Γιατί δεν βγάλατε τα F-16 βρε γραικύλοι;

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Στη φωτογραφία: Airbus 320 της AnadoluJet τρέχει να απογειωθεί καθώς -πολύ πιο πίσω- το κυνηγούν οι μαχητές του πληκτρολογίου με τα δόρατά τους

Στα θετικά: δεν χρειάζεται πολύ ψάξιμο για να τους εντοπίσεις. Ιδιαίτερα στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν χρειάζεται καν να ψάξεις. Είναι παντού. Και να μην θέλεις, σε βρίσκουν εκείνοι.

Στα αρνητικά: είναι, όπως λέει και η φοβερή εκείνη ρήση, αήττητοι. Και όσο κι αν προσπαθήσεις, όση κατανόηση κι αν επιστρατεύσεις αφού, όπως λέει η άλλη ρήση, η φύση όταν τους φτιάχνει το εννοεί, η ηλιθιότητα σ’ αυτό τον βαθμό δεν μπορεί παρά να σου προκαλεί απελπισία.

Απέραντη μάλιστα. Ζουν άλλωστε ανάμεσά μας.

Πέμπτη βράδυ. Αεροπλάνο της AnadoluJet, θυγατρικής των Τουρκικών Αερογραμμών, απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Τύμπου με προορισμό την Άγκυρα εν μέσω κακοκαιρίας.

Απαραίτητη παρένθεση με δύο σημαντικές λεπτομέρειες.

Πρώτη: το αεροδρόμιο της Τύμπου (Ερτζάν) λειτουργεί παράνομα, ωστόσο η χρήση του ειδικά από πολίτες της ΕΕ δεν είναι παράνομη αφότου ο Τάσσος Παπαδόπουλος, εφαρμόζοντας τη δική του… Νέα Στρατηγική με την οποία πουλούσε λουβάνες σε όσους τα έχαφταν και οδηγώντας μας σε απομόνωση στην ΕΕ και όχι μόνο, αναχώρησε για τις Βρυξέλλες εν μέσω λεονταρισμών και επέστρεψε σαν βρεγμένη γάτα με τον Κανονισμό 866/2006.

Είχε μάλιστα και το απύθμενο θράσος να οδηγήσει Ε/Κ που το χρησιμοποίησε στο δικαστήριο, το οποίο και τον αθώωσε υποδεικνύοντας πως από τη στιγμή που ο εθνάρχης wantedtobe αποδέχθηκε τον Κανονισμό και εκείνος υπερτερεί της όποιας νομοθεσίας μας, δεν υπήρχε πια θέμα. Η Τασσιστική Παρέα δοκίμασε απτόητη την τύχη της και στο Ανώτατο. Και εισέπραξε την ίδια χυλόπιτα. Δεν σταμάτησε όμως να ψεύδεται αισχρά στον λαό.

Λεπτομέρεια δεύτερη: Η AnadoluJet είναι μέρος των Τουρκικών Αερογραμμών. Οι οποίες είναι ο καλύτερος πελάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε υπερπτήσεις με διαφορά, καταβάλλοντας πολλά εκατομμύρια στο νόμιμο κράτος αφού τα 328 αεροσκάφη τους –τα 38 της AnadoluJet είναι έξτρα– πρέπει να χρησιμοποιήσουν πολύ συχνά το FIR Λευκωσίας για να πετάξουν σε πάρα πολλούς από τους 308 προορισμούς τους σ’ όλο τον κόσμο.

Όταν όμως παίζουν λεφτά, οι γκράντε πατριώτες μπαίνουν, ως είθισται στη Νήσο των Αγρίων, στο... mute.

Πίσω στο θέμα μας. Λόγω της κακοκαιρίας λοιπόν, ο πιλότος αναγκάστηκε να σπάσει την πάγια –και γελοία αν με ρωτάτε– πρακτική της μη επικοινωνίας με τις νόμιμες αρχές σε πτήσεις προς και από το Ερτζάν και να απευθυνθεί στο νόμιμο Κέντρο Ελέγχου ζητώντας άδεια διέλευσης, όπως κάνουν οι Τουρκικές Αερογραμμές με όλες τις υπόλοιπες πτήσεις τους πάνω από τις ελεύθερες περιοχές. Και αυτό το κάνουν όλοι οι πιλότοι τους, όχι μόνο οι 30 περίπου Έλληνες πιλότοι που εργοδοτεί η Turkish Airlines.

Η Λευκωσία προχώρησε αμέσως και ενέκρινε το αίτημα εφαρμόζοντας διεθνείς κανονισμούς και δηλώνοντας ευθαρσώς την επομένη πως, ό,τι κι αν συμβαίνει με την πτήση σε νομικό επίπεδο, αυτό που προέχει σε πτήσεις επιβατικών αεροσκαφών είναι η ασφάλεια των επιβατών και τίποτα άλλο.

Οι… αήττητοι, λοιπόν, που ζουν ανάμεσά μας και οι οποίοι στη σύγχρονη εποχή έχουν πια τη δυνατότητα να ξεδιπλώνουν αδιαλείπτως τη βλακεία τους ή καλύτερα να την επιδεικνύουν κολλαριστή όπως είναι (αφού, πέρα από την ακαμψία του μυαλού από ένα IQ και κάτω, η περί ης ο λόγος βλακεία δεν εδιπλώθη και ποτέ για να… ξεδιπλωθεί) όλοι αυτοί λοιπόν πήραν τις ασπίδες τους και έσπευσαν στη μάχη!

Διαβάζοντας κανείς τα σχόλιά τους αντιλαμβάνεται πως δεν μιλάμε για θέμα φανατισμού ελλείψει πληροφόρησης αλλά για θέμα νοημοσύνης εφιαλτικά χαμηλής στην οποία η εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει προσδώσει διαστάσεις επιδημίας μάλλον. Ποτέ προηγουμένως, άλλωστε, η βλακεία δεν ήταν τόσο «κολλητική».

Οι συγκεκριμένοι, εν μέσω… εθνικοπατριωτικών λογυδρίων, πολλάκις ανορθόγραφων σε επίπεδο Γ’ δημοτικού, κατακεραύνωσαν τις Αρχές αποκαλώντας μέχρι και «τουρκόσπορους» (sic!) τους λειτουργούς και διατυπώνοντας ερωτήματα τα οποία κάνουν τις παραδοσιακές μορφές «ψεκασμού» να μοιάζουν αστείες.

Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να ρωτήσουν μάλιστα γιατί δεν… κατεβάσαμε το αεροπλάνο – με τα μαχητικά μας υποθέτω. Ή με σφεντόνες στην ανάγκη, θα έλεγα επίσης, όπως και με πετάσια, χαρταετούς για όσους δεν γνωρίζουν τη διάλεκτό μας, που θα έγραφαν πάνω «We command you to land in Larnaka!». Και άλλα πολλά.

Όλα αυτά τα ζωντόβολα, όχι μόνο ζουν ανάμεσά μας, μαζί με αμέτρητα άλλα αλλά, πλέον, νιώθουν και μια φοβερή άνεση να πετούν την όποια μαλ… τους κατέβει στο κεφάλι δημόσια. Και με την παραγωγή που υπάρχει στις μέρες μας, έχουμε μάλλον φλομώσει.

Τα δε βούρλα έχουν καταλάβει τον δημόσιο διάλογο. Και αυτό είναι επικίνδυνο.

Η φύση; Ναι. Όταν τους φτιάχνει το εννοεί. Και είναι αμείλικτη. Το εξίσου όμως αμείλικτο ερώτημά μου προς τη φύση είναι τι φταίει ο υπόλοιπος κόσμος. Και έως πότε θα συνεχίσει να ανέχεται όλη αυτή τη βλακεία να μας οδηγεί ενίοτε και σε κακοτοπιές, με τη σιωπηλή του ανοχή.

Αυτό και ως απάντηση στο ερώτημα τι φταίει.


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Κανένα παζάρι για την κάρτα

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 10:15 (τελευταία ενημέρωση 10:15)

ΑΠΟΨΗ

Το μυστηριώδες πορτρέτο του Μεσσία

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΑΠΟΨΗ

Μίσος και συγκάλυψη...Του Μιχάλη Θεοδώρου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 16.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή