Γερμανό πρόεδρο της Κομισιόν θέλει η Μέρκελ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Την προεδρία της Κομσιόν σχεδιάζει να διεκδικήσει η Γερμανία, εγκαταλείποντας τα αρχικά σχέδια για προώθηση του Γενς Βάιντμαν στο τιμόνι της ΕΚΤ

Την προεδρία της Κομσιόν σχεδιάζει να διεκδικήσει η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, εγκαταλείποντας τα αρχικά σχέδια για προώθηση του Γενς Βάιντμαν στο τιμόνι της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα σε άρθρο υπό τον τίτλο «Η νέα προτεραιότητα της Μέρκελ», αν και ο ίδιος ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ σε συνομιλίες του με την καγκελάριο εξέφρασε την προθυμία του να διεκδικήσει τη θεση του επικεφαλής της ΕΚΤ, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν τελικά εκείνη θα θελήσει να προωθήσει την υποψηφιότητα.

Και τούτο γιατί η ΕΚΤ δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Μέρκελ, εξηγεί η εφημερίδα, επικαλούμενο δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 λήγει η θητεία όχι μόνο του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ, αλλά και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προκειται για θέση, που έχει πολύ μεγαλύτερο πολιτικό βάρος, σχολιάζει η Ηandelsblatt.  Aπό την άλλη το Βερολίνο φαίνεται να φοβάται και μία «ήττα» σε ενδεχόμενη διεκδίκηση της θέσης στην ΕΚΤ, καθώς ο Βάιντμαν αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλες επιφυλάξεις από πολλά κράτη- μέλη, εξαιτίας της επιμονής του σε αυστηρή νομισματική πολιτική.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το Βερολίνο θα βρει στην προσπάθειά του να προωθήσει Γερμανό επικεφαλής της Κομισιόν, το Παρίσι. Είναι γνωστό ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί διακαώς η θέση να περάσει σε Γάλλο. Ακούγεται έντονα το όνομα του Πιέρ Μοσκοβισί, σημερινού Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, αλλά όχι μόνο.


Επιστροφή
στην αρχή