Γιατί δεν πρέπει να ξυπνάμε στις 5 το πρωί. Τι λέει η επιστήμη;

BUZZLIFE /PEOPLE
Αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το να ξυπνάει κανείς νωρίς αυξάνει την παραγωγικότητα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Μάλλον όχι, υποστηρίζει ο ψυχολόγος Jon Levi στο Business Insider. Εκτός και αν βιολογικά έχετε τάση προς το να ξυπνάτε νωρίς το πρωί, δεν πρέπει να πιέζετε τον εαυτό σας, υποστηρίζει ο Levi και παραθέτει τους τρεις βασικούς λόγους για αυτό:

Δυστυχία...
Πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι ξυπνούν νωρίς για ξεκινήσουν και νωρίς την εργασία τους. Ωστόσο δεν υφίσταται καμία έρευνα που να συνδέει το πρωινό ξύπνημα με την παραγωγικότητα. Την ίδια στιγμή, άλλες έρευνες δείχνουν ότι ένα από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλουν στην ευτυχία ενός ανθρώπου είναι ο επαρκής ύπνος.


Η βιολογική τάση
Σύμφωνα με τον γιατρό Michael Breus, το σώμα μας είναι «προγραμματισμένο» να λειτουργεί καλύτερα συγκεκριμένες ώρες της ημέρες. Αυτές οι συγκεκριμένες ημέρες διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, διότι το βιολογικό ρολόι του καθενός διαφέρει. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων δεν είναι «προγραμματισμένη» να ξυπνά από τις 5 το πρωί.


Αντι-παραγωγικότητα
Το να ξυπνάει κανείς μια ακατάλληλη ώρα για εκείνον προκαλεί έλλειψη ύπνου, κούραση και άρα έλλειψη παραγωγικότητας και λειτουργικότητας. Αρκετές έρευνες αναφέρουν ότι τα συμπτώματα της έλλειψης ύπνου μοιάζουν αρκετά με εκείνα της μέθης. Τα αντανακλαστικά φθίνουν ακόμη και 50%.

Διαβάστε επίσης:

BUZZLIFE

5 άγνωστοι κίνδυνοι από τον φούρνο μικροκυμάτων

BUZZLIFE , 16:04 (τελευταία ενημέρωση 16:04)

BUZZLIFE

Το ξέρατε αυτό για τα κοράκια στον Πύργο του Λονδίνου;

BUZZLIFE , 15:56 (τελευταία ενημέρωση 15:56)

BUZZLIFE

Ετοιμάζεται για γάμο η Αντζελίνα Τζολί;

BUZZLIFE , 15:43 (τελευταία ενημέρωση 15:43)

Επιστροφή
στην αρχή