Για υποκλοπή κατηγορείται από ΟΠΑΠ, ο Οδυσσέας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η ΟΠΑΠ καταγγέλει τον Γενικό Ελεγκτή για παράνομη απόκτηση δεδομένων - Δεν εκβιάζεται η Ελεγκτική Υπηρεσία», απαντά ο κ. Μιχαηλίδης

Η ΟΠΑΠ Κύπρου εγκαλεί τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για χρήση στοιχείων που πιθανώς αποκτήθηκαν παράνομα -και που εκ των υστέρων αποδείχθηκαν και μη επιλήψιμα- για να οδηγήσει σε αστυνομική έρευνα κατά της εταιρείας.

Ειδικότερα, η ΟΠΑΠ Κύπρου κατήγγειλε στην Αστυνομία (για δεύτερη φορά), στην επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στην Κεντρική Τράπεζα ενέργειες του γενικού ελεγκτή και τρίτου προσώπου που πιθανόν να αποτελούν ποινικά αδικήματα και παραβιάσεις νομοθεσιών για την προστασία προσωπικών δεδομένων, τραπεζικού απορρήτου, αλλά και για πιθανή υποκλοπή και μετάδοση ιδιωτικών επικοινωνιών της εταιρείας.

Η ΟΠΑΠ Κύπρου αφήνει σκιές και για τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, καθώς η πρώτη καταγγελία στην Αστυνομία έγινε στις 29/11/2017, αλλά στις 6/12/2017, έξι ημέρες μετά, πληροφορήθηκε ότι η θέση του γενικού εισαγγελέα ήταν ότι, μετά από μελέτη, δεν προκύπτει πως ο γενικός ελεγκτής προέβη στη διάπραξη οποιοδήποτε ποινικού αδικήματος.

Η ΟΠΑΠ, ωστόσο, επέμεινε στη θέση της για πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων και στις 4 Ιανουαρίου υπέβαλε νέα, γραπτή καταγγελία στην Αστυνομία.

Η εταιρεία δημοσιοποίησε χθες την υπόθεση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με τους δικηγόρους της ΟΠΑΠ Κύπρου να κάνουν λόγο για «άδικες και ανυπόστατες κατηγορίες που δέχεται (η εταιρεία) συστηματικά από τον Μάρτιο του 2017».
Από την καταγγελία στην Αστυνομία προκύπτει ότι ο γενικός ελεγκτής επικαλείται μαρτυρία προσώπου, που δεν κατονομάζει, για συναλλαγές της εταιρείας τις οποίες θεωρεί ύποπτες. Το εν λόγω πρόσωπο χαρακτηρίζεται από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη αξιόπιστο και του παρείχε δεδομένα κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών.

Η ΟΠΑΠ Κύπρου ισχυρίζεται, με ένα πολυσέλιδο σκεπτικό, ότι αυτά τα στοιχεία δεν ήταν δυνατό να αποκτηθούν νόμιμα.

Σε ό,τι αφορά την ουσία των συναλλαγών ο δικηγόρος της ΟΠΑΠ Κύπρου, Παντελής Χριστοφίδης (του γραφείου Λ. Παπαφιλίππου & ΣΙΑ ΔΕΠΕ), σημείωσε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ότι αποδείχθηκαν μη επιλήψιμα με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο ακύρωσε ένταλμα έρευνας με βάση τα εν λόγω δεδομένα.

Η υπόθεση

Στις 14/06/2017, το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος (ΓΔΟΕ) της Αστυνομίας εξέδωσε ένταλμα έρευνας, το οποίο εκτελέστηκε την ίδια ημέρα στα γραφεία της ΟΠΑΠ.

Μετά από λίγες μέρες, η ΟΠΑΠ, ασκώντας τα νόμιμά της δικαιώματα, καταχώρισε αίτηση για έκδοση εντάλματος φύσεως Certiorari. Η εξέταση του αιτήματος οδήγησε στις 8/11/2017 στην ακύρωση του εντάλματος έρευνας, με την ΟΠΑΠ να διαπιστώνει, από το σκεπτικό της απόφασης, ότι για την αρχική έκδοση του εντάλματος χρησιμοποιήθηκαν τεκμήρια που δεν θα μπορούσαν να αποκτηθούν νόμιμα.

«Στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η σχετική ένορκος δήλωση του ανακριτή αναφερόταν σε καταγγελία την οποία έλαβε το ΓΔΟΕ στις 20/03/2017 από τον γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας μέσω του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας για κατ’ ισχυρισμόν «πράξεις ή παραλήψεις, ενέργειες στον ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ, τα οποία χρήζουν διερεύνησης για τυχόν παράβαση της νομοθεσίας και διάπραξη ποινικών αδικημάτων». Περαιτέρω, τόσο η ένορκος δήλωση του ανακριτή όσο και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σημείωναν την ύπαρξη γραπτής αναφοράς του γενικού ελεγκτή στο ότι η ΟΠΑΠ Κύπρου απέστελλε συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα, από λογαριασμό που διατηρεί σε κυπριακή τράπεζα, προς συγκεκριμένο άτομο στο εξωτερικό, του οποίου το όνομα, η ηλικία και η τράπεζα, καθώς και η χώρα της τράπεζας αυτής, δόθηκαν από τον γενικό ελεγκτή στην Αστυνομία», εξήγησε ο δικηγόρος Πέτρος Σταύρου (του ομώνυμου γραφείου).

Οι δικηγόροι της εταιρείας κάλεσαν την Αστυνομία, ως ανεξάρτητο θεσμό, να προβεί σε ουσιαστική και εις βάθος διερεύνηση των καταγγελιών της ΟΠΑΠ Κύπρου, με τη συνδρομή των ανεξάρτητων θεσμών της επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Τέλος, η ΟΠΑΠ επιφυλάσσει όλα τα νόμιμά της δικαιώματα για προσφυγή στα αρμόδια σώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απορρίπτουν ελεγκτής - εισαγγελέας

Η Ελεγκτική Υπηρεσία θα συνεχίσει το έργο της και δεν εκφοβίζεται ήταν η πρώτη αντίδραση του γενικού ελεγκτή. Επί της ουσίας η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «ο γενικός ελεγκτής έγινε το 2016 δέκτης καταγγελίας σε σχέση με σοβαρά ποινικά αδικήματα που, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, διέπραξε η ιδιωτική εταιρεία ΟΠΑΠ και ιδιωτικός ελεγκτικός οίκος. Η καταγγελία σχετιζόταν με τη συμφωνία του ΟΠΑΠ με την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, και αφορούσε, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τις εισπράξεις της Δημοκρατίας από τον ΟΠΑΠ».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι «καμία παραβίαση προσωπικών δεδομένων, καμία άρση ή παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου και φυσικά καμία υποκλοπή ή μετάδοση ιδιωτικών επικοινωνιών της εταιρείας ή οποιουδήποτε προσώπου δεν έγινε από την Ελεγκτική Υπηρεσία».

Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ τονίζει ότι «τα οποιαδήποτε υπονοούμενα περί μη πλήρους και/ή αντικειμενικής διερεύνησης καταγγελιών, απορρίπτονται ως απαράδεκτα και προσβάλλονται άμεσα αρχές και θεσμοί, οι οποίοι θα πρέπει να αφεθούν απερίσπαστοι μακράν από πιέσεις και εκφοβισμούς να επιτελέσουν τα καθήκοντα τα οποία τους έχουν ανατεθεί», ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

Η ΟΠΑΠ Κύπρου σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι η εταιρεία σέβεται και τιμά τους ανεξάρτητους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχει εκβιάσει ή/και απειλήσει οποιονδήποτε ανεξάρτητο θεσμό, αλλά είναι υπόχρεη να προστατεύσει το όνομα και την υπόληψή της. Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνει ότι η ΟΠΑΠ πάντοτε πληρούσε και πληροί όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις της προς το κράτος.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν κρινόμαστε από κανέναν ξένο πρέσβη, δηλώνει στον «Π» ο ΥΠΟΙΚ

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, 17.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ούτε για μια γυναίκα που στραγγαλίστηκε δεν γρηγορεί η δικαιοσύνη

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, 17.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Win-win για Freshfields - Αθώος ο Χάρης,ο ΓΕ δικαιολόγησε τον Οδυσσέα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 17.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή