Μπάχαλο για αυτονόμηση νοσοκομείων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Νέα επίθεση ΠΙΣ κατά Ιωάννου με αφορμή δήλωση για την ένταξη των γιατρών στο ΓεΣΥ - Ανακόλουθη η τροπολογία Περδίκη για ΟΚΥπΥ

Αντιφατικές μεταξύ τους διατάξεις περιλαμβάνει τελικά ο νόμος για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), όπως τροποποιήθηκε στις 30 Μαρτίου στην τελευταία ολομέλεια της Βουλής πριν το Πάσχα. Το ανακόλουθο διαπιστώθηκε στην τροπολογία που είχαν καταθέσει οι Οικολόγοι, επιβάλλοντας στα μέλη του δ.σ. του ΟΚΥπΥ στη δήλωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους για τη διαπίστωση σύγκρουσης συμφέροντος να περιλάβουν όλες τις επιχειρήσεις τους και όχι μόνο τις συναφείς με τις δραστηριότητες του ΟΚΥπΥ. Σύμφωνα με την αναπομπή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τη Βουλή, η εν λόγω διάταξη στον νόμο για τον ΟΚΥπΥ είναι ανακόλουθη με την αμέσως προηγούμενη, που επιβάλλει απαγόρευση διορισμού στο δ.σ. του ΟΚΥπΥ σε όσους έχουν επιχειρήσεις συναφείς με τις δραστηριότητες του ΟΚΥπΥ. Σύμφωνα μάλιστα με τη δικηγόρο της Δημοκρατίας Δένα-Μαρία Εργατούδη που βρέθηκε χθες στη Βουλή για να εξηγήσει τους λόγους της αναπομπής, η επιβολή υποχρέωσης στα μέλη του δ.σ. του ΟΚΥπΥ να αποκαλύψουν όλες τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες είναι αντισυνταγματική, ενώ επιπλέον επιφυλάσσει διαφορετική μεταχείρισή τους από μέλη δ.σ. άλλων ημικρατικών οργανισμών.

Στη συνοδευτική της αναπομπής επιστολή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι η Βουλή με τροπολογία δεν συμπεριέλαβε τη διορθωτική τροποποίηση που εισηγείτο η κυβέρνηση με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ανακολουθία μεταξύ των συγκεκριμένων εδαφίων, δημιουργώντας πρόβλημα στη διαδικασία επιλογής και διορισμού του δ.σ. του ΟΚΥπΥ. Όπως προκύπτει, αν και η εφαρμογή του νόμου, που είχε ψηφιστεί στην αρχική του μορφή το καλοκαίρι του 2017, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο με τον διορισμό των μελών του δ.σ. του ΟΚΥπΥ, μέχρι σήμερα κάποια από τα μέλη του δ.σ. (όπως οι Νίκος Σιακόλας και Αναστάσιος Δαυίδ) κατηγορούνται ότι δεν έχουν συμμορφωθεί με την επίμαχη (έστω ανακόλουθη) πρόνοια της νομοθεσίας. Ενδεικτικά, όταν ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε χθες αν πράγματι έκαναν τις δηλώσεις σύγκρουσης συμφέροντος όλα τα μέλη του δ.σ. του ΟΚΥπΥ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου δεν επέτρεψε να δοθεί η απάντηση, δηλώνοντας ότι αυτά τα θέματα έχουν συζητηθεί προηγουμένως. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συζήτηση της τροποποίησης του νόμου για τον ΟΚΥπΥ τον περασμένο Μάρτιο ο υπουργός ενημέρωσε ότι είχαν κατατεθεί από όλους οι δηλώσεις σύγκρουσης συμφέροντος.

Η αναπομπή από τον Πρόεδρο έδωσε πάντως ευκαιρία σε αντιπολιτευόμενους βουλευτές, όπως οι Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Περδίκης, να υποστηρίξουν ότι η αναπομπή δεν μπορεί να αφορά μόνο την τροπολογία, αλλά το σύνολο του νομοσχεδίου και ως εκ τούτου θα πρέπει να ακολουθήσει της αναπομπής επανακατάθεση νομοσχεδίου. Η θέση τους απορρίφθηκε και η αναπομπή αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.

Αναζωπύρωση πολεμικής κατά του υπουργού από ΠΙΣ

Άρχισε χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική υγεία. Ο σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη για θέματα ηλεκτρονικής υγείας και εφαρμογής του ΓεΣΥ, μέλος της ad hoc επιτροπής που ετοίμασε το νομοσχέδιο, καθηγητής Χρίστος Σχίζας, ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ότι το νομοσχέδιο προτείνει το πλαίσιο που θα ρυθμίζει τον ηλεκτρονικό φάκελο, στον οποίο αποθηκεύονται τα στοιχεία του ασθενούς, καθορίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του φακέλου, το οποίο ανήκει δηλαδή στον πολίτη, και ρυθμίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των παρόχων υπηρεσιών υγείας και του πολίτη όσον αφορά την εμπιστευτικότητα και τη διαχείριση του φακέλου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τον ρόλο αυτό θα αναλάβει η Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα ρυθμίσεις για τη διασυνοριακή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα κράτη μέλη της ΕΕ. Σε δηλώσεις του μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο κ. Σχίζας ανέφερε πως τα ηλεκτρονικά συστήματα των νοσοκομείων τόσο του ιδιωτικού όσο και του κρατικού τομέα θα πρέπει να υπακούσουν στις πρόνοιες του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τον κ. Σχίζα, η ψηφιοποίηση θα χρειαστεί ένα με δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί, με το κόστος στα νοσοκομεία να υπολογίζεται στα 70 εκατ. ευρώ και στον ΟΑΥ στα 50 εκατ. Από την πλευρά του, το μέλος της ad hoc επιτροπής για την ηλεκτρονική υγεία δρ Θεόδωρος Κυπριανού δήλωσε ότι το νέο σύστημα εισάγει την Κύπρο στον χάρτη των προηγμένων χωρών, που σημαίνει ότι ο γιατρός, τον οποίο επισκέπτεται ένας ασθενής, θα έχει περιορισμένου χρόνου πρόσβαση στο σύστημα και σε όλες τις βασικές πληροφορίες του ιατρικού φακέλου του ασθενούς από τη γέννησή του.

Δυσαρέσκεια ΠΙΣ

Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Κωνσταντίνου Ιωάννου, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Ιωάννου φέρεται να προδίκασε ως αρνητικό το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ. Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, ο κ. Ιωάννου είχε δηλώσει ότι ο ΟΑΥ οφείλει να κάνει μια δημόσια διαβούλευση, να επικοινωνήσει και να λάβει τα μηνύματα από όλους τους επαγγελματίες υγείας. Απ’ εκεί και πέρα, είτε υπάρξει είτε δεν υπάρξει κατάληξη, ο ΟΑΥ θα προχωρήσει με τους σχεδιασμούς του. Δηλαδή, θα απευθυνθεί προς όλους τους ενδιαφερόμενους ιατρούς ανακοινώνοντάς τους τι αμοιβές προσφέρει, καλώντας όποιον το επιθυμεί να συμβληθεί μαζί του. Με βάση αυτή τη φερόμενη δήλωση, ο ΠΙΣ καλεί τον υπουργό σε αυτοσυγκράτηση, υπενθυμίζοντας ότι ως εκ της θέσεώς του είναι υποχρεωμένος να δρα αμερόληπτα και συναινετικά και να μην παίρνει θέση στη διαπραγμάτευση.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠτΔ: Δεν θα παρουσιάσω στο λαό μη λειτουργική λύση

Πολίτης News, 21:44 (τελευταία ενημέρωση 21:44)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε δύο μήνες η μόνιμη υποδομή στα οδοφράγματα

Πολίτης News, 21:03 (τελευταία ενημέρωση 21:03)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοσκοβισί: Χωρίς εκπλήξεις η έκθεση για τον ελληνικό προϋπολογισμό

Πολίτης News, 20:01 (τελευταία ενημέρωση 20:01)

Επιστροφή
στην αρχή