Γλείψιμο και μάλιστα... αλά κυπριακά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Το καλοκαιράκι βρίσκεται προ των πυλών και το παγωτό επανέρχεται στη ζωή μας ως η πιο διαδεδομένη δροσερή επιλογή επιδορπίου.

Ο κλάδος των παγωτών στην Κύπρο, ο οποίος καταγράφει μια επιτυχημένη πορεία σχεδόν ογδόντα χρόνων, αποτελεί σήμερα μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία με εξαγωγικές προοπτικές. 

Παρά τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει από εισαγόμενα brands, αλλά κι από τη μόδα του frozen yoghurt, το κυπριακό παγωτό παραμένουν υψηλά στην εκτίμηση των Κυπρίων και των ξένων επισκεπτών. Σημαντική είναι εξάλλου η συμβολή της κυπριακής βιομηχανίας παγωτού στην αξιοποίηση πρώτων υλών που παράγονται από άλλους κλάδους στην Κύπρο, όπως το γάλα, η φρέσκα κρέμα, τα φρέσκα αβγά και τα ώριμα φρέσκα φρούτα.  

 

80 χρόνια παράδοση

 

Η παράδοση του παγωτού-χύμα στην Κύπρο ξεκίνησε το 1939, όταν ο Ηράκλης Δημητρίου πρωτοπαρουσίασε στο κυπριακό κοινό τις πρώτες του γεύσεις, φτιαγμένες σε ένα μικρό εργαστήριο. Τα παγωτά Ηράκλης συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο στον τομέα μέχρι και σήμερα, δημιουργώντας νέες γεύσεις κι επιλογές. Τα εν λόγω παγωτά πωλούνται επίσης και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε ολόκληρη την Κύπρο.   

Μία δεκαετία μετά, αρχές του ’50, αρχίζει να γράφεται και η ιστορία του ατομικού κυπριακού παγωτού σε συσκευασία. Ήταν τότε που ο Γιώργος Πρωτοπαπάς είχε τη διορατικότητα να επενδύσει στον κλάδο αγοράζοντας μια μονάδα παγωτού από τους Άγγλους. Τη γνωστή μας Regis. Με την έναρξη της λειτουργίας της, η καθαρά κυπριακή πλέον Regis κυκλοφορεί την «Πλάκα-Choc Ice», μια πραγματική επανάσταση στον χώρο του παγωτού, αφού είναι το πρώτο πακεταρισμένο παγωτό που κυκλοφορεί στον τόπο. Σταδιακά ακολούθησε η κυκλοφορία των πυραύλων της Regis στα ξυλάκια, τα οικογενειακά, και μέσα του ’60 το Agrino, το πρώτο συσκευασμένο χωνάκι. Δεν ξεχνάμε τα τρίγωνα push up Happy Ice που επανακυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια σε άλλη συσκευασία. Η εταιρεία εδραιώνεται σιγά-σιγά, λανσάρει τα παγωτά της σε ολόκληρο το νησί και μέχρι σήμερα είναι μαζί με τα Παγωτά Παπαφιλίππου μια μεγάλη δύναμη στα ατομικά και συσκευασμένα παγωτά.

Τα Παγωτά Παπαφιλίππου, από την εταιρεία P&P, μπήκαν στον κλάδο μέσα του ’60 και φέτος τον Ιούνιο θα γιορτάσουν 50 χρόνια ζωής. «Ξεκινήσαμε κάνοντας το πρώτο μας παγωτό το οποίο διαθέταμε στα ζαχαροπλαστεία μας στη Λευκωσία. Τα επόμενα λίγα χρόνια επεκταθήκαμε σε μια παγωταρία που φτιάξαμε στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας και σε μια δεύτερη στη Μόρφου. Ήταν μεγάλη υπόθεση η παγωταρία στο αεροδρόμιο, η οποία έγινε στέκι Λευκωσιατών, αφήνοντας εποχή», λέει στον «Π» με περηφάνια ο Παναγιώτης Παπαφιλίππου, εκ των ιδρυτών της P&P. «Ουρές κόσμου περίμενε για να αγοράσει ένα χωνάκι παγωτό Παπαφιλίππου», θυμάται με νοσταλγία... 

Ο κλάδος

Η διευθύντρια μάρκετινγκ και πωλήσεων της Regis Λένα Πρωτοπαπά, κόρη του ιδρυτή της βιομηχανίας, δηλώνει στον «Π» πως ο ανταγωνισμός στον τομέα των παγωτών είναι σκληρός. Κυρίως από τις ξένες πολυεθνικές. Παρ' όλα αυτά, σημειώνει η κ. Πρωτοπαπά, η κυπριακή βιομηχανία παγωτού, που αντιμετώπισε τον ανταγωνισμό από τα μέσα του 1990, 20 ολόκληρα χρόνια πλέον, έχει καταφέρει να επιβιώσει χάρη στην ποιότητά της και τα αγνά υλικά. 

«Η Regis όχι μόνο επιβιώνει, αλλά τα πάει πολύ καλά λόγω της αγάπης που της δείχνουν οι καταναλωτές όλα αυτά τα χρόνια», επισημαίνει. Τον περασμένο Απρίλιο, η Regis άνοιξε στον πεζόδρομο της Λήδρας την πρώτη της παγωταρία, όπου προσφέρει 45 γεύσεις παγωτό χύμα, άλλες 25-30 γεύσεις ατομικών παγωτών και 30 οικογενειακές συσκευασίες. «Θέλαμε από καιρό να ανοίξουμε μια παγωταρία και περιμέναμε να βρούμε τον κατάλληλο χώρο. Ο κόσμος μας τιμά και γεύεται τα παγωτά μας», σημειώνει η κ. Πρωτοπαπά, τονίζοντας πως τα παγωτά που δεν περιέχουν ζάχαρη έχουν γίνει πολύ δημοφιλή μεταξύ των καταναλωτών. Οι εξαγωγές, προσθέτει, ενδιαφέρουν τη Regis, η οποία αναζητά τρόπους επέκτασης στις αγορές του εξωτερικού.

 

Εξαγωγές

 

Τα Παγωτά Παπαφιλίππου, από την άλλη, που παράγουν και διαθέτουν στην αγορά μεγάλη ποικιλία παγωτών, πέραν των 130 -εκ των οποίων κάποια παγωτά απαλλαγμένα από τη λακτόζη και παγωτά με stevia, ως υποκατάστατο της ζάχαρης- βρήκαν τον τρόπο και έχουν ξεκινήσει τις εξαγωγές εδώ και μερικά χρόνια. 

«Κάνουμε εξαγωγές σε χώρες της Ευρώπης και της Άπω Ανατολής, και από αυτό το καλοκαίρι θα διευρύνουμε τις αγορές μας», αναφέρει ο Παναγιώτης Παπαφιλίππου. Οι χώρες όπου εξάγεται το Παγωτό Παπαφιλίππου είναι η Αγγλία, η Σλοβενία, η Ελλάδα, ο Λίβανος, το Κουβέιτ και η Κίνα. Στην Κίνα, όπως σημείωσε, λατρεύουν το παγωτό χωρίς λακτόζη. Οι πρώτες εξαγωγές της εταιρείας έγιναν το 1989 στην Αγγλία, αλλά το 2011 ήταν η χρονιά που λήφθηκε η απόφαση για να ανοίξουν κι άλλο τα φτερά της P&P. 

Φιλοδοξία της εταιρείας, επισημαίνει ο κ. Παπαφιλίππου, είναι να εξελιχθεί σταδιακά σε μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της Κύπρο. Σύντομα αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες για εξαγωγές με Ιορδανία και Σαουδική Αραβία. «Προς τη Σαουδική Αραβία θα κάνουμε την πρώτη φόρτωση σε έναν μήνα», σημειώνει, ενώ αναμένεται να αρχίσουν μέσα στον Αύγουστο και εξαγωγές στη Νότιο Αφρική. «Πιστεύω πως μέσα στο 2016 θα ξεκινήσουμε να στέλνουμε παγωτά και στην Αυστραλία».

Στο ερώτημα πού στέκονται τα Παγωτά Παπαφιλίππου σε σχέση με τις πολυεθνικές, απάντησε πως «είμαστε πολύ μικροί, αλλά αυτό που μας βάζει στην αγορά είναι η διαφορετικότητα, η καινοτομία και η ποιότητα». Οι ξένοι δε, πρόσθεσε, λατρεύουν τη γεύση του παγωτού τριαντάφυλλο, ενός κυπριακού παραδοσιακού παγωτού, το οποίο παρασκευάζεται με ροδόσταγμα του Αγρού.

 

 

Οι 11 παραγωγοί

 

Ο κ. Παπαφιλίππου, πρόεδρος και του Κυπριακού Συνδέσμου Βιομηχάνων Παγωτού, σημειώνει πως «ο Κύπριος καταναλωτής πρέπει να νιώθει ωραία όταν καταναλώνει ένα κυπριακό παγωτό, επειδή είναι ποιοτικό κι αγνό και χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες από τον τόπο μας. Ταυτόχρονα, εξηγεί, η παγωτοβιομηχανία στηρίζει και τον Κύπριο εργαζόμενο.

«Εμείς στα Παγωτά Παπαφιλίππου έχουμε 120 άτομα προσωπικό και η συντριπτική πλειονότητα είναι Κύπριοι. Στη διάρκεια της κρίσης δεν απολύσαμε ούτε έναν εργαζόμενο, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια, όταν άρχισε η ανοδική πορεία, προσθέτουμε εργατικό δυναμικό ακριβώς επειδή αυξήθηκαν και οι εξαγωγές», επισημαίνει. Ο σύνδεσμος έχει έντεκα μέλη, βιοτεχνίες και βιομηχανίες παγωτού. Πέραν του Ηράκλη, του Regis και του Παπαφιλίππου, είναι τα παγωτά Κρατζιόζα στην Πάφο, τα παγωτά Ε. Πυργά στη Λεμεσό, τα Pahit Ice, τα Joy, τα Torre, τα Milanese, τα Παγωτομάνια και τα Ζυμαρά.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέθεσε, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για ανάπτυξη των πωλήσεων παγωτού στην Κύπρο, δεδομένου ότι η ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση παγωτού στην Κύπρο είναι μόλις έξι λίτρα, την ώρα που στη Νέα Ζηλανδία τρώνε 26 λίτρα παγωτό ανά άτομο τον χρόνο, στις ΗΠΑ 21 λίτρα, στην Αυστραλία 17, στον Καναδά 16 λίτρα και στη Φιλανδία 13. Για αυτό κάλεσε εισαγωγείς και παραγωγούς να αφήσουν κατά μέρος τον σκληρό ανταγωνισμό και να έρθουν κοντά στον σύνδεσμο για να συνεργαστούν με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης παγωτού στον τόπο, κάτι που θα είναι προς το συμφέρον όλων.

* Της Μιράντας Λυσάνδρου

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή