Γκάφα ολκής με τα Dreambox- Τα έκαναν θάλασσα στη διερεύνηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ο «Π» από τον περασμένο Μάιο είχε γράψει πως τα είχε κάνει μούσκεμα η Αστυνομία, η Γενική Εισαγγελία και η cyta για την υπόθεση Dreambox.

Κατέρρευσε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας η υπόθεση με τα DreamBoxes και την κατ’ ισχυρισμό κλοπή και μεταπώληση σήματος της Cytavision, της Cablenet, της Primetel και της Lumiere. Ο επαρχιακός δικαστής Λ. Μουγής αθώωσε και απάλλαξε τον κατηγορούμενο Α.Τ., διαπιστώνοντας πως δεν στοιχειοθετείται εκ πρώτης όψεως υπόθεση, κάνοντας αποδεκτές τις θέσεις του συνηγόρου του Κ. Χριστοφόρου.
Ο «Π» από τον περασμένο Μάιο είχε γράψει πως τα είχε κάνει μούσκεμα η Αστυνομία, η Γενική Εισαγγελία και η cyta. Στον ύποπτο Α.Τ. είχαν απαγγελθεί 34 κατηγορίες για αδικήματα: Συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, παράνομης πρόσβασης σε σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή, παράνομης παρέμβασης σε δεδομένα ηλεκτρονικού υπολογιστή, κατάχρησης επινοήσεων, απάτης σχετιζόμενης με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ποινικοποίησης αδικημάτων που σχετίζονται με παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, πώλησης παράνομων συσκευών για εμπορικούς σκοπούς χωρίς έγκριση από φορέα - πάροχο υπηρεσίας, προσβολής δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας και προστασίας από την εξουδετέρωση των τεχνολογικών μέτρων. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η Αστυνομία επιχείρησε να καταθέσει τις εκθέσεις της. Ο συνήγορος του κατηγορούμενου Κ. Χριστοφόρου έφερε ένσταση στην κατάθεση των εκθέσεων, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία λήφθηκαν παρανόμως κατά παράβαση των άρθρων 15 και 17 του Συντάγματος. Το δικαστήριο σε δίκη εντός δίκης υιοθέτησε τη θέση της υπεράσπισης και έτσι τα στοιχεία που είχε η κατηγορούσα αρχή δεν έγιναν αποδεκτά. Η cyta, πριν καταγγείλει την υπόθεση στην Αστυνομία, είχε εντοπίσει τον κατηγορούμενο ως τον άνθρωπο που διένεμε παρανόμως το σήμα της Cytavision. Συγκεκριμένα, ο εντοπισμός έγινε στις 11 Ιανουαρίου 2014 και η καταγγελία στην Αστυνομία στις 29 Ιανουαρίου 2014. Μέχρι τις 2 Μαΐου 2014 δεν είχε εξασφαλιστεί κανένα δικαστικό διάταγμα για άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων του κατηγορουμένου. Το ένταλμα έρευνας στα υποστατικά του κατηγορουμένου εκδόθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2014.

Τα έκαναν θάλασσα


Όπως διαπίστωσε το δικαστήριο, η cyta παρανόμως ερεύνησε τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα του κατηγορουμένου και πελάτη της, εντοπίζοντας τα στοιχεία του (τηλέφωνο, ταυτότητα, διεύθυνση κ.λπ.) και στη συνέχεια έκανε καταγγελία στην Αστυνομία, στην οποία διαβίβασε το υλικό που είχε εξασφαλίσει χωρίς δικαστικό ένταλμα. Το δικαστήριο στην απόφασή του σημειώνει πως η Αστυνομία θα μπορούσε να ζητήσει ένταλμα για πρόσβαση στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα του κατηγορουμένου και δεν το έπραξε, αλλά αρκέστηκε στα στοιχεία που παρανόμως είχε εξασφαλίσει η cyta. Ως εκ τούτου, το υλικό δεν επιτράπηκε να κατατεθεί στο δικαστήριο.

Χάθηκε και η υπόθεση και πάρα πολλά λεφτά 

H συγκεκριμένη υπόθεση ανάγεται στο 2014. Cyta, Νομική Υπηρεσία και Αστυνομία δεν μπόρεσαν να στοιχειοθετήσουν ορθά μια υπόθεση η οποία είχε παρουσιαστεί ως «μεγάλη επιτυχία» κατά της παράνομης αναμετάδοσης τηλεοπτικού σήματος. Όπως ανέφερε στον «Π» νομική πηγή, η υπόθεση θα ήταν απλή αν οι αρχές είχαν ακολουθήσει την ορθή διαδικασία. «Αντί αυτού», ανέφερε η ίδια πηγή, «έκαναν του κεφαλιού τους με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η υπόθεση, να χαθούν χρήματα που θα μπορούσε να διεκδικήσει η cyta και να ξοδευτούν χωρίς λόγο χιλιάδες ευρώ από τα κρατικά ταμεία για τις έρευνες και τη δικαστική διαδικασία».
Η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρείται ότι έχει οριστικώς κλείσει, καθώς δεν μπορεί να κινηθεί εκ νέου διαδικασία εναντίον του ανθρώπου που απαλλάχθηκε και αθωώθηκε, χωρίς καν να κληθεί σε απολογία.
Είναι άγνωστο αν εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις παρόμοιας φύσεως στις οποίες ακολουθήθηκε η ίδια λανθασμένη μεθοδολογία διερεύνησης και προώθησής τους στη δικαιοσύνη.
Το θέμα με την κλοπή και την παράνομη αναμετάδοση τηλεοπτικού σήματος απασχολεί για χρόνια τις εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών εκπομπών, καθώς χάνουν τεράστια ποσά. Ένας λόγος που οι πολίτες καταφεύγουν σε παράνομες μεθόδους είναι οι υψηλές τιμές συνδρομής που διατηρούν οι εταιρείες, κάτι που «αξιοποιείται» από πειρατές οι οποίοι μοιράζουν τηλεοπτικό σήμα σε πολύ χαμηλές τιμές αφού δεν έχουν ουσιαστικό κόστος, αγοράς, δικαιωμάτων ή παραγωγής.


Επιστροφή
στην αρχή