Γιατί πάνω από όλα είναι η πατρίδα!

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
«Μάμα, άδε. Κάποιος έρκεται». «Εν ο Συλλούρης. Κάμε ότι εν τον είδες τζαι εν να θέλει τζαι τη μαείρισσαν! Εξικοκκαλίσαν μας τούτοι του Δεν Ξεχνώ»

«Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο του κάθε μασκαρά». Μοναδικά σοφή κουβέντα. Μια κουβέντα την οποία θα πρέπει να τη θυμόμαστε, ειδικά αυτές τις μέρες. Ενόψει επετείων και όχι μόνο.

Τις τελευταίες μέρες, λοιπόν, ένας τηλεφωνικός αριθμός έχει γίνει ο εφιάλτης εκατοντάδων. Τους καλούν από το συγκεκριμένο νούμερο προκειμένου να τους καλέσουν σε «αντικατοχική εκδήλωση», ανήμερα της επετείου της εισβολής.

Όσοι απορείτε για το πρωτοφανές του πράγματος καλά κάνετε. Δεν ξανάγινε να μισθώνεται τηλεφωνικό κέντρο για… αντικατοχική εκδήλωση. Έτσι δεν είναι;

Μόνο που το τηλεφωνικό κέντρο δεν είναι μισθωμένο και ούτε η αντικατοχική εκδήλωση είναι… αντικατοχική. Είναι προεκλογική και διοργανώνεται από το επιτελείο του Νικόλα το οποίο και καλεί, αλλά, εντελώς, αναίσχυντα γίνεται στο όνομα της επετείου και παρουσιάζεται ως «αντικατοχική».

Με τίποτα δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση ενός συγγενούς πεσόντος (σ.σ. και παραλίγο να ήμουν αλλά ευτυχώς ο δικός μου πατέρας ήρθε πίσω μετά από τρεις μήνες στα Άδανα) και, μια μέρα, σαν να μην έφτανε η καπηλεία τόσων χρόνων, να έβλεπα έναν πολιτικό να εκμεταλλεύεται απροκάλυπτα πια τη θυσία του για να κάνει προεκλογική φιέστα, χωρίς ίχνος ντροπής.

Στο ξεδιάντροπο πανηγύρι του Νικόλα –μπροστά από το Άγαλμα της Ελευθερίας, άλλη αθλιότητα– θα λάβουν επίσης μέρος ο Σιζόπουλος της ΕΔΕΚ του Λυσσαρίδη, ο οποίος εκείνες τις μέρες ήταν στην πρεσβεία της Λιβύης, και η αμετανόητη -όπως και οι ΕΟΚΑΒητατζήδες- οπαδός της Ένωσης, υπέρμαχος και του μνημείου για τον Γρίβα και αγαπημένη της συναγερμικής και όχι μόνο ακροδεξιάς, Ελένη Φλαμπέ η Πολυσυνταξιούχος. Για αυτό σας λέω: Πιο καταφύγιο, πεθαίνεις.

Την ίδια ώρα, ο μοναδικός άνθρωπος στα χρονικά ο οποίος παρότι παραλίγο να μην βγει βουλευτής κατάφερε να βγει πρόεδρος Βουλής κράτους (έστω και κατ’ ευφημισμόν, όπως το δικό μας), το Συλλουρούδιν, ξεσπάθωνε ξεδιπλώνοντας για άλλη μια φορά όχι μόνο το πολιτικό του μυαλό, αλλά και το πολιτικό του ήθος.

«Το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα επήλθε από ευθύνη της Τουρκίας 100%», κάτι το οποίο δεν σηκώνει συζήτηση, όπως είπε, «εκτός αν κάποιος δεν είναι Έλληνας».

Με άλλα λόγια, όποιος μπορεί να μην αποδέχεται τη θεωρία αυτή ή να θέλει να δει τα δεδομένα και το τι θα πουν τα Ηνωμένα Έθνη όχι μόνο δεν είναι τόσο Έλλην όσο το Συλλουρούδιν –πόσο αλήθεια;–, αλλά τελικά δεν είναι καθόλου Έλλην. Διότι το Συλλουρούδιν, σε ρόλο Ελληνομέτρη, εξέτασε την ελληνικότητά του και τη βρήκε… εξίκκιν.

Το μόνο βέβαια που είναι ολοφάνερα εξίκκιν εδώ είναι η αντίληψη Συλλούρη για τη δημοκρατία, διότι αυτή είναι που τον οδηγεί, όχι για πρώτη φορά δυστυχώς, στον στιγματισμό της κάθε άποψης ως υπολειπόμενης πατριωτισμού – τώρα και «ελληνικότητας».

Είναι όμως το Συλλουρούδιν ο κατάλληλος άνθρωπος για να λέει αυτά τα πράγματα; Θα έλεγα πως όχι. Διότι για να κρίνεις ποίος είναι Έλλην και συνεπώς πατριώτης κατά τα λεγόμενά σου –για μένα άλλο είναι το κριτήριο, αλλά για εκείνον μιλάμε– θα πρέπει να μπορείς να το στηρίξεις κιόλας.

Και ο τύπος αυτός, εν μέσω κρίσης και με χιλιάδες ανθρώπους να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και άλλους τόσους να τη βλέπουν στον ορίζοντα της πορείας τους, δήλωσε δημόσια πως διαφωνεί με τον γενικό ελεγκτή και τις επισημάνσεις του για διάφορα ποσά που εισπράττουν οι βουλευτές. Όχι μόνο δεν είναι πολλά, απεφάνθη, αλλά είναι και… κακοπληρωμένοι και θα ζητήσει την αύξηση των απολαβών τους. Μιλάμε για 90 χιλιάρικα τον χρόνο! Τόσα παίρνουν.

Τέτοιος πατριωτισμός! Διότι μόνο ένας Έλλην πατριώτης θα μπορούσε, την ώρα που ο άλλος Έλλην ζει με το ΕΕΕ ή παίρνει ραντεβού για να δει εάν έχει καρκίνο το 2018 ή ζητιανεύει για να πάει το παιδί του για θεραπεία ή δεν έχει να σπουδάσει το παιδί του, μόνο ένας Έλλην πατριώτης αυτού του διαμετρήματος και του επιπέδου θα έκρινε ότι όχι μόνο δεν είναι πολλά τα 90 χιλιάρικα τον χρόνο για τον καθένα από το ίδιο δημόσιο ταμείο, αλλά είναι και λίγα…!

Και τα δικά του 90 χιλιάρικα έτσι; Εδώ είναι το πιο... πατριωτικό και ελληνικό από όλα για ένα δημόσιο πρόσωπο, έναν πολιτικό, τον δεύτερο τη τάξει στη χώρα ο οποίος, αφού δεν κάνει που δεν κάνει και τίποτα ως πρόεδρος της Βουλής, πέρα από κάτι ταξιδάκια, μετράει και τον πατριωτισμό των άλλων.

Και επειδή νιώθει ότι κουράζεται και κουράζονται πολύ, θέλει, μας είπε χθες (μιλώντας πάντα στον ΑΣΤΡΑ 92,8), η ολομέλεια να γίνεται κάθε δεκαπέντε και οι επιτροπές της Βουλής να μειωθούν!

Διότι, βλέπετε, παράγεται τόσο σπουδαίο έργο –σας θυμίζω μόνο τα δεκάδες νομοσχέδια που μένουν στις τελευταίες συνεδρίες της ολομέλειας και εγκρίνονται διά συνοπτικών διαδικασιών, με τα πλείστα να πέφτουν στο Ανώτατο ή να μας οδηγούν σε περιπέτειες– που, αφού τα προλαβαίνουν που τα προλαβαίνουν, τι να κάνουν την ολομέλεια κάθε βδομάδα; Και γιατί να κάνουν τόσες επιτροπές για… ψίχουλα;

Αλλά, αν έχετε άλλη άποψη από αυτόν τον αχαρακτήριστο τύπο, δεν είστε Έλληνες. Είσθε γραικύλοι!

Για αυτό και σας ξαναλέω. Είναι σταθερά το τελευταίο καταφύγιο. Όσο πιο πολύ πατριώτες θέλουν να φαίνονται, τόσο πιο πολύ. Τέτοιο χάλι. Πρώτα, όμως, δικό μας που τους ανεχόμαστε και μετά δικό τους.


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Μίσος και συγκάλυψη...Του Μιχάλη Θεοδώρου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 16.11.2018

ΑΠΟΨΗ

O Καραγκιόζης - θεατής. Και ο σκέτος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 16.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Η επανάσταση της υπομονής...Του Γιώργου Κακούρη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, 15.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή