Γραφείο ΚΟΤ εξωτερικού: Κλείνει και η Ζυρίχη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Διαπιστώθηκαν ατασθαλίες μικρής κλίμακος και στο γραφείο του ΚΟΤ στη Ζυρίχη, οι οποίες οδήγησαν σε παραίτηση τον διευθυντή του γραφείου.

 

Ενώπιον μιας ακόμα καταγγελίας για προσωπικό στα γραφεία του ΚΟΤ στο εξωτερικό βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα το δ.σ. του οργανισμού Τουρισμού, όταν έφτασε καταγγελία στα κεντρικά γραφεία για περίεργες κινήσεις του τραπεζικού λογαριασμού του γραφείου του ΚΟΤ στη Ζυρίχη το βράδυ της Παρασκευής 31 Αυγούστου προς Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής αναλήφθηκε από την πιστωτική κάρτα του ΚΟΤ στην Ελβετία ποσό 5.000 ευρώ σε δόσεις. Στις αναλήψεις των 5.000 ευρώ φέρεται να είχε προβεί ο διευθυντής του γραφείου του ΚΟΤ στη Ζυρίχη, ο οποίος κληθείς από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή να εξηγήσει τους σκοπούς των αναλήψεων έδωσε κάποιες δικαιολογίες, επικαλούμενος ανάμεσα σε άλλα προβλήματα υγείας. Ως εκ τούτου, ο ΚΟΤ ζήτησε από τον διευθυντή στο γραφείο της Ζυρίχης να προσκομίσει ιατρικά πιστοποιητικά, κάτι που δεν έπραξε. Αντ’ αυτού, υπέβαλε την παραίτησή του από τον ΚΟΤ, αφού προηγουμένως το ποσό των 5.000 ευρώ είχε επιστραφεί στον λογαριασμό του ΚΟΤ. Η εξέλιξη οδήγησε τη διεύθυνση του ΚΟΤ απλώς στην απόφαση να ελεγχθούν σε βάθος χρόνου τα οικονομικά του γραφείου στη Ζυρίχη.
Το κενό που αφήνει η παραίτηση του διευθυντή στο γραφείο του ΚΟΤ στη Ζυρίχη δεν αναμένεται να αναπληρωθεί, όχι τουλάχιστον πριν τη μετεξέλιξη του ΚΟΤ σε υφυπουργείο τον ερχόμενο Ιανουάριο. Εξάλλου, διεργασίες για μιαν ακόμα αναθεώρηση της λειτουργίας των γραφείων του ΚΟΤ στο εξωτερικό (μετά από εκείνη του 2012-14, που οδήγησε στο κλείσιμο οχτώ γραφείων) έχουν ξεκινήσει στον ΚΟΤ κατόπιν συστάσεων στην πιο πρόσφατη έκθεση του γενικού ελεγκτή (18 Απριλίου 2018) για αναδιοργάνωση αμέσως μετά την πλήρωση εννέα κενών θέσεων και για συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να επεκταθεί η συνεργασία γραφείων εξωτερικών με διπλωματικές αποστολές για σκοπούς εξοικονόμησης πόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το γραφείο στη Ζυρίχη είναι ανάμεσα στα υποψήφια για συγχώνευση ή μετακόμιση.

 

Πληροφορία εκτός
Η μικρής κλίμακος ατασθαλία που διαπιστώθηκε στη Ζυρίχη ανησυχεί τη διοίκηση του οργανισμού και για έναν άλλο λόγο. Τα στοιχεία για τις παράνομες αναλήψεις δεν προέκυψαν από έλεγχο του λογιστηρίου στα κεντρικά του ΚΟΤ, αλλά από την Ελβετία. Με την έρευνα στη Ζυρίχη να βρίσκεται σε εξέλιξη, μένουν σκιές για τη λειτουργία του λογιστηρίου του ΚΟΤ, η επικεφαλής του οποίου ελέγχεται πειθαρχικά και για την υπόθεση του γραφείου του ΚΟΤ στο Άμστερνταμ. Συγκεκριμένα, με απόφαση του δ.σ. του ΚΟΤ την περασμένη άνοιξη διατάχθηκε πειθαρχικός έλεγχος της επικεφαλής του λογιστηρίου για αποτυχία διαφύλαξης των συμφερόντων του ΚΟΤ κατά τον έλεγχο των λογιστικών εργασιών του γραφείου στο Άμστερνταμ. Όπως είναι γνωστό, ο απολυθείς τέως διευθυντής του γραφείου του ΚΟΤ στο Άμστερνταμ βρέθηκε να διπλοχρεώνει ιατρικά έξοδά του αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ στον οργανισμό. Παρά το γεγονός ότι δύο διοικητικές έρευνες που διεξήχθησαν σε σχέση με την υπόθεση του Άμστερνταμ καταγράφουν και τις παραλείψεις άλλων λειτουργών, το δ.σ. του ΚΟΤ αποφάσισε την πειθαρχική δίωξη μόνο της λειτουργού του λογιστηρίου. Σημειώνεται ότι στις διοικητικές έρευνες για το Άμστερνταμ προκύπτουν ευθύνες και για το τμήμα διοίκησης του ΚΟΤ, που «δεν λειτούργησε με τη δέουσα σοβαρότητα, αφού,» όπως γράφει ο γενικός ελεγκτής, «αποδεχόταν τους ισχυρισμούς και τα στοιχεία που παρουσίαζε ο υπεύθυνος του γραφείου στο Άμστερνταμ», καθώς και για την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου του ΚΟΤ, που «απέτυχε να ενεργήσει προληπτικά και να προβεί σε εισηγήσεις για τη βελτίωση των διαδικασιών».

 

Θέλουν πίσω τη χορηγία - Δεύτερη νομική συμβουλή για «Λιμανάκι»

Μια άλλη υπόθεση που βρίσκει συνεχώς μπροστά του το δ.σ. του ΚΟΤ είναι η ένταξη στο Σχέδιο Κινήτρων το 2009 ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία όπως αποδείχθηκε αργότερα δεν πληρούσε τα κριτήρια της προκήρυξης. Η χρηματοδότηση του ξενοδοχείου «Λιμανάκι» με 857.000 ευρώ αναμένεται να διεκδικηθεί από τον ΚΟΤ, αφού οι οικονομικές καταστάσεις που υπέβαλε η εταιρεία πίσω από το ξενοδοχείο, για να πετύχει την ένταξη του έργου (και πάλι αποτυγχάνοντας να ικανοποιήσει τους όρους της προκήρυξης), ήταν παραποιημένες. Προς τον σκοπό αυτό, το δ.σ. του ΚΟΤ απευθύνθηκε σε άλλον από τον συνήθη νομικό σύμβουλό του, ο οποίος και χειριζόταν την υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 το έργο απεντάχθηκε από τη λίστα των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων.

Τον περασμένο Μάρτιο, το δ.σ. του ΚΟΤ έλαβε την απόφαση να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες για επιστροφή του ποσού της χρηματοδότησης. Τότε λήφθηκε απόφαση και για πειθαρχικό έλεγχο των δύο εκ των τριών λειτουργών που συμμετείχαν στην ομάδα αξιολόγησης των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας το 2009. Αν η απόφαση για πειθαρχικό έλεγχο λαμβανόταν το 2015, όταν ο ΚΟΤ είχε διαπιστώσει την παράτυπη χρηματοδότηση, θα προλάβαινε να ελέγξει πειθαρχικά και το τρίτο μέλος της ομάδας, ο οποίος στο μεταξύ αφυπηρέτησε.

 

 


Επιστροφή
στην αρχή