H MTN πωλήθηκε έναντι 260 εκατ. ευρώ στη Monaco Telecom

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το deal που ανακοινώθηκε χθες σηματοδοτεί την έξοδο του νοτιοαφρικανικού ομίλου ΜΤΝ από την Ευρώπη, αφού η Κύπρος ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα

Ανοικτό το ενδεχόμενο ευρύτερων αλλαγών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Κύπρου αφήνει η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες για εξαγορά της ΜΤΝ Κύπρου από τη Monaco Telecom.

Το ύψος της εξαγοράς αγγίζει τα 260 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο νοτιοαφρικανικός όμιλος ΜΤΝ, και το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Τα χρήματα της συναλλαγής αναμένεται να πάνε στον ιδιοκτήτη της ΜΤΝ Κύπρου και ως εκ τούτου εκτός του νησιού. Βάσει της συμφωνίας, η Monaco Telecom διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα για περίοδο μέχρι και τρία χρόνια, χωρίς όμως να αποκλείονται αλλαγές αρκετά νωρίτερα. Η συμφωνία σηματοδοτεί στην ουσία την έξοδο του ομίλου ΜΤΝ από την Ευρώπη, που λίγο-πολύ ήταν τυχαία, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, τα οποία υπενθυμίζουν πως ο όμιλος βρέθηκε στην Κύπρο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω της εξαγοράς της μητρικής εταιρείας της Areeba, της Investcom LLC, από την ΜΤΝ. Ως γνωστόν, η Κύπρος ήταν το μόνο ευρωπαϊκό κράτος στο οποίο είχε παρουσία η ΜΤΝ, της οποίας η βάση είναι κυρίως η Αφρική και η Μέση Αναστολή.

Την ίδια ώρα, η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες σηματοδοτεί, εκτός από την έξοδο της ΜΤΝ, την είσοδο της Monaco Telecom στην Κύπρο. Η Monaco Telecom δημιουργήθηκε το 1997 ως αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης του κρατικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών του Πριγκιπάτου του Μονακό. Το πριγκιπάτο κατέχει το 45% των μετοχών της εταιρείας και το 55% ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Xavier Niel. Ο τελευταίος με προσωπική περιουσία 5,8 δισ. δολαρίων περίπου, σύμφωνα με το «Forbes», είναι ένας από τους πλουσιότερους Γάλλους αλλά και ο 186ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Iliad, συνιδιοκτήτης της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», αλλά και των δικαιωμάτων του γνωστού τραγουδιού «My Way» και είναι γνωστό ότι επενδύει εκατομμύρια κάθε χρόνο σε νεοφυείς εταιρείες.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι ενέργειες και τα αντανακλαστικά του νέου ιδιοκτήτη της ΜΤΝ Κύπρου το αμέσως επόμενο διάστημα θα καθορίσουν το τοπίο στον τομέα, περιλαμβανομένων ακόμα και των κινήσεων που σχετίζονται με τις προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτής στη cyta.

Όπως αναφέρθηκε, η Monaco Telecom είναι ο πάροχος του Πριγκιπάτου του Μονακό, παρέχοντας υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ίντερνετ και τηλεόρασης, διεθνή συνδεσιμότητα μέσω δεδομένων, καθώς και υπηρεσίες cloud και hosting. Εκτός από το Πριγκιπάτο του Μονακό, έχει παρουσία και σε άλλες χώρες μέσω συμφωνιών και συμμετέχει και σε άλλες εταιρείες.

Το τρίτο τρίμηνο η ολοκλήρωση της συμφωνίας

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συναλλαγή για απόκτηση της ΜΤΝ από τη Monaco Telecom αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2018. Η Monaco Telecom είναι ο πάροχος του Πριγκιπάτου του Μονακό, προσθέτει η ανακοίνωση, και έχει μακρά παράδοση καινοτομίας στους τομείς κινητής τηλεφωνίας, σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών και συνδρομητικής τηλεόρασης, ενώ αυτήν την περίοδο επεκτείνεται σε νέες αγορές όπου μπορεί να προσφέρει στους πελάτες της καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που βασίζονται στην υψηλής ποιότητας ευρυζωνικά δίκτυά της. Είναι μέλος της NJJ Holding (σ.σ. του Xavier Niel), που με τη σειρά της είναι μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή οικογένεια εταιρειών τηλεπικοινωνιών, και αποτελείται από παρόχους-ηγέτες στις αγορές της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελβετίας, της Ιρλανδίας, του Μονακό και, πλέον, της Κύπρου. H MTN Κύπρου θεωρείται παράγοντας-κλειδί για τη στρατηγική της Monaco Telecom να αποκτήσει παρουσία στην περιοχή της Μεσογείου. Η κυπριακή εταιρεία επιλέχθηκε προσεκτικά λόγω των δυνατοτήτων και των προοπτικών της, μετά από μακρά περίοδο αναζήτησης, αναφέρει η ανακοίνωση. Η ΜΤΝ Κύπρου, προστίθεται, είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πάροχος στη χώρα, σημειώνοντας κατά τα προηγούμενα χρόνια μια αύξηση άνω του 20% στο πελατολόγιό της και με κύκλο εργασιών για το 2017 ύψους 123 εκατ. ευρώ.


Σχολιάζοντας τις εξελίξεις o Martin Peronnet, CEO της Monaco Telecom, είπε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την απόκτηση της ΜΤΝ Κύπρου. Η εταιρεία διαθέτει μια εξαιρετική διοικητική ομάδα και βασιζόμενη στο προηγμένο δίκτυο κινητής έχει σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η ΜΤΝ Κύπρου ταιριάζει απόλυτα στο όραμά μας να προσφέρουμε στους πελάτες μας υψηλής ποιότητας σταθερή και κινητή τηλεφωνία.


Ο Philip Van Dalsen, απερχόμενος CEO της ΜΤΝ Κύπρου, δήλωσε: «Σήμερα σηματοδοτείται ένα ξεχωριστό ορόσημο για τη ΜΤΝ Κύπρου, τους πελάτες της, το προσωπικό της και για την ίδια την Κύπρο. Η Monaco Telecom έχει αναπτύξει καινοτόμες λύσεις και ισχυρή τεχνολογική προσέγγιση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και αυτό ταιριάζει απόλυτα με την ΜΤΝ Κύπρου, η οποία είναι πρωτοπόρος στην Κύπρο. Σας διαβεβαιώνω ότι η προσαρμογή και η μετάβαση θα είναι ομαλές και απρόσκοπτες». Ο κ. Van Dalsen, στα πέντε χρόνια παρουσίας του στην ΜΤΝ Κύπρου, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ώστε η εταιρεία να φτάσει στο σημείο να είναι σήμερα η πρώτη επιλογή παρόχου στην κυπριακή κοινότητα. Θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής και την παράδοση, ενώ στη συνέχεια θα επιστρέψει στην MTN.


Επιστροφή
στην αρχή