Γιατί καίγεται -και πάλι- η Ελλάδα;

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
«Σε τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα ξέσπασαν 60,000 πυρκαγιές [...] η Αστυνομία συνέλαβε 4000 ύποπτους [...] καταδικάστηκαν 700 [...] στη φυλακή πήγε ένας»

«Μέσα σε τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα ξέσπασαν 60.000 πυρκαγιές. Σε αυτό το διάστημα, η Αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 4.000 υπόπτους για εμπρησμό. Καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό 700. Στη φυλακή πήγε ένας. Τι πάει στραβά; Και ποιοι είναι αυτοί τελικά που βάζουν τις φωτιές;»

Έτσι ξεκινούσε ένα ρεπορτάζ το οποίο διάβασα χθες όταν το μοιράστηκε μια φίλη στο facebook και το οποίο είχε δημοσιευθεί στην ελληνική έκδοση του περιοδικού «Esquire».

Πριν από έντεκα χρόνια. το 2007.

Δεν είχα προσέξει αυτήν τη λεπτομέρεια παρά μόνο όταν το τελείωσα. Αν δεν το έβλεπα, θα έπαιρνα όρκο ότι γράφτηκε χθες.

Το υπογράφει ένας πολύ αξιόλογος δημοσιογράφος, ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, τον οποίο πολλοί σίγουρα τον γνωρίζετε από τα άρθρα του στην «Καθημερινή» πλέον και στην «Athens Voice».

Παρέθετε σωρεία στοιχείων -ανάμεσά τους και μια έρευνα την οποία έκαναν ειδικοί του FBI με τίτλο «Εγκληματολογική Προσέγγιση των Εμπρησμών»-, αλλά και μαρτυριών για άτομα που συνελήφθησαν να προκαλούν πυρκαγιές, ενίοτε μεγάλες.

Είχε και διάφορες παραπομπές σε επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει για το θέμα, τόσο των πυρκαγιών όσο και της φύσης των πυρομανών που ευθύνονται για πολλές από αυτές.

Σε κάποιο σημείο, λοιπόν, επεσήμαινε, με βάση τις μελέτες των ειδικών, ότι τα κυριότερα αίτια πίσω από τους εμπρησμούς παγκοσμίως είναι τα εξής: «1. Η κάλυψη ενός εγκλήματος (μιας ληστείας, ας πούμε, ή ενός φόνου), 2. Οικονομικοί λόγοι, 3. Ασφαλιστική απάτη, 4. Ψυχολογικοί λόγοι, 5. Εκδίκηση και 6. Τρομοκρατία».

Για να εξηγήσει ότι στην Ελλάδα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι εμπρηστές ανήκουν είτε στη 2η κατηγορία, οι επονομαζόμενοι οικοπεδοφάγοι, είτε στην 4η, δηλαδή οι πυρομανείς. Οι τελευταίοι φαίνεται να είναι ένα μεγάλο μέρος του συνόλου. Από εκεί ξεκινούν βέβαια οι παθογένειες της ελληνικής πολιτείας, τόσο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών όσο και στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης.

Και όχι μόνο.

Στην εθνική τραγωδία που συνεχίζεται τα δύο τελευταία 24ωρα στην Αττική, η εκδοχή των οικοπεδοφάγων μοιάζει μάλλον αμφίβολη εκ των πραγμάτων. Εξ ου και πολλοί ήδη καταφεύγουν σε συνωμοσιολογίες για «σχέδια αποσταθεροποίησης στη χώρα» λόγω της έκτασης αλλά και των παράλληλων εστιών.

Διαχρονικά άλλωστε ο Έλληνας -ο πολιτικός κυρίως και ο υπεύθυνος- αρεσκόταν στο να αφήνει τέτοια σενάρια να διαρρέουν, είτε είχαν κάποια βάση, είτε όχι, προκειμένου να απεκδύεται και των δικών του ευθυνών ή καλύτερα να μην χρειάζεται καν να το κάνει αυτό αφού ο κόσμος μέσα στο σοκ από ό,τι είχε συμβεί και το κυνήγι των αόρατων ξένων που επιβουλεύονται πάντα την Ελλάδα, δεν είχε εκ των πραγμάτων χρόνο πια να ασχοληθεί με αυτούς.

Διάβασα που λέτε το κείμενο, έγραψα και τα δικά μου που μόλις διαβάσατε πιο πάνω και μπήκα στο ίντερνετ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δω τα νεότερα. Είδα πως ο σιχαμένος εκείνος σκοταδιστής, ο νεοναζί τράγος μητροπολίτης Καλαβρύτων είχε ήδη βρει την… εξήγηση για τις πυρκαγιές, τις οποίες είχε αποδώσει σε κατάρα λόγω του ότι «ο Τσίπρας είναι άθεος».

Και πως ακόμα, όπως και τότε που είπε πως εάν είχε όπλο θα το χρησιμοποιούσε για να σκοτώσει ομοφυλόφιλα άτομα στη δίκη-παρωδία του, αυτό το φρενοβλαβές, μισάνθρωπο περίττωμα κυκλοφορεί ελεύθερο χωρίς κανείς να έχει κάνει το παραμικρό για να μεταχθεί στο πλησιέστερο ψυχιατρικό ίδρυμα τουλάχιστον.

Μετά, έκανα μια βόλτα και πάνω που διερωτόμουν εάν είναι δυνατόν το 2018 να συμβαίνουν πράγματα που παραπέμπουν στον Μεσαίωνα, όπως αυτό με τον τράγο, πρόσεξα πάμπολλες αναρτήσεις με επικλήσεις στον «Θεό» που εκπροσωπεί τάχα και η εκκλησία του Καλαβρύτων. Και στην Ελλάδα, αλλά και εδώ.

«Θεέ μου βάλε το χέρι σου», και άλλα τέτοια.

Και σκέφτηκα ότι όταν κάποιος, ο οποίος έχει μάθει για τα παιδιά που κάηκαν ζωντανά, αγκαλιασμένα με τους γονείς τους και όλους τους άλλους νεκρούς βέβαια, επικαλείται ακόμα έναν παντοδύναμο τάχα «Θεό» ο οποίος με βάση την πεποίθησή του άφησε να συμβεί αυτό, τότε το πρόβλημα δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο παραμύθι που πιστεύει.

Το πρόβλημα είναι το μυαλό των ανθρώπων. Αυτό δεν αφήνει κάποιες κοινωνίες να προχωρήσουν, γιατί κολλούν σε εποχές και αντιλήψεις που δεν δουλεύουν στο σήμερα και δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Αντιλήψεις και φοβίες για αόρατους «παντοδύναμους» που εδώ γίνονται κιόλας νοσηρές.

Μοναδικό αντίβαρο ήταν η ανθρωπιά. Τα ξενοδοχεία και τα σπίτια που άνοιξαν για να δεχτούν τους άστεγους, ο κόσμος που έτρεξε και τρέχει για να βοηθήσει και πάλι στην ετήσια συμφορά όπως μπορεί. Ειδικά φέτος που είναι και τόσο μεγάλη. Ξανά…

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Είναι μόνο για το σήμερα.

Όπως ήταν και για πέρσι και για κάθε καλοκαίρι που πέρασε.

Για το αύριο, όμως, τίποτα δεν είναι. Δυστυχώς. 


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Κανένα παζάρι για την κάρτα

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 17.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Το μυστηριώδες πορτρέτο του Μεσσία

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 17.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Φραγμό στις καταστροφικές ιδέες του Προέδρου

Πολίτης News, 17.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή