεπε εάν είναι ψευδής ο ισχυρισμός Λιλλήκα, επιβάλλει αν μη τι άλλο πράγματα όπως την επιτακτική απαίτηση τεκμηρίωσης, την άμεση κλήση του γενικού εισαγγελέα και της Αστυνομίας να διερευνήσουν το ενδεχόμενο συκοφαντικής δυσφήμισης και της συνωμοσίας για προσβολή της υπόληψης ενός ανθρώπου αλλά και την αδιάκοπη απαίτηση για διαλεύκανση της υπόθεσης και για διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης κι άλλων σοβαρότατων αδικημάτων εις βάρος του.

Όπως και τότε με το ΕΛΑΜ, έτσι και σήμερα, τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει. Αντί αυτού, υπάρχει η ίδια αντίδραση. Τόσο χλιαρή που προκαλεί κατάπληξη. Και η οποία αντίδραση δίδει την ευκαιρία, εγώ θα πω στους κακόπιστους ή έστω τους καχύποπτους, να διερωτώνται μήπως η στάση αυτή έχει κάποια σχέση με την ξεκάθαρη από την αρχή πρόθεση Λιλλήκα να δώσει συνέχεια στην υπόθεση αυτή.

Και εάν, τελικά, το επιτελείο Παπαδόπουλου γνωρίζει κάτι το οποίο θα μπορούσε να βγει προς τα έξω. Κάτι το οποίο, επίσης, σε περίπτωση που το επιτελείο αντιδρούσε όπως ο καθένας θα ανέμενε, απαιτώντας εδώ και τώρα αποδείξεις και παρέμβαση του κράτους, θα εξέθετε τον υποψήφιό του ανεπανόρθωτα. Ενώ, διά της σιωπής και του υπεράνω, ίσως καταφέρει να συνεχίσει να το παρουσιάζει ως έναν απλό ισχυρισμό του κ. Λιλλήκα.

Θα τολμήσω να το θέσω και ως εξής: Φανταστείτε εάν υποψήφιος ήταν λ.χ. ο Τάσσος Παπαδόπουλος και κάποιος από τους άλλους τολμούσε να τον κατηγορήσει ότι επιχείρησε να τον λαδώσει για να κερδίσει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο.

Υπήρχε περίπτωση ο ίδιος να σιωπούσε και να άφηνε κάτι δεύτερους και… εικοστούς δεύτερους να το χειριστούν με τέτοια μισόλογα και στη λογική του «δεν μας αγγίζουν»; Υπάρχει περίπτωση εκείνος ή, ναι, και οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός με αξιοπρέπεια να αντιδρούσε έτσι στην κατηγορία ότι προσπάθησε να εξαπατήσει;

Είναι πιστεύω ένα ερώτημα με το οποίο καθένας μας, αναμένοντας περαιτέρω στοιχεία από τον Γιώργο Λιλλήκα πάντα, οφείλει πάραυτα να ασχοληθεί.


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Μια χάντρα για το μάτι και τα κακά πνεύματα

Πολίτης News, 22.10.2018

ΑΠΟΨΗ

Η διαίσθηση του Mr. EasyJet

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 22.10.2018

ΑΠΟΨΗ

Κτύπησε μεσάνυχτα...Του Τάκη Χατζηγεωργίου

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, 22.10.2018

Επιστροφή
στην αρχή