Γλωσσάρι: Στόχος η αλληλοκατανόηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Δεν καταργείται καμία λέξη και το Γλωσσάρι δεν είναι υποχρεωτικό, υπογράμμισε στο ραδιόφωνο του «Π» μία εκ των συντελεστών του γλωσσαρίου Ε/Κ και Τ/Κ

Το σκεπτικό και τους στόχους της σύνταξης του Γλωσσαρίου από Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, σχολίασε στην «Πρωινή Επιθεώρηση» του Πολίτη 107.6 και την Κατερίνα Ηλιάδη η Μαρία Σιακαλλή, μια εκ των συντελεστών της πρωτοβουλίας, με αφορμή τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε στον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο.
Εν μέσω των συνεχιζόμενων αντιδράσεων για το δημοσιογραφικό γλωσσάρι που παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη στο Σπίτι της Συνεργασίας, η κ. Σιακαλλή υποστήριξε πως στόχος ήταν «να δημιουργήσουμε ένα γλωσσάρι που θα βοηθούσε στην καλύτερη διεξαγωγή του διακοινοτικού διαλόγου» ενώ συμπλήρωσε πως «οι δικοινοτικές σχέσεις δεν ξεκίνησαν σήμερα αλλά τη δεκαετία του ’80».

Δεν καταργούμε

Κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις των τελευταίων ημερών και την κατάργηση, όπως πολλοί αναφέρουν, σημαντικών λέξεων από το δημοσιογραφικό λεξιλόγιο, όπως η εισβολή και η κατοχή, η κ. Σιακαλλή τόνισε πως οι κατηγορίες αυτές είναι ανυπόστατες.
«Το Γλωσσάριο δεν ήρθε να καταργήσει τίποτα. Ειδικότερα όσον αφορά τις συγκεκριμένες λέξεις, αν κάποιος το διαβάσει θα διαπιστώσει πως όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά σημειώνεται πως δεν υπάρχει συμφωνία» επεσήμανε. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, όποιος ανοίξει το βιβλίο μπορεί να διαπιστώσει του λόγου το αληθές.

Απειλές και φίμωση


Η Μαρία Σιακαλλή αναφέρθηκε επίσης στις απειλές και τα υβριστικά σχόλια που ακούγονται για την ίδια. «Εδώ και δύο μέρες δέχομαι απειλές, βρισιές, σεξιστικά σχόλια. Μέχρι και ότι είμαι πράκτορας των Τούρκων και ότι χρηματίζομαι είπαν, επειδή έκανα μεταπτυχιακό στην Τουρκία. Συγκεκριμένα κανάλια εδώ και μέρες αναφέρονται σε φίμωση των δημοσιογράφων και την ίδια στιγμή προχωρούν οι ίδιοι στη δική μας φίμωση» τόνισε. «Αν αυτό δεν είναι φίμωση τότε τι είναι» διερωτήθηκε.


Ξεκαθάρισε επίσης πως το Γλωσσάρι δεν είναι ιερό βιβλίο, ούτε και αναγκαστικό. Σημείωσε ότι «είμαστε ανοικτοί σε διάλογο» και πρόσθεσε ότι ίσως τελικά εκείνο που χρειαζόμαστε πρώτα είναι ένα ενδοκοινοτικό γλωσσάριο.

Διαφωνεί, ως πρόσωπο, και ο Πρόεδρος

 

Την αντίθεσή του με το Γλωσσάρι εξέφρασε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι ανέφερε πως «δεν ήταν η ώρα» για μια τέτοια πρωτοβουλία.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ενοχλημένος από το γεγονός ότι το Γλωσσάρι δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ αναφέροντας πως «είναι ευρωπαϊκός οργανισμός και δεν θα έπρεπε να εμπλακεί», συμπληρώνοντας δε ότι θα έπρεπε οι δημοσιογράφοι να συμφωνήσουν μεταξύ τους χωρίς να υπάρξει ανάμειξη τρίτων μερών.
Εξάλλου, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κάποιες φορές «στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε συμφιλιωτικό κλίμα, ναρκοθετούμε τον αρχικό στόχο».
Επίσης ο ΠτΔ πρόσθεσε πως «δεν θα ήταν ορθό να γίνεται προσπάθεια εξωραϊσμού των εγκλημάτων. Η κατοχή θα πάψει να είναι κατοχή όταν αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα».
Πάντως ο κ. Ν. Αναστασιάδης φρόντισε να ξεκαθαρίσει για την τοποθέτηση ότι «μιλά ως πολίτης και όχι ως κράτος. Η κατοχή είναι κατοχή. Υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την Ιστορία» και τόνισε ξανά πως «το Κυπριακό θα λυθεί όχι με φράσεις αλλά με πράξεις».


Επιστροφή
στην αρχή