Φτιάξτε σπιτικό και μυρωδάτο παλουζέ

BUZZLIFE /ΓΕΥΣΕΙΣ

Ήδη έχουν προηγηθεί πολλά παραδοσιακά φεστιβάλ σε πολλά χωριά του τόπου με πρωταγωνιστή τον παλουζέ σε όλες του τις γευστικές εκδοχές

Ωστόσο, μπορείτε να φτιάξετε και στο σπίτι παλουζέ και να τον απολαύσετε ζεστό και μυρωδάτο. Βέβαια, η όλη διαδικασία από τη συλλογή του σταφυλιού μέχρι την παρασκευή του παλουζέ είναι μια περίπλοκη. Για εξοικονόμηση χρόνου μπορείτε να προμηθευτείτε από την αγορά έτοιμο μούστο για παλουζέ.

Να έχετε υπόψη σας ότι τη γεύση του παλουζέ καθορίζει η ποικιλία και η ποιότητα του σταφυλιού, η περιοχή προέλευσής του και ο τρόπος βρασίματος του μούστου.

Αφού λοιπόν προμηθευτείτε έτοιμο μούστο για παλουζέ ακολουθήστε την πιο κάτω διαδικασία:

Υλικά:
6 ποτήρια έτοιμο μούστο για παλουζέ

6 καλά γεμάτες κουταλιές αλεύρι χωριάτικο

2-3 φύλλα κιούλι

1 σφηνάκι ροδόσταγμα

καρύδια ή αμύγδαλα για γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση:

  1. Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλας βάζετε τον χυμό να βράσει. Αφού ζεσταθεί ο χυμός- όχι να κοχλάσει, παίρνετε με ένα φλιτζάνι δύο τρίτα χυμού από την κατσαρόλα και τον βάζετε σε μια λεκάνη.

  2. Προσθέτετε κουταλιά - κουταλιά το αλεύρι και το χτυπάτε με ένα σύρμα. 

  3. Εν τω μεταξύ, στον χυμό που συνεχίζει να βράζει βάζετε το κιούλι και το αφήνετε να κοχλάσει με τον χυμό ώστε να απελευθερωθούν τα αρώματά του. Στη συνέχεια, αφαιρείτε το κιούλι, χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε στην κατσαρόλα τον χυμό με το διαλυμένο αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς για να μην σας κολλήσει ο παλλουζές.

  4. Αφού κοχλάσει προσθέτετε το ροδόσταμα και συνεχίζετε το ψήσιμο. Λογικά, για αυτή την ποσότητα ο χρόνος ψησίματος είναι γύρω στα 40 λεπτά. Μπορείτε όμως να ελέγξετε το ψήσιμο βάζοντας λίγο παλουζέ σε ένα κουτάλι και τον αφήνετε να κρυώσει. Αν ξεκολλάει από το κουτάλι τότε είναι έτοιμος.

  5. Σερβίρετε τον παλουζέ και απολαύστε τον ζεστό με καρύδια ή αμύγδαλα.

* Με αυτή τη δοσολογία φτιάχνετε 5-6 μερίδες

Η συνταγή ανήκει στην Αιμιλία Περικεττάλλα από τον Άγιο Κωνσταντίνο

Καλή επιτυχία

 


Επιστροφή
στην αρχή