Γιατί εκατομμύρια ανθρώπων βλέπουν το Μουντιάλ κάπως... έτσι;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

1 στους 12 άνδρες και 1 στις 200 γυναίκες δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν ορισμένα χρώματα, κυριότερα το κόκκινο και το πράσινο

Μεγάλο θέμα προκύπτει με τα χρώματα των εμφανίσεων των εθνικών ομάδων που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Ο λόγος; Περιπού 320 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη πάσχουν από αχρωματοψία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, 1 στους 12 άνδρες και 1 στις 200 γυναίκες δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν ορισμένα χρώματα, κυριότερα το κόκκινο και το πράσινο.

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο ο Σον Χάργκρειβ, ανέφερε πως στο πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης μεταξύ Ρωσίας (κόκκινα) και Σαουδικής Αραβίας (πράσινα) αδυνατούσε να ξεχωρίσει τις ομάδες. «Ήταν σαν να βγήκε η Μαντόνα στη σκηνή και τραγουδούσε στα σουαχίλι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύρετε την μπάρα για να δείτε τη διαφορά

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της οργάνωσης για άτομα με αχρωματοψία, η οποία με ανάρτησή της στο Facebook, ανέφερε πως το περιστατικό προκάλεσε την έκπληξη των μελών της, καθώς προ τριετίας είχαν συζητήσει το θέμα με την FIFA, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα αιτήματά τους δεν εισακούστηκαν.

Με ανάρτησή του στο twitter, χρήστης ανέφερε πως σε παιχνίδια όπου «το γρασίδι είναι πράσινο, μία ομάδα έχει κόκκινες στολές όπως το Βέλγιο, βλέπω μόνο τη Βραζιλία και την μπάλα».

Σημειώνεται πως πέραν του κόκκινου και του πράσινου, οι άνθρωποι με αχρωματοψία συναντούν δυσκολίες και στους πιο κάτω συνδυασμούς:

  • Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο και καφέ
  • Κόκκινο και μαύρο
  • Μπλε, μοβ, και σκούρο ροζ

Άλλο περιστατικό που κατήγγειλαν ήταν τα χρώματα που επιλέγησαν για τη διαδικασία των πέναλτι, καθώς το πράσινο και το κόκκινο δεν σήμαιναν απολύτως τίποτε για αυτούς.

Μέσω λοιπόν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι με αχρωματοψία δίνουν τον δικό τους αγώνα, προκειμένου στο Euro 2020 να μπορούν και αυτοί να παρακολουθήσουν τους αγώνες όπως και ο υπόλοιπος κόσμος.

Που οφείλεται η αχρωματοψία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αχρωματοψία είναι συνήθως κληρονομική, ωστόσο πολλές φορές προκαλείται από κάποιες μορφές παθήσεων όπως ο διαβήτης και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι άνθρωποι βλέπουν τα χρώματα μέσα από νευρικά κύτταρα που ονομάζονται κώνοι. Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη, τα οποία απορροφούν το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε φως. Ένα πλήρως λειτουργικό σύνολο θα σας επιτρέψει να δείτε το πλήρες φάσμα χρωμάτων.

Ωστόσο στην περίπτωση κάποιου με αχρωματοψία, ένα από κελιά των κώνων δεν λειτουργεί κανονικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην αναγνώριση του συγκεκριμένου χρώματος.

* Πηγή φωτογραφίας: BBC


Επιστροφή
στην αρχή