Γλυκό καρυδάκι: μια δοκιμασμένη συνταγή

BUZZLIFE /ΓΕΥΣΕΙΣ

Το γλυκό καρυδάκι δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί σαν βασιλιάς των γλυκών του κουταλιού. Ωστόσο, είναι ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό γλυκό

Αν και ο βαθμός δυσκολίας είναι υψηλός όσοι θέλετε μπορείτε να προσπαθήσετε να το φτιάξετε ακολουθώντας την πιο κάτω δοκιμασμένη συνταγή. Χρειάζεται υπομονή και χρόνος αφού η παρασκευή του γλυκού αυτού δεν ολοκληρώνεται αυθημερόν.

Υλικά
50 φρέσκα (πράσινα) καρυδάκια

ασβέστης

γαρίφαλα

λεμόνια

Για το σιρόπι
2 κιλά ζάχαρη
3 ποτήρια νερό

Εκτέλεση:
1. Καθαρίζετε τα καρυδάκια –αφαιρώντας ελαφριά το πράσινο φύλλο με κοφτερό μαχαίρι ή με ειδικό εργαλείο. Θα πρέπει να φορέσετε χοντρά γάντια διότι το υγρό από το φύλλο θα χρωματίσει μαύρα τα χέρια σας. -Μέχρι τέλη Μαΐου έως αρχές Ιουνίου είναι η κατάλληλη εποχή να φτιάξετε το γλυκό αφού θα πρέπει να συλλέξετε πράσινα καρύδια πριν δημιουργηθεί το σκληρό ξύλο -καρυδότσουφλο. 

2. Βάζετε τα καρυδάκια σε ένα μεγάλο δοχείο με νερό στο οποίο έχετε προσθέσει δυο χούφτες ασβέστη και τα αφήνετε για οκτώ μέρες.

3. Τα αφαιρείτε από τον ασβέστη, τα πλένετε καλά και τα τρυπάτε κάθε καρυδάκι με μια σμίλα σε δυο-τρία σημεία.

4. Βράζετε τα καρυδάκια τρεις φορές στη διάρκεια μιας μέρας. Κάθε φορά τα κρυώνετε καλά πριν τα βράσετε.

5. Μπήγοντας ένα βελόνι ελέγχετε αν είναι έτοιμα- εφόσον το καρυδάκι πέφτει από το βελόνι.

6.Ακολούθως, βάζετε τα καρυδάκια σε νερό με χυμό από τρία λεμόνια για δύο ώρες.

7. Στη συνέχεια, ενώνετε τη ζάχαρη με τρία ποτήρια νερό και βράζετε το σιρόπι.

8. Αφού κρυώσει καλά το σιρόπι ρίχνετε τα καρυδάκια να βράσουν για 5 λεπτά.

9. Τα βράζετε μια φορά τη μέρα για τέσσερις μέρες και κάθε φορά λίγο περισσότερο.-τη δεύτερη μέρα 10 λεπτά κ.ο.κ. Επίσης, τις τελευταίες φορές τα βράζετε με την κατσαρόλα ανοικτή.

10. Κατά το τελευταίο βράσιμο προσθέτετε γαρίφαλα, δυο -τρεις κουταλιές χυμό λεμονιού και βράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι.

11. Αφού κρυώσει το γλυκό το φυλάτε σε αποστειρωμένα μπουκάλια, σε δροσερό μέρος ή/και στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία

Η συνταγή ανήκει στην κ. Αιμιλία Περικεττάλλα.

  


Επιστροφή
στην αρχή