Γέμισε το πάρκο χελώνες ξενικές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Οι εξ Αμερικής εισαχθείσες χελώνες με τα κόκκινα μάγουλα βρίσκονται πλέον σε ποσότητες που επιβεβαιώνουν εγκατάσταση και εξάπλωσή στο οικοσύστημα.

Επιθετικές, ανταγωνιστικές, με πιο σκληρό και μεγαλύτερο καβούκι, επιπλέον παμφάγες που ωριμάζουν νωρίτερα από τις ντόπιες νεροχελώνες, οι εξ Αμερικής εισαχθείσες χελώνες με τα κόκκινα μάγουλα βρίσκονται πλέον σε ποσότητες που επιβεβαιώνουν εγκατάσταση και εξάπλωσή τους σε οικοσυστήματα της Κύπρου. Το ξένο χωροκατακτητικό είδος χελώνας, η εισαγωγή του οποίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρεπόταν μέχρι πριν δύο χρόνια, έχει περάσει το όριο της απλής καταγραφής όσον αφορά την παρουσία του σε λίμνες και υδατοφράκτες της Κύπρου. Στη λίμνη του πάρκου Αγίου Γεωργίου Αθαλάσσας, όπου το Τμήμα Αλιείας σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών απελευθερώνει κατά καιρούς διάφορα είδη πανίδας, προκειμένου η λίμνη να συντηρείται και να φαίνεται ως τέτοια, όσες χελώνες εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους τα προηγούμενα χρόνια, έχουν πλέον εγκατασταθεί. Το επόμενο στάδιο, ως χωροκατακτητικό είδος, θα είναι η εξάπλωσή του σε μια μακρά μεν διαδικασία, ωστόσο ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Στην Αθαλάσσα, στο σημείο της αποβάθρας όπου επισκέπτες ρίχνουν τροφή στις πάπιες, κολυμπούν αρκετές χελώνες του είδους Trachemys scripta elegans. Το μέγεθος των χελωνών αυτών (μακρύτερες από 20 εκατοστά) δείχνει ότι είναι μεγάλες σε ηλικία. Άλλες μικρότερες, ακόμα και πολύ νεαρές, εντοπίζονται στην απέναντι όχθη, στον καλαμιώνα. Η εικόνα που δίνει το πάρκο είναι ότι οι χελώνες με τα κόκκινα μάγουλα δεν είναι κάποιες μονάδες, αλλά δεκάδες σε όλη την έκταση της λίμνης.

Αμερικανική προέλαση

 Μετά την απαγόρευση της εισαγωγής των αμερικανικών χελώνων με τα κόκκινα μάγουλα το 2016, το Τμήμα Περιβάλλοντος βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του φαινομένου εγκατάλειψής τους στη φύση και καταμέτρησής τους. Προηγουμένως, προσπάθεια να υπολογιστεί ο αριθμός των αμερικανικών χελωνών που βρίσκονται σε σπίτια στην Κύπρο, δεν βρήκε ανταπόκριση από το κοινό. Όπως πληροφορείται ο «Πολίτης», μαρτυρίες για εγκατάλειψη τέτοιων χελωνών σε υδροβιότοπους υπάρχουν σχεδόν για όλες τις λίμνες και όλους τους υδατοφράκτες της Κύπρου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν εγκατασταθεί στον κάθε υδροβιότοπο, όπως συμβαίνει στο πάρκο Αγίου Γεωργίου. Συμπληρώνοντας τρία χρόνια από την απαγόρευση εισαγωγής του συγκεκριμένου είδους, το Τμήμα Περιβάλλοντος θα αξιολογήσει τον βαθμό εδραίωσής του σε οικοσυστήματα της Κύπρου και αναμένεται η λήψη μέτρων, τα οποία δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν ακόμα και τη θανάτωση. Πιο πιθανή είναι πάντως, εφόσον δεν καταμετρηθούν μεγάλες ποσότητες, η συγκέντρωση των χωροκατακτητικών χελώνων και η μεταφορά τους σε ζωολογικούς κήπους. Σημειώνεται ότι η αμερικανική χελώνα είναι παντού ανεπιθύμητη στην Ευρώπη, όπου απειλεί την επιβίωση της κοινής ευρωπαϊκής χελώνας των λιμνών, με περιστατικά μείωσης πληθυσμών να καταγράφονται ενδεικτικά σε πόλεις της Γαλλίας και της Ιταλίας (Παρίσι και Μόντενα). Οι ποσότητες των χελώνων με τα κόκκινα μάγουλα που εξήχθησαν από τις ΗΠΑ μόνο κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας (1988-97) είναι ιλιγγιώδεις (52 εκατομμύρια!). Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τη Γαλλία, περίπου 4,2 εκατομμύρια χελώνες εισήχθησαν κατά την ίδια περίοδο στη χώρα, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι το 90% πέθανε τους πρώτους δώδεκα μήνες μετά την αγορά. Το ποσοστό είναι ενθαρρυντικό, αν αναλογεί και στην Κύπρο, όπου θα ήταν δυνατή η καταγραφή του αριθμού των χελωνών που έχουν εισαχθεί, αφού κάθε εισαγωγέας λάμβανε τα προηγούμενα χρόνια ανάλογη άδεια από το Τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα αναγνωρίζεται ως τέτοιο για τη λίμνη στο πάρκο Αγίου Γεωργίου Αθαλάσσας, χωρίς όμως να προσλαμβάνεται και ως επείγον, αφού από τη μια το πάρκο θεωρείται απομονωμένο οικοσύστημα, και από την άλλη δεν διαβιεί εκεί οποιαδήποτε νεροχελώνα κυπριακή η οποία θα απειλείτο από την αμερικανική.

 

 

 

Εκστρατεία ενημέρωσης

 Στον προγραμματισμό του Τμήματος Περιβάλλοντος περιλαμβάνεται και η διενέργεια μιας ακόμα εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού να μην εγκαταλείπει τις χελώνες-pets στη φύση, όπως ισχύει και για κάθε άλλο μη ενδημικό είδος. Στην περίπτωση της αμερικανικής χελώνας, οι κίνδυνοι δεν εξαντλούνται στην επιβίωση της κυπριακής νεροχελώνας (η οποία ούτως ή άλλως εντοπίζεται πλέον μόνο σε δύο σημεία στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας). Συγκεκριμένα, η απελευθέρωση αμερικανικών χελωνών στη φύση συνδέεται με τη μεταφορά παρασίτων σε ενδημικά είδη και με επιθέσεις σε άλλα ενδημικά είδη τα οποία τρώνε οι συγκεκριμένες χελώνες. Προφανώς οι αντιδράσεις σε τέτοια φαινόμενα θα ήταν αλυσιδωτές σε κάθε οικοσύστημα.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προβλήματα σε Facebook και Instagram σε όλο τον κόσμο

Πολίτης News, 16:06 (τελευταία ενημέρωση 16:06)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Boυδαπέστη χορήγησε άσυλο στον Γκρούεφσκι

Πολίτης News, 15:49 (τελευταία ενημέρωση 15:49)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οδικά έργα ανακοινώνει ο Δήμος Στροβόλου

Πολίτης News, 15:43 (τελευταία ενημέρωση 15:43)

Επιστροφή
στην αρχή