Geek Girls Carrots: Οι γυναίκες στο τιμόνι της τεχνολογίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Kamila Sidor, ίδρυσε πριν από 7 χρόνια την κοινότητα Geek Girls Carrots με πρωταρχικό της στόχο να προσελκύσει γυναίκες στην τεχνολογία

 

Η Kamila Sidor από την Πολωνία, ίδρυσε πριν από επτά χρόνια την κοινότητα Geek Girls Carrots με πρωταρχικό της στόχο να προσελκύσει γυναίκες στον χώρο της τεχνολογίας. Καταρρίπτοντας τα κλασσικά φυλετικά στερεότυπα περί «γκετοποίησης» του χώρου της τεχνολογίας και των νεοφυών επιχειρήσεων, η Kamila κατάφερε σήμερα να ηγείται ενός οργανισμού που ενώνει  γυναίκες επιχειρηματίες, γραφίστριες, υπεύθυνες λογισμικού και  φοιτήτριες πληροφορικής.  

Ο διεθνής οργανισμός Geek Girls Carrots δραστηριοποιείται σε Πολωνία, Γερμανία, Αγγλία Ιαπωνία, Πορτογαλία, Ελβετία, Ισραήλ, Νότιο Κορέα και Τσεχία. Συναντήσεις και εργαστήρια έχουν πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 33 πόλεις σε 15 χώρες με 800 ομιλητές από όλο τον κόσμο.

Η Kamila  πέρα από ένα πρωτοποριακό μυαλό στον χώρο των επιχειρήσεων δηλώνει λάτρης της τεχνολογίας και τονίζει ότι όταν κάποιος μιλά συνεχώς για στερεότυπα αυτό που καταφέρνει είναι να τα δυναμώσει και να τους δώσει περισσότερη αξία.    

Με ευκαιρία την παρουσία της ως ομιλήτρια στο φετινό συνέδριο για την ενδυνάμωση των γυναικών στα ΜΜΕ και την Τεχνολογία, που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  με αφορμή την  «Ημέρα της Γυναίκας» η Kamila μιλά στο politis.com.cy για την κοινότητα και το όραμά της.

Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχουν γυναίκες στον χώρο της  τεχνολογίας;

Αν οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν περισσότερες γυναίκες στο δυναμικό τους τότε θα έχουν περισσότερα κέρδη. Φανταστού ένα προϊόν, όπως το facebook – του οποίου 55% των χρηστών είναι γυναίκες  - αν εργοδοτήσουμε περισσότερες γυναίκες τότε το προϊόν θα είναι καλύτερο, άρα και τα κέρδη θα είναι περισσότερα γιατί ήδη οι μισοί χρήστες είναι γυναίκες.

H τεχνολογία είναι ένα εργαλείο για επιχειρήσεις, για επικοινωνία, διασκέδαση ένας τρόπος που βοηθά στη διατήρηση των σχέσεων έτσι πιστεύω ότι οι γυναίκες χρειάζονται.

Εάν δεν συμπεριλάβουμε τις γυναίκες στην τεχνολογία σημαίνει ότι αποκλείουμε τον μισό πληθυσμό της γης, τους μισούς χρήστες – καταναλωτές.

Ειδικεύεστε σε συγκεκριμένη ομάδα ατόμων;

Όταν ξεκινήσαμε, ήθελα να ασχοληθώ με τις γυναίκες και την ευρεσιτεχνία – πώς να δημιουργήσεις μια επιχείρηση. Τότε όμως συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχαν αρκετά θέματα για γυναίκες, οπόταν αποφάσισα να ασχοληθώ με την τεχνολογία αρχίζοντας από τα βασικά βήματα.

Δουλεύουμε με αρχάριους, ξεκινώντας από την αρχή. Άτομα που θέλουν να αλλάξουν καριέρα ή να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Έχουμε ανθρώπους με εμπειρία, ομιλητές, μέντορες αλλά η ομάδα που ενδιαφέρει περισσότερο τον οργανισμό μας είναι οι αρχάριοι. Συνήθως είναι άτομα γύρω στα τριάντα που βρίσκουν τον εαυτό τους δυσαρεστημένο με το επάγγελμά τους και θέλουν να αλλάξουν γραμμή πλεύσης, να δοκιμάσουν κάτι άλλο. Δουλεύουμε κυρίως με ενήλικες αλλά έχουμε ξεκινήσει και ένα πρόγραμμα για εφήβους και παιδιά.

Δεν κάνουμε διακρίσεις. Ω οργανισμός πιστεύουμε ότι δεν μπορείς να νικήσεις τον ρατσισμό, χρησιμοποιώντας ρατσισμό. Σίγουρα στόχος είναι να ελκύσουμε γυναίκες προς τον χώρο της τεχνολογίας, να τις παρουσιάσουμε ως πρότυπα, αλλά και οι άντρες είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτοι.

Στις αιτήσεις μας ποτέ δεν ζητείται το φύλο του αιτητή απλά το κίνητρο.

 

Μπορεί μια σπουδάστρια να δημιουργήσει τη δική της νεοφυή (start - up) επιχείρηση;

Ως οργανισμός  ο στόχος είναι να φέρουμε  κοντά άτομα που έχουν κοινό όραμα και ιδέες. Είναι μια κοινότητα η οποία μοιράζεται το ίδιο σύστημα ιδεών και απόψεων. Οπόταν εάν κάποιος έχει μια ιδέα μπορεί να την μοιραστεί με τους υπόλοιπους σπουδαστές και να βρει ένα κοινό σύμμαχο. Αρκετοί επενδυτές δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την κοινότητά μας, ιδιαίτερα για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Για ποιο τομέα δείχνουν το περισσότερο ενδιαφέρον οι επενδυτές;

Αυτή την εποχή οι επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο για την  τεχνολογία Blockchain.

Πρόκειται για ένα δημόσιο ψηφιακό λογιστικό βιβλίο που έχει σχεδιαστεί ούτως ώστε να είναι αδιαπέραστο από χάκερς.

Παρόλο που χρησιμοποιείται κυρίως ως τρόπος παρακολούθησης και επαλήθευσης των νομισματικών συναλλαγών, μπορεί επίσης να εντοπίζει και να ελέγχει σχεδόν οποιοδήποτε είδος δεδομένων, καθιστώντας την μια απίστευτα ασφαλή πλατφόρμα γιατί όλες οι συναλλαγές γίνονται χωρίς μεσάζοντες. Όλες οι αλλαγές γίνονται στα «ανοικτά».

Δεν υπάρχει χώρος για «βρώμικο» χρήμα.

Έχεις σπουδάσει κάτι σχετικό με την τεχνολογία;

Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Πολωνία. Γνωρίζω πολλά για επιχειρήσεις και οικονομία. Δεν ξέρω πώς να δημιουργώ προγράμματα αλλά ξέρω πώς να τα καταλαβαίνω.

Πιστεύεις ότι η κοινότητα καταφέρνει να ρίξει τα φυλετικά στερεότυπα που θέλουν μόνο τους άντρες να ασχολούνται με τεχνολογία;

Αυτό που πιστεύω εγώ είναι ότι όταν μιλάς για στερεότυπα, τα δυναμώνεις, τους δίνεις περισσότερη αξία. Άρα είναι προτιμότερο να μην μιλούμε για στερεότυπα. Στην κοινότητα χρησιμοποιούμε θετική γλώσσα, μιλάμε συνεχώς για θετική τεχνολογία, θετικά μοντέλα –πρότυπα. Αναφερόμαστε συνεχώς στα επιτεύγματα ανθρώπων, δεν δίνουμε έμφαση στο φύλο. Έχω παρατηρήσει ότι αν δεν αναφέρεις από την αρχή το φύλο τότε ο άλλος αυθόρμητα το προσπερνά χωρίς να δίνει έμφαση στο ποιος κατάφερε τι.

Τα ΜΜΕ αρέσκονται στο να χρησιμοποιούν στερεότυπα και να κατατάσσουν τα άτομα σε ομάδες (φυλετικές,ηλικιακές,σεξουαλικές).

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση πους αντιμετώπισες μέχρι τώρα;

Όταν ξεκίνησα πριν από 7 χρόνια ήταν πολύ δύσκολο να πείσω άλλες γυναίκες ότι αυτό που θέλω να δημιουργήσω θα έχει επιτυχία. Πολλοί επέμεναν ότι ο χώρος της τεχνολογίας είναι «γκέτο». Όταν είσαι έφηβος βλέπεις τα πράγματα μέσα από ένα ροζ συννεφάκι. Νιώθεις ότι υπάρχει ισότητα μεταξύ αντρών – γυναικών σε όλους τους τομείς. Στη συνέχεια μπαίνεις στον εργασιακό στίβο και αντιλαμβάνεσαι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο πολύχρωμα και ισότιμα. Αν κάποιος ψάχνει άτομο για να δώσει προαγωγή το πιθανότερο είναι ότι δεν θα δοθεί σε γυναίκα.

Στην αρχή πολλά νεαρά κορίτσια ήταν διστακτικά, υποστήριζαν ότι δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον οργανισμό. Αυτό με πλήγωσε γιατί πίστευα ότι έκανα κάτι που θα βοηθούσε και αυτές. Οι άντρες ήταν πολύ πιο υποστηρικτικοί, ήθελαν να συνεργαστούν με γυναίκες.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι δυο πλευρές είναι πολύ υποστηρικτικές.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια ως οργανισμός;

Ως κοινότητα μεγαλώνουμε- εξαπλωνόμαστε σε περισσότερες περιοχές και διερευνούμε τα μαθήματα που προσφέρουμε. Η τεχνολογία εξελίσσεται τόσο γρήγορα έτσι στόχος είναι να διευρύνουμε τις γνώσεις μας.

Θα ήθελα να συμπεριλάβω μαθήματα κοινωνικών δεξιοτήτων όπως πώς να κάνεις δημόσιες ομιλίες, πώς να μειώσεις το στρες, πώς να διαπραγματεύεσαι, πώς να πωλείς το προϊόν σου και τον εαυτό σου,  να διοικείς μια ομάδα. Κάποια άτομα έχουν όλες τις τεχνικές γνώσεις για κάτι αλλά δυστυχώς δεν ξέρουν πώς να παρουσιάσουν τον εαυτό τους, πώς να αναδείξουν τα προτερήματά τους.  Αυτά τα μαθήματα χρειάζονται για να επιτύχεις στη ζωή σου.

Ποια είναι η γνώμη σου για τον νόμο για τις εκτρώσεις που ψηφίστηκε στην Πολωνική Βουλή;

Ως νεαρή γυναίκα με ανησυχεί αυτό το μέτρο, παίρνω μέρος στις διαδηλώσεις που γίνονται στη χώρα μου και υποστηρίζω οργανισμούς δίνοντας λεφτά.

Η κυβέρνησή μας θέλει να μαζέψει περισσότερη εξουσία κλέβοντας ουσιαστικά τη δύναμη - δικαιώματα των γυναικών.

Είναι μια προσωπική μάχη για κάθε γυναίκα. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τον οργανισμό σε πολιτικά θέματα. Ο οργανισμός είναι «καθαρός» από πολιτικά χρώματα. Είναι κάτι που υποσχέθηκα στον εαυτό μου όταν τον ίδρυσα. Σαν άτομο μπορώ να λάβω μέρος σε διαδηλώσεις, αλλά δεν θέλω να στιγματίσω την κοινότητα.

Μου αρέσει ο πλουραλισμός πολιτικών ιδεολογιών, πιστεύω είναι καλό να υπάρχουν διάφορες πολιτικές παρατάξεις και ο καθένας να μπορεί να διαλέξει ελεύθερα που θέλει να ανήκει.

Επικοινωνήστε με το Carrots Foundation στο  hello@gocarrots.org

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεξικό: 66 οι νεκροί από την έκρηξη σε πετρελαιαγωγό

Πολίτης News, 19.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προδρόμου: Ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Πολίτης News, 19.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουρές και ταλαιπωρία στην αερογέφυρα Μ. Γειτονιάς

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 19.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή