Γιατί Κέντρο Φιλελευθέρων Κύπρου

ΑΠΟΨΗ /NON SERVIAM
-Διότι αντιλαμβανόμαστε ότι ο κόσμος είναι υπέρμετρα περίπλοκος για να μπορεί να εξηγηθεί στη βάση μιας «μεγάλης» θεώρησης

Γιατί κέντρο Φιλελευθέρων Κύπρου;

-Διότι πιστεύουμε ότι η οργάνωση των κοινωνιών πρέπει πρωτίστως να βασίζεται στην ελευθερία και ισότητα όλων των πολιτών. Πως το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίζει σε κάθε άτομο το δικαίωμα στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του και στην ελευθερία της σκέψης.

-Επειδή πιστεύουμε στον απόλυτο σεβασμό και στη θεσμική κατοχύρωση της διαφορετικότητας.

-Διότι αντιλαμβανόμαστε ότι ο κόσμος είναι υπέρμετρα περίπλοκος για να μπορεί να εξηγηθεί στη βάση μιας «μεγάλης» θεώρησης. Και απορρίπτουμε δόγματα που υποτάσσουν το άτομο στα συμφέροντα ευρύτερων συνόλων.

-Διότι πιστεύουμε στο διαχωρισμό εκκλησίας- κράτους. Θεωρούμε μη αποδεκτό σε μια κοσμική και σύγχρονη χώρα η εκκλησία να έχει λόγο στο διορισμό του υπουργού Παιδείας ή στη διδακτική ύλη.

-Επειδή δεν αναγνωρίζουμε στην πλειοψηφία το δικαίωμα να αποφασίζει για τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Πιστεύουμε στην ίση ικανότητα να είναι κανείς (είτε αποτελεί μέρος της πλειοψηφίας είτε όχι) φορέας ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Στο δικαίωμα του να επιδιώκει την πραγμάτωση της δικής του, προσωπικής αντίληψης για το ατομικό του καλό.

-Διότι για εμάς η ελεύθερη οικονομία δεν περιορίζεται στο δικαίωμα του επιχειρείν. Σημαίνει και ο πιο μικρός επιχειρηματίας να μπορεί να μπει στην αγορά και να παλέψει επί ίσοις όροις. Προϋποθέτει τη δημιουργία όλων των συνθηκών αποτροπής χειραγώγησης της Οικονομίας από όσους εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση ή τις προσβάσεις τους στο πολιτικό σύστημα. Να μην μπορούν διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες να περνούν αποφάσεις από το υπουργικό αποκομίζοντας αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Ή, οι εκάστοτε κυβερνήσεις να δημιουργούν μονοπώλια, για τα οποία στη συνέχεια να πληρώνει ο φορολογούμενος 2 και 3 φορές.  

Σημαίνει να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες στο πως κυβέρνηση και Βουλή διαχειρίζονται και μοιράζουν το δημόσιο χρήμα. Κι όχι να χρησιμοποιείται για την εξαγορά ψήφων.

-Επειδή πιστεύουμε πως μόνο η πραγματικά ελεύθερη αγορά μπορεί να οδηγήσει σε εξάλειψη της φτώχειας και μεγιστοποίηση της ατομικής και κοινωνικής ευημερίας.

Ότι το κράτος θα πρέπει να υπάρχει ως εργαλείο ασφάλειας, σταθερότητας και δικαιοσύνης. Για να προστατεύει τους αδύναμους, όχι για να κάνει μπίζνες με τα κόμματα και τους κολλητούς τους.

-Διότι για εμάς το κοινωνικό κράτος δεν είναι ταυτόσημο με το μεγάλο κράτος. Εργασιακό δικαίωμα δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι να συνδιοικούν δημόσιες επιχειρήσεις ή οι δάσκαλοι να αποφασίζουν αν θα προχωρήσει ή όχι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ούτε κοινωνική πολιτική να πληρώνουν οι πολλοί για τα προνόμια όσων έχουν τις πιο δυνατές συντεχνίες.

-Επειδή θεωρούμε ότι το μεγάλο κράτος νομοτελειακά οδηγεί στη διαπλοκή και διαφθορά της οικονομικής με την πολιτική εξουσία.

-Διότι εμείς πιστεύουμε πραγματικά στην ανάγκη μεταρρύθμισης.

-Διότι ελευθερία δεν είναι μόνο η άρση της κατοχής, αλλά η δημιουργία όλων των δυνατών προϋποθέσεων ώστε ο καθένας να είναι ελεύθερος να διαμορφώνει τη ζωή του και την οικονομική του δραστηριότητα όπως επιθυμεί. Πεποίθηση μας είναι ότι το κράτος δύναται να παρεμβαίνει στην ελευθερία του ατόμου μόνο όταν με τις πράξεις του δημιουργεί άμεση βλάβη στη ζωή, ελευθερία ή ιδιοκτησία τρίτων, χωρίς τη δική τους συναίνεση. Δεν νομιμοποιείται να περιορίζει την ελευθερία του ατόμου για «δικό του καλό» (σωματικό ή ηθικό), ή δραστηριότητες που δεν βλάπτουν κανέναν, επειδή απλά τις θεωρεί ανήθικες ή απορρίπτονται από την πλειοψηφία.

-Επειδή εμείς πραγματικά πιστεύουμε ότι η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.

-Διότι για μας ο Φιλελευθερισμός είναι ενιαίος. Αδιαίρετος. Όπως και η ελευθερία. Δεν έχει επίπεδα. Δεν υπάρχει οικονομική ελευθερία χωρίς πολιτική ελευθερία, σεβασμό στο κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολυπολιτισμικότητα, ούτε πολιτική ελευθερία που δεν κατανοεί ότι η οικονομική ελευθερία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελεύθερης επιλογής.

-Διότι οραματιζόμαστε μια κοινωνία όπου η δημιουργία χώρων λατρείας για τις μειοψηφίες, η ιθαγένεια για τα παιδιά μεταναστών, ο γάμος ομοφυλοφίλων, το δικαίωμα υιοθεσίας, η ευθανασία, δεν θα αποτελούν καν θέμα συζήτησης. 

-Γιατί δεξαμενή σκέψης; Γιατί πιστεύουμε ότι η πορεία μιας χώρας καθορίζεται από την μάχη (και επικράτηση) των ιδεών. Και πως η μάχη των ιδεών, της αλλαγής μπορεί να δοθεί καλύτερα στο επίπεδο της κοινωνίας.

Γιατί νιώθουμε ότι είναι καιρός επιτέλους να εντάξουμε στο δημόσιο διάλογο αυτά που ούτε η κρίση ούτε η κατάρρευση της χώρας δεν αποδείχθηκαν ικανά να μας κάνουν να συζητήσουμε: Για το ποιο παραγωγικό μοντέλο μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας καινούργιες θέσεις εργασίας και εισοδήματα, και περιορίζοντας την ανάγκη δανεισμού. Για το ποια εκπαίδευση, ποιος δημόσιος τομέας, ποιο κράτος θα στηρίξουν αυτή την ανάπτυξη. Για το πως επιτυγχάνεται μια πιο ισότιμη κατανομή των βαρών μεταξύ των πολιτών. Πως φτάνουμε σε μια πιο δίκαιη, σύγχρονη και ελεύθερη κοινωνία. Να μιλήσουμε ανοικτά για το ποιοι πραγματικά είμαστε. Ποιοι θέλουμε να είμαστε.

*Η επίσημη έναρξη εργασιών του Κέντρου Φιλελευθέρων Κύπρου θα πραγματοποιηθεί σε ανοικτή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο την Τρίτη 7 Νοεμβρίου, στις 19:00 (δωμάτιο 208) και σε αυτή προσκεκλημένοι για να μιλήσουν είναι ο Δρ. Αριστείδης Χατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο εκτελεστικός διευθυντής του ΚΕΦΙΜ Νίκος Ρωμπαπάς. 

antopoly@cytanet.com.cy 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Τα σιωπηλά δάκρυα της Δέσποινας

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 16:12 (τελευταία ενημέρωση 16:12)

ΑΠΟΨΗ

Στην Φινλανδία τα παιδιά γελούσαν με την ψυχή τους...

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ, 15:08 (τελευταία ενημέρωση 15:08)

ΑΠΟΨΗ

Κόντρες ταχύτητας: Αδιαφορία που σκοτώνει

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 13:27 (τελευταία ενημέρωση 13:27)

Επιστροφή
στην αρχή