Γιατί και ποιους αγχώνει η υποψηφιότητα Χριστοφίδη;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Μια διαφήμιση στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση για υποψηφιότητα πέρα από τα τετριμμένα, προκάλεσε συζητήσεις για το ποιος μπορεί να κρύβεται από πίσω.

Μια διαφήμιση στο διαδίκτυο αλλά και στην τηλεόραση για μια υποψηφιότητα πέρα από τα τετριμμένα, αγνώστων λοιπών στοιχείων, προκάλεσε συζητήσεις για το ποιος μπορεί να κρύβεται από πίσω. Πολλοί πίστεψαν ότι πρόκειται για πολιτική διαφήμιση-προάγγελο της πιθανής υποψηφιότητας του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη.

Ο πρύτανης δεν φαίνεται να έχει σχέση με τη συγκεκριμένη διαφήμιση. Από ό,τι φαίνεται όμως οι συζητήσεις για πιθανή κάθοδό του στις προεδρικές εκλογές προκάλεσαν κάποιο άγχος στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ουδόλως τυχαία παρενέβη η φιλοσυναγερμική εφημερίδα «Αλήθεια» με πρωτοσέλιδο άρθρο την περασμένη Παρασκευή και ενώ είχαν μεσολαβήσει αρκετές μέρες από τα τελευταία δημοσιεύματα για πιθανή υποψηφιότητα του πρύτανη. Ουσιαστικά η εφημερίδα έστειλε μήνυμα στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και σε όσους τον ενθαρρύνουν να μπει στη μάχη των εκλογών να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Η εφημερίδα επιχειρηματολόγησε ότι μια υποψηφιότητα του κ. Χριστοφίδη στην καλύτερη περίπτωση θα συγκεντρώσει ποσοστό γύρω στο 5-6%, το οποίο όμως δεν θα αφαιρεθεί από τους πιθανούς ψηφοφόρους του Νικόλα Παπαδόπουλου που εκπροσωπεί τους απορριπτικούς, ούτε από τους ψηφοφόρους του Σταύρου Μαλά. «Είναι λογικό να υποθέσει κάποιος πως θα αφαιρεθούν από τα ποσοστά του Προέδρου Αναστασιάδη. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως είναι φανερό πως οι υποστηρικτές μιας τέτοιας εξέλιξης, αντί να φέρουν στην εξουσία έναν υποψήφιο που πιστεύει στη λύση, θα επιτύχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλ. να ευνοήσουν την πιθανότητα εκλογής ενός απορριπτικού. Γι’ αυτό τόσο ο κ. πρύτανης όσο και οι λοιποί επιστήμονες που προωθούν αυτήν την επιλογή είναι καλόν να σκέπτονται και να ενεργούν με βάση την απλή λογική», έγραψε χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

 

Οι μετρήσεις

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν είναι πολιτικό πρόσωπο και δεν έχει μετρηθεί σε δημοσκοπήσεις η πιθανή εμβέλεια της υποψηφιότητάς του για να εξηγείται το άγχος του κυβερνητικού στρατοπέδου ότι αν κατέλθει θα κάνει ζημιά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Στην πραγματικότητα δεν είναι η όποια δυναμική Χριστοφίδη που αγχώνει το κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την ανάγκη των πολιτών ενόψει προεδρικών για κάτι νέο, άφθαρτο και αδιάφθορο. Ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται σε όλες τις μετρήσεις και ξεκινά από θέση φαβορί, έχοντας όμως υποστεί σημαντική φθορά, ο Νικόλας Παπαδόπουλος απευθύνεται σε συγκεκριμένο ακροατήριο, όπως και ο Γιώργος Λιλλήκας, ενώ ο Σταύρος Μαλάς, αν και έχει αδιάφθορο προφίλ, το γεγονός ότι υποστηρίζεται από ένα παραδοσιακό κόμμα όπως είναι το ΑΚΕΛ ίσως καθιστά επιφυλακτικούς ψηφοφόρους πέραν του ΑΚΕΛ που θα έβλεπαν θετικά την υποψηφιότητά του.

Αν το αποφασίσει τελικά ο κ. Χριστοφίδης να μπει στη μάχη των εκλογών -γιατί ακόμα τίποτα δεν είναι βέβαιο-, θα επενδύσει προφανώς ιδιαίτερα σε εκείνη την ομάδα των ψηφοφόρων που είναι δυσαρεστημένοι με τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Παράλληλα θα κτίσει το προφίλ ενός αδιάφθορου και χωρίς εξαρτήσεις υποψήφιου για να απευθυνθεί και σε ακροατήριο που δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τις θέσεις του στο Κυπριακό.

 

 

Στοιχεία και πρακτικά

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επένδυσαν το τελευταίο διάστημα στο να ανακτήσουν ψηφοφόρους που διαφωνούσαν με τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό και φλέρταραν με τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο ή ακόμη και με το ΕΛΑΜ, σε βαθμό που σήμερα έφθασαν στο σημείο να ανησυχούν για τη στάση ψηφοφόρων που ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της προσέγγισης Αναστασιάδη στο Κυπριακό τα προηγούμενα χρόνια. Πάντως, ο Πρόεδρος εργάστηκε αθόρυβα τις τελευταίες μέρες, πραγματοποιώντας επαφές και συζητήσεις για να πείσει με στοιχεία και αποδείξεις ότι δεν ευθυνόταν ο ίδιος για το ναυάγιο του Κραν Μοντανά. Γι’ αυτό και η αγωνία να απαντήσει με δημοσιοποίηση μέρους των πρακτικών του Κραν Μοντανά στις εντυπώσεις που δημιούργησαν τοποθετήσεις του Έσπεν Μπαρθ Άιντε για το ποιος ευθυνόταν για το αδιέξοδο. Η κίνηση αυτή, βέβαια, απετράπη την υστάτη μπροστά στη διαπίστωση ότι μια τέτοια ενέργεια, πέρα από σοβαρό διπλωματικό ολίσθημα, θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε πολιτική ταφόπλακα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όσα δεν μπόρεσε πάντως να πει δημοσίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το παρασκήνιο του Κραν Μοντανά φροντίζει να τα λέει σε κατ’ ιδίαν επαφές. Για να στείλει το μήνυμα ότι δεν έφραξε ο ίδιος τον δρόμο προς τη λύση, αλλά η Τουρκία με τη στάση της.

 

Ο Αβέρωφ

Σε αυτό το σκηνικό ιδιαίτερης ανάλυσης χρήζει η στάση του προέδρου του ΔΗΣΥ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απουσιάζει αυτές τις μέρες στο εξωτερικό. Απουσίαζε το προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα, επέστρεψε για δύο μέρες στο νησί για να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη και έφυγε ξανά για τη Νότιο Αφρική.

Στη μοναδική δημόσια παρέμβασή του των τελευταίων ημερών, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνειδητά φρόντισε να διαφοροποιηθεί και να βρεθεί ένα βήμα πιο μπροστά από την κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου ουσιαστικά ευθυγραμμίστηκε με τη θέση που υποστήριξε και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στο Εθνικό Συμβούλιο και έδειξε τον δρόμο της επανέναρξης των συνομιλιών με σημαία το πλαίσιο Γκουτέρες. «Το πλαίσιο Γκουτέρες πρέπει να αξιοποιηθεί και να είναι ξεκάθαρη η θέση της ε/κ πλευράς ότι στη βάση αυτού του πλαισίου είμαστε πανέτοιμοι για επανέναρξη του διαλόγου, από τη στιγμή που ο γενικός γραμματέας θα διαπιστώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμφωνήσει με το πλαίσιο που έχει θέσει ο ίδιος για το ζωτικής σημασίας θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων», ήταν η χαρακτηριστική του τοποθέτηση.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου φαίνεται να έχει τις ενστάσεις του για την τροπή που πήραν τα πράγματα στο Κυπριακό. Και με έναν τρόπο διακριτικό φρόντισε να το κάνει ξεκάθαρο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το γενικό πρόσταγμα πλέον για το πώς κινείται ο ΔΗΣΥ στην πολιτική σκακιέρα, όπως καταγράψαμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ στον «Πολίτη της Κυριακής», το έχει πλέον το Προεδρικό. Ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχάλης Σοφοκλέους μάλιστα παρευρίσκεται σε τακτική βάση στις κομματικές συσκέψεις, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος αντανακλούν σε απόλυτο βαθμό την προσέγγιση του Προεδρικού.

Με αυτά και με άλλα, το φθινόπωρο προβλέπεται θερμό στον ΔΗΣΥ. Όχι μόνο λόγω των προεδρικών εκλογών. Θυμίζουμε ότι αμέσως μετά τις εκλογές του Φλεβάρη ακολουθούν εσωκομματικές εκλογές και οι όποιες κινήσεις και εξελίξεις καταγράφονται τώρα στην κυβερνητική παράταξη αποκτούν με αυτό το δεδομένο ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε σε ηλικία 113 ετών ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο

Πολίτης News, 20.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απόπειρα φόνου στην Αγλαντζιά- Συνελήφθη 56χρονος

Πολίτης News, 20.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάμπος Χρυσοστόμου: Ευκαιρία εργοδότησης σε 85 χώρες από τον IASTE

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΑΣ, 20.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή