Γεν. Εισαγγελέα;ς: Να τα επιστρέψει το ΕΥΡΩΚΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Σωστή χαρακτηρίζει την κίνηση του Δημήτρη Συλλούρη να επιστρέψει τα χρήματα της έκτακτης χορηγίας στα κόμματα, ο Γενικός Εισαγγελέας.

Καλώς ο κ. Συλλούρης επέστρεψε το ποσό των 101.834 ευρώ που αντιστοιχεί στην έκτακτη χορηγία την οποία έλαβε το ΕΥΡΩΚΟ για κάλυψη μέρους των εκλογικών δαπανών, υπογραμμίζει σε επιστολή του προς τη γ.δ. της Βουλής ημερ. 21/4/2016 ο γεν. εισαγγελέας, ο οποίος έχει μάλιστα την άποψη ότι «υπάρχει τουλάχιστον ηθική υποχρέωση του εν λόγω κόμματος να επιστρέψει το μέρος της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στους μήνες για τους οποίους αυτό έπαψε να υφίσταται». Η τακτική χορηγία που έλαβε το ΕΥΡΩΚΟ για το 2016 ανήλθε, σημειώνεται, στα 225.358 ευρώ και δόθηκε όπως και στα άλλα κόμματα σε μια μόνο δόση αρχές του χρόνου. Συνεπώς μέχρι τον Μάρτιο που διαγράφηκε ως κόμμα το ΕΥΡΩΚΟ, βάσει της θέσης του κ. Κληρίδη, θα έπρεπε, ηθικά, να κρατήσει μόνο τα 56 χιλ. ευρώ.

Επείγει τροποποίηση του νόμου

Από τότε  που κλήθηκε να γνωματεύσει για την περίπτωση της Συμμαχίας Πολιτών ο γεν. εισαγγελέας σημειώνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη τροποποίησης του περί Κομμάτων Νόμου, θέση που επαναλαμβάνει και με την επιστολή-γνωμάτευσή του για το ΕΥΡΩΚΟ αφού μεταξύ άλλων δεν προβλέπει τι συμβαίνει στην περίπτωση που ένα κοινοβουλευτικό κόμμα παύει να υφίσταται στα μέσα ενός έτους για το οποίο ελήφθη χρηματοδότηση. Όπως δεν προβλέπει για τον τρόπο και χρόνο κατανομής της χορηγίας στα κοινοβουλευτικά κόμματα.


Ο Κώστας Κληρίδης είχε κληθεί από τη Βασιλική Αναστασιάδου, αλλά και τη γενική λογίστρια Ρέα Γεωργίου, να αποφανθεί για το θέμα της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΥΡΩΚΟ το οποίο, υπενθυμίζεται, έχει διαγραφεί από το μητρώο κομμάτων και έχει συγχωνευθεί με το Κίνημα Αλληλεγγύη. Στην επιστολή του κ. Κληρίδη που εξασφάλισε ο «Π» γίνεται λόγος για κενά στον περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εύκολες λύσεις όσον αφορά τα ζητήματα που εγείρονται σε σχέση τόσο με την τακτική χρηματοδότηση του ΕΥΡΩΚΟ για το 2016, όσο και σε σχέση με τη χορηγία του για τις επικείμενες εκλογές. Αναλύοντας ωστόσο τα δεδομένα σημειώνει τα ακόλουθα:

Από τη στιγμή που το ΕΥΡΩΚΟ δεν θα διεκδικήσει τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές είτε ως κόμμα είτε ως μέρος συνδυασμού κομμάτων, δεν μπορεί να κατακρατεί το ποσό των χρημάτων που του εδόθη για τον σκοπό αυτό. Εναπόκειται, μετά τις εκλογές, στο Κίνημα Αλληλεγγύη, εάν επιθυμεί, να ζητήσει χορηγία για τις εκλογές και εκεί θα πρέπει να εφαρμοστούν κατ’ αναλογία τα όσα γνωμάτευσε ήδη ο κ. Κληρίδης σε σχέση με τη χορηγία για τις εκλογές προς τη Συμμαχία Πολιτών, δηλαδή αναλόγως των ποσοστών που θα λάβει και εάν πετύχει είσοδο στη Βουλή να λάβει το ποσοστό που της αναλογεί.


Όταν το ΕΥΡΩΚΟ ελάμβανε την τακτική χρηματοδότηση, πληρούσε τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος γι’ αυτήν. «Ο νόμος, δυστυχώς, δεν συγκεκριμενοποιεί εάν αυτή η χρηματοδότηση αποτελεί μία εφάπαξ εισφορά ή εάν θα πρέπει να καταβάλλεται ανά μήνα ή ακόμα πιο κρίσιμα, εάν αντιστοιχεί σε κάθε μήνα του έτους μέρος του συνολικού ποσού της χρηματοδότησης». Επιπλέον, ο νόμος δεν προβλέπει τι συμβαίνει στην περίπτωση που ένα κοινοβουλευτικό κόμμα παύει να υφίσταται στα μέσα ενός έτους για το οποίο ελήφθη χρηματοδότηση. Ο κ. Κληρίδης συνεχίζει σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να διεκδικηθεί με επιτυχία η επιστροφή μέρους της τακτικής χρηματοδότησης που εδόθη για το έτος 2016 στο ΕΥΡΩΚΟ, εγείροντας ωστόσο ηθικό ζήτημα.


Καταληκτικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γ.δ. της Βουλής απέστειλε χθες την επιστολή Κληρίδη στη γεν. λογίστρια ζητώντας τις απόψεις της για οποιεσδήποτε τυχόν οφειλόμενες ενέργειες εκ μέρους της.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Τα συνθήματα των υποψηφίων για τις εκλογές

Θα αλλάξουν, θα εκσυγχρονίσουν, θα είναι ο άνθρωπός μας, θα είναι κοντά μας 24 ωρες το 24ωρο. Στα φόρτε της η συνθηματολογίας ενόψει εκλογών.

03 / 03
Επιστροφή
στην αρχή