Γενικό Λογιστήριο: Παράδειγμα καλής πρακτικής η Κύπρος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με την εφαρμογή των απλουστευμένων επιλογών κόστους, οι έλεγχοι επικεντρώνονται στα αποτελέσματα των δράσεων, αντί στον όγκο υποστηρικτικών στοιχείων

Παράδειγμα καλής πρακτικής αποτελεί η Κύπρος στην εφαρμογή απλουστευμένων επιλογών κόστους στα ευρωπαϊκά προγράμματα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας με αφορμή την 4η συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» και «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή» 2014-2020, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία στις 25 Μαΐου 2018.
 
Το Γενικό Λογιστήριο αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής προς τα υπόλοιπα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των απλουστευμένων επιλογών κόστους στα προγράμματα ευθύνης της».
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι με την εφαρμογή των απλουστευμένων επιλογών κόστους, οι έλεγχοι επικεντρώνονται στα αποτελέσματα των δράσεων, αντί στον όγκο των υποστηρικτικών στοιχείων των δαπανών που διενεργούνται στο πλαίσιο του προγράμματος.
 
Προστίθεται ότι τα οφέλη από την εφαρμογή των απλουστευμένων επιλογών κόστους είναι ο περιορισμός των απαιτήσεων από τις επιχειρήσεις, τα οργανωμένα σύνολα και τους δημόσιους φορείς για υποβολή στοιχείων, καθώς και η μείωση του διοικητικού φόρτου, της γραφειοκρατίας και των σφαλμάτων στις δαπάνες των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Επιπλέον, αναφέρεται ότι μελλοντικός στόχος είναι η επέκταση της εφαρμογής των απλουστευμένων επιλογών κόστους σε μεγαλύτερο αριθμό προγραμμάτων.
 
Αναφορικά με το τί είναι οι απλουστευμένες επιλογές κόστους, το Γενικό Λογιστήριο αναφέρει ότι είναι  μέθοδοι, βάσει των οποίων κοστολογείται το αποτέλεσμα εκ των προτέρων και αυτό αποτελεί τη βάση για τη δήλωση των δαπανών προς συγχρηματοδότηση, αντί να δηλώνονται οι επιμέρους δαπάνες του προγράμματος.
 
Αναφορικά με τοΝ ρόλο του, το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας αναφέρει πως έχει ειδικά συσταθεί η Διεύθυνση Επαληθεύσεων και Πιστοποίησης, για να συνεισφέρει στη δημοσιονομική διαχείριση και τον έλεγχο των συγχρηματοδοτούμενων με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρησιακών προγραμμάτων.
 
Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει τη Διαχειριστική Αρχή και τους υπόλοιπους εθνικούς αρμόδιους φορείς κατά την εκτέλεση των διαχειριστικών επαληθεύσεων, αναπτύσσοντας μεθοδολογίες απλουστευμένων επιλογών κόστους, προσθέτει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Στέφεν Μπάρκλεϊ νέος υπουργός Brexit

Πολίτης News, 21:26 (τελευταία ενημέρωση 21:26)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν βλέπει ποινικές ή αστικές ευθύνες του ΥΠΟΙΚ για Freshfields ο ΓΕ

Πολίτης News, 21:00 (τελευταία ενημέρωση 21:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμβουλές στους καταναλωτές ενόψει «BlackFriday»

Πολίτης News, 20:27 (τελευταία ενημέρωση 20:27)

Επιστροφή
στην αρχή