Γιάννος Σταυρινίδης στην Ερευνητική: «Διορθώναμε εν πτήσει αεροπλάνο»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Γιάννος Σταυρινίδης περιέγραψε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η ΣΚΤ έφτασε στο σημερινό της σημείο.

Οαπερχόμενος, πλέον, διευθυντής Στρατηγικής της Συνεργατικής Γιάννος Σταυρινίδης -αποχωρεί από την τράπεζα καθώς συμμετείχε στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου- επιχείρησε χθες με την κατάθεσή του στην ερευνητική επιτροπή για τον Συνεργατισμό, να διορθώσει την εικόνα που είχαν δημιουργήσει για τον ρόλο του στη διοίκηση της τράπεζας άλλοι μάρτυρες -και κυρίως ο πρώην γενικός διευθυντής της ΣΚΤ Μάριος Κληρίδης. Στο πλαίσιο αυτό δεν έκρυψε τις οικογενειακές σχέσεις που έχει με τον υπουργό Οικονομικών - ο Χάρης Γεωργιάδης βάπτισε τον γιο του κ. Σταυρινίδη το 2009, σε χρόνο που ο ΥΠΟΙΚ δεν ήταν βουλευτής, όπως διευκρίνισε το στέλεχος της ΣΚΤ. Μάλιστα αποκάλυψε ότι όταν συζήτησε με τον κ. Γεωργιάδη την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη θέση του διευθυντή Στρατηγικής (η θέση είχε δημοσιευτεί) ο τελευταίος του εξέφρασε την επιφύλαξή του, λέγοντας ότι η τράπεζα ήταν σε μεταβατικό στάδιο. Ωστόσο, για τον ίδιο τον κ. Σταυρινίδη η θέση αποτελούσε μια επαγγελματική πρόκληση. Ρωτήθηκε επίσης και για το αν ο υπουργός Οικονομικών είχε φιλικές σχέσεις με τον γενικό διευθυντή της ΣΚΤ Νικόλα Χατζηγιάννη, για να απαντήσει ότι γνώριζε πως φοίτησαν στο ίδιο σχολείο, αλλά όχι την ίδια χρονιά.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες πρόσληψής του - και για το αν πήγε στη ΣΚΤ ως βοηθός του Νικόλα Χατζηγιάννη για να μετατραπεί, κατά την έκφραση του κ. Κληρίδη, σε «σούπερ εκτελεστικό», ο κ. Σταυρινίδης κατέθεσε την επιστολή πρόσληψής του ως επικεφαλής στρατηγικής την οποία υπογράφει ο κ. Κληρίδης.

«Δεν είχα υπερεξουσίες, δεν έκανα προσλήψεις, ρυθμίσεις δανείων, συγχωνεύσεις», είπε και προσέθεσε ότι είχε καλή συνεργασία με τον Μάριο Κληρίδη.

Η μεγάλη αδυναμία

Ο κ. Σταυρινίδης, το υψηλότερο στέλεχος της εκτελεστικής διοίκησης της ΣΚΤ που έχει καταθέσει μέχρι σήμερα στην επιτροπή, μίλησε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η ΣΚΤ έφτασε στο σημερινό της σημείο.

Περιγράφοντας μια σειρά ενεργειών και δράσεων για να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα της ΣΚΤ, η αδυναμία προόδου στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ευρώ αποδείχτηκε μοιραία. Την αδυναμία αυτή την απέδωσε σε διάφορους παράγοντες που είχαν να κάνουν με τις δομές της τράπεζας, ενώ τα πράγματα θα ήταν ίσως καλύτερα αν είχε γίνει εξαρχής η ενοποίηση σε μια οντότητα. Παρόμοια θέση κατέθεσε και το υπό παραίτηση μέλος της Επιτροπείας Χαράλαμπος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επίσης κατέθεσε χθες.

«Σωστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτύπωσε ότι η ΣΚΤ δεν κατάφερε να εισπράξει ΜΕΔ. Δεν τα κατάφερε. Η Επιτροπεία έβαλε όλη της την ενέργεια για τη μείωση των ΜΕΔ. Το είδε το πρόβλημα, υποστήριξε τη διοίκηση, δεν το αγνόησε», σημείωσε, δίνοντας έτσι απάντηση και στην οξεία κριτική του γενικού ελεγκτή περί απραξίας.

«Φτιάχναμε ένα αεροπλάνο καθώς πετούσε. Δεν υπήρχε χρόνος να το προσγειώσουμε. Όλα τα πυρομαχικά του Συνεργατισμού μπήκαν στη μείωση ΜΕΧ, αλλά είχε το πιο κόκκινο από τα κόκκινα χαρτοφυλάκια, είχε χαρτοφυλάκιο λιανικής με μέσο δάνειο 115.000 ευρώ. Η ανώτερη διεύθυνση (διαχείρισης καθυστερήσεων) είχε 120.000 λογαριασμούς να αναδιαρθρώσει, είχε όλα τα σπίτια του κόσμου ως εξασφάλιση και είχε και κάποιους νόμους που δεν ήταν βοηθητικοί. Συνεπώς ποια ήταν η θεραπεία; Η οργανική αναδιάρθρωση. Η ΣΚΤ δεν μπορούσε ούτε να τα πουλήσει, ούτε να ανακτήσει μέσω εκποιήσεων διότι κουβαλούσε μια κληρονομιά, τον κοινωνικό του χαρακτήρα», είπε ο κ. Σταυρινίδης.

Ο SSM

Σε ό,τι αφορά τις τελικές αποφάσεις και την επιλογή της πώλησης εργασιών στην Ελληνική, ο κ. Σταυρινίδης δείχνει προς τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Προς τον SSM, για την κατάληξη, έδειξε και το παραιτηθέν μέλος της Επιτροπείας Κύπρος Έλληνας, ο οποίος επίσης κατέθεσε χθες. Σύμφωνα με τον τελευταίο, σε συνάντηση στη Φραγκφούρτη τον Μάρτιο του 2018, μεταφέρθηκε στη διοίκηση της ΣΚΤ ότι προκρίνεται η διάσπαση της τράπεζας σε καλή και κακή και το καλό κομμάτι να το πάρει ένας κυπριακός τραπεζικός οργανισμός. Τους εξήγησαν, όπως είπε, ότι κάτι τέτοιο ήταν για το καλό της τράπεζας, του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και της οικονομίας.

«Η Citi (σ.σ. είχε αναλάβει να τρέξει τη διαδικασία αναζήτησης επενδυτών τον Μάρτιο) γνώριζε ότι η διαδικασία έπρεπε να πετύχει, γι’ αυτό η διαδικασία ήταν τόσο ανοιχτή, για να πετύχει. Μας κρατούσαν από τον λαιμό, δεν ήταν μια κανονική διαδικασία», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σταυρινίδης.


Επιστροφή
στην αρχή